Bucura-te de iarna la Paltinis, cea mai veche statiune turistica din tara

Sursa foto: Dragos Asaftei/Shutterstock.com/

In Muntii Cindrel, la circa 30 de kilometri de municipiul Sibiu, la altitudinea de 1442 de metri, se gaseste statiunea Paltinis, cea mai veche statiune turistica din Romania, fiind inaugurata in anul 1894.

Frumusetea peisajelor pitoresti ale Paltinisului a devenit rapid cunoscuta atat intre granitele tarii, cat si in centrul Europei, in special in Ungaria si in Austria, unde se spune despre statiune ca este “cel mai frumos loc din muntii de la rasarit de Karlovy Vary”.

De ce sa mergi iarna in Paltinis?

Este o destinatie grozava pentru impatimitii sporturilor de iarna. Conditiile de schi din statiune sunt perfecte timp de 5 luni pe an, din decembrie pana in aprilie. Aici poti practica in special schiul de tura, datorita pantelor domoale si riscului scazut de avalansa. De fapt, in Paltinis vei gasi partii potrivite pentru toti pasionatii de sporturi de iarna, atat pentru cei experimentati cat si pentru cei care isi pun pentru prima data schiurile in picioare. Cel mai cautat loc de schi din zona este Arena Platos, care se gaseste pe platoul Poiana Poplacii, Muntii Cindrel, cu un kilometru inainte de a intra in statiunea Paltinis, unde altitudinea masoara 1400 de metri. Complexul de schi si agrement este compus din cinci partii amenajate cu instalatii de transport pe cablu, nocturna, centru din care se pot inchiria echipamente complete de ski, snowboard si sanie, tunuri de zapada, centre de cursuri de ski si snowboard si baruri in care se pot servi bauturi calde dupa sesiunile de ski. Periodic, in statiune se organizeaza diverse evenimente si tabere de sporturi de iarna.

Iata cateva informatii despre cele cinci partii din Arena Platos:

Partia Soarelui. Este cea mai lunga partie din statiune, masurand 640 de metri in lungime, cu o diferenta de nivel de 75 de metri.

Partia Panorama Sibiului. Masoara 600 de metri in lungime, cu o diferenta de nivel de 100 de metri. Are cea mai mare capacitate de transport de persoane, aceasta fiind de 1200 de persoane pe ora.

Partia Poiana Poplacii. La fel ca partia Panorama Sibiului, partia Poiana Poplacii are o capacitate de transport de 1200 de persoane pe ora. De asemenea, are o lungime de 600 de metri, cu 100 de metri diferenta de nivel.

Partia Platos. Lunga de 520 de metri, partia Platos este probabil cea mai populara din Paltinis, avand capacitatea de a transporta 1200 de persoane pe ora. Diferenta de nivel este de 75 de metri.

Partia Arena. Cea mai mica din Arena Platos, avand o lungime de doar 240 de metri si o diferenta de nivel de 35 metri, partia Arena este potrivita mai mult pentru incepatori. Capacitatea sa de transport este de 500 de persoane pe ora.

Practicantii sporturilor de iarna beneficiaza, de asemenea, de un schi bus care le ofera transport zilnic intre Arena Platos si Sibiu, Paltinis si Rasinari.

Statiunea Paltinis si imprejurimile sale se remarca prin frumusetea peisajelor sale de poveste, prin partiile de ski excelente, dar si prin cateva obiective turistice interesante. Printre aceste obiective turistice se numara Schitul Paltinis, o frumoasa bisericuta din lemn ridicata in anul 1930, in care se odihneste trupul filozofului Constantin Noica, Parcul Natural Cindrel, Lacul Iezerul Mare, Lacul Iezerul Mic si Rezervatia Iezerele Cindrelului.

Nu in ultimul rand, statiunea este renumita pentru aerul sau proaspat, despre care se spune ca este unul dintre cele mai curate din toata tara. Datorita faptului ca Paltinisul este asezat in mijlocul unei bogate paduri de conifere incarcate cu rasini, aerul sau pur este un adevarat medicament pentru stres, astenie si diferite afectiuni pulmonare.


Pentru a gasi locuri de cazare in zona, intra pe acest link!