Bigar, cascada care a uimit intreaga lume

Cascada BigarSe intampla, cateodata, sa vezi o fotografie reprezentand un peisaj frumos sau un loc anume si sa spui ca este ireala. Sau, cel mult, ca este o fotografie “photoshopata”. Cascada Bigar din Romania poate fi foarte bine subiectul unei astfel de discutii. Cand au vazut fotografii cu aceasta cascada, multi straini s-au grabit sa spuna ca “nu poate fi reala”. Si totusi, exista. Cascada Bigar – miracolul raului Minis – se afla in vestul tarii, in judetul Caras-Severin.

Imaginea care ti se arata in fata ochilor, imediat ce ajungi la cascada, este de basm. Vezi o stanca de aproximativ 7 – 8 metri inaltime in forma de clopot acoperita integral cu muschi verde matasos, peste care se scurge un izvor de apa subterana, creand o minunatie a naturii: cascada Bigar.

Izvorul Bigar, din care face parte si cascada, este alimentat de o apa subterana calcaroasa ce trece prin pestera Bigar din Muntii Aninei. Izvorul are un curs obisnuit in primii 200 de metri, insa frumusetea si unicitatea sa este felul in care se varsa in raul Minis. Bigarul formeaza la varsare o cascada de tuf calcaros: cascada Bigar. Stropii de apa care se scurg pe marginea acestui clopot de muschi si cad in Minis formeaza un cerc stralucitor la nivelul raului, dandu-ti senzatia unor mici diamante care plutesc pe luciul apei. Culorile se schimba in functie de razele soarelui si iti dau senzatia ca ai in fata o apa vie, atat este de minunata. Un adevarat spectacol al naturii!

Frumusetea si unicitatea cascadei i-a uimit pe multi calatori. Strainii care au vazut-o au fost fascinati si astfel, cascada Bigar a fost declarata in 2013 cea mai impresionanta cascada naturala din lume. Nu am spus-o noi, ci cei de la The World Geography, National Geographic Traveler si multi alti turisti straini.

Sigur, cascada este atractia principala in zona, insa merita sa urci putin pe cursul izvorului si sa vezi si izbucul Bigar sau pastravaria Minis din apropiere. Si poate intregul Parc National Cheile Nerei – Beusnita al rezervatiei naturale din care face parte si Cascada Bigar.

Si inca ceva: la numai 20 km de Cascada Bigar vei intalni o alta zona de poveste – inspirata poate din povestile cu pitici: in comuna Rudaria din Caras-Severin exista cele mai frumoase 22 de mori de apa din tara (complexul Rudaria face parte din patrimoniul UNESCO, iar zona este unica in sud-estul Europei). Du-te sa le vizitezi, pentru ca nu vei regreta. Convinge-te cu ochii tai!

Cum ajungi la Cascada Bigar

Cascada se afla pe teritoriul comunei Bozovici din Caras-Severin, pe Cheile Minisului. Ca sa ajungi la ea trebuie sa mergi pe DN 57B Anina – Poneasca – Valea Minisului – Oravita – Bozovici. In drum spre Bozovici, vei intra pe Cheile Minisului, iar cascada se afla pe partea dreapta. Si mai exact, cascada se afla fix in zona in care paralela 45 latitudine nordica strabate tara noastra (langa izvor exista chiar o borna care indica punctul de intersectie al Paralelei 45). Drumul este asfaltat, intr-o stare foarte buna. Daca vii dinspre Resita, ai grija sa treci prin Carasova, apoi Anina, Oravita si sa depasesti micul lac de acumulare Gura Golumbului.

Unde poti sa te cazezi

Hotel Claris**, Crivaia Valiug
Daca vrei sa mai ramai in zona Parcului National Cheile Nerei – Beusnita ca sa te bucuri de toate frumusetile naturale, poti sa te cazezi la acest hotel. Se afla la numai 24 km distanta de Cascada Bigar si este amenajat intr-o adevarata oaza de liniste. Padurile care inconjoara locatia ofera un cadru mirific si aer curat. In plus, lacul Gozna se afla la aproape 500 de metri distanta de hotel – turistii il stiu ca Lacul Valiug, dupa numele satului din apropiere.

Hotelul dispune de 80 de locuri de cazare in camere cu 2 – 4 paturi, majoritatea avand balcon sau terasa. Toate camerele au TV satelit si baie proprie cu dus. La parterul hotelului exista un mini-club, unde oaspetii pot juca tenis de masa, sah sau table.