Atractii si obiective turistice in Targoviste

Sursa foto: Vlad Ispas/Shutterstock.com

Daca iti doresti o mica escapada, insa nu ai timp sa zbori in afara tarii sau sa planuiesti o excursie in Maramures, Moldova sau Ardeal, la doar o ora de Bucuresti poti gasi unul dintre cele mai atractive orase din Romania din punct de vedere turistic: Targoviste. Este un oras perfect pentru un sfarsit de saptamana reusit, in care poti descoperi o multime de obiective turistice extrem de interesante, restaurante cu mancare delicioasa si cateva activitati care iti vor desena amintiri memorabile.

Care sunt cele mai importante atractii pe care merita sa le vizitezi?

1. Turnul Chindiei. Este situat in complexul muzeal “Curtea Domneasca” si este construit in perioada in care a fost Vlad Tepes domnitor. Este un turn care se impune prin maretie si are o istorie foarte bogata. Initial a fost turn-clopotnita, dupa care s-a transformat in turn de aparare, turn ceasornic si foisor de foc. Daca vrei sa descoperi o panorama deosebita asupra orasului, trebuie sa urci cele 122 de trepte ale turnului si sa te bucuri de terasa aflata la inaltimea de 27 de metri.

2. Biserica Domneasca Mare. Este o alta cladire din complexul ” Curtea Domneasca”, ctitorita la sfarsitul anilor 1500 de “Petru Cercel”. In acea perioada era cea mai mare cladire bisericeasa din Tara Romaneasca. O particularitate foarte interesanta a bisericii este faptul ca ofera o impresionanta galerie ce ii reprezinta pe domnitorii Tarii Romaniesti. Aici ii vei putea descoperi pe Petru Cercel, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu sau Mihai Viteazul.

3. Manastirea Stelea. Este o biserica deosebit de frumoasa. Multi o considera a fi cea mai frumoasa din Romania, pentru arhitectura sa si pentru pictura interioara. Construita la mijlocul anilor 1600, biserica este inspirata de Biserica Trei Ierarhi din Iasi. Manastirea Stelea este ctitorita de Vasile Lupu pe locul in care a fost ingropat tatal sau.

4. Gradina Zoologica. Nu este o gradina zoologica impresionanta, insa este un obiectiv perfect pentru cei care au copii. Construita in anii 1500, este cea mai veche gradina zoologica din tara. Aici vei descoperi cateva maimute foarte jucause, un hipopotam pitic si acvarii cu o multime de specii de pesti.

5. Parcul Chindia. Este un loc perfect pentru promenada, aflat chiar in spatele Curtii Domnesti. Este locul in care se afla gradina Zoologica, asadar, dupa ce vizitezi animalutele te poti plimba linistit prin parc. De asemenea, tot aici poti descoperi si Muzeul Politiei sau Muzeul Evolutiei Omului.

Pentru cei pasionati de istorie si arta, Targoviste ofera extrem de multe muzee foarte interesante. Poti bifa Muzeul Vasile Blendea, care prezinta operele marelui sculptor roman, poti descoperi Muzeul de Arta, gazduit intr-o cladire cu arhitectura baroca construita la sfarsitul anilor 1800 sau poti sa aprofundezi istoria romanilor in Muzeul de Istorie.

De asemenea, daca alegi sa te cazezi in Targoviste ( iti recomandam una dintre unitatile de cazare de aici) poti sa iesi putin din oras si sa descoperi Rezervatia de Zimbri ” Zimbraria Neagra”, aflata la doar 30 de km de resedinta Dambovitei sau poti descoperi Palatul Brancovenesc de la Potlogi, un palat construit intr-un singur an de catre Constantin Brancoveanu pentru fiul sau.

Targoviste poate sa fie o surpriza foarte placuta pentru cei care nu stiu foarte multe despre vechea capitala a Tarii Romanesti si este o destinatie de weekend pe care trebuie sa o bifezi in momentele in care vrei ceva deosebit, nu foarte departe de Bucuresti.