Asezari sasesti cu biserici fortificate din Transilvania

Biserici fortificate - Biserica BiertanTransilvania nu inseamna numai tinutul lui Dracula  sau tinutul romanesc ales de Printul Charles al Marii Britanii pentru petrecerea unor vacante idilice. Este o zona plina de istorie, de cultura si civilizatie germana veche de secole. Cultura germanilor colonizati pe teritoriul Transilvaniei incepand cu secolul XII si-a lasat o amprenta atat de puternica asupra arhitecturii caselor si bisericilor construite de ei incat influentele se simt si astazi foarte pregnant.

Peste 150 de biserici fortificate au fost construite in Transilvania acelor vremuri; astazi, sapte dintre ele figureaza pe lista patrimoniului cultural UNESCO: Biertan (Birthälm), Calnic (Kelling), Darjiu (Dersch), Prejmer (Tartlau), Saschiz (Keisd), Valea Viilor (Wurmloch), Viscri (Deutschweisskirch). Te invitam sa le vizitezi, alaturi de cele cinci cetati sasesti fortificate din inima Transilvaniei.

Biserica fortificata din Biertan. Pe drumul dintre Medias si Sighisoara, cocotata in varful unei coline, biserica din Biertan este vitregita oarecum de vizitele turistilor. Localitatea era un puternic centru economic in secolul XVI, lucru care o facea vulnerabila in fata navalitorilor. A fost nevoie, astfel, de ridicarea unei biserici si a unor fortificatii impunatoare. Astazi, altarul este la fel de impozant – cu cele 28 de scene pictate si cu amvon de secol XVI.

Usa sacristiei a fost construita la 1515, iar sistemul de inchidere este unic. Ca sa-l actionezi, trebuie sa folosesti o cheie pentru patru din cele 19 incuietori si o manivela pentru celelalte. Odata actionate, toate aceste mecanisme patrund in niste suporti metalici care sunt prinsi in zid. Ingeniozitatea acestui sistem de inchidere, impreuna cu designul usii masive de stejar, au fost premiate in 1910 la expozitia mondiala de la Paris.

Putini stiu insa ca in cladirea din interiorul ansamblului fortificat a functionat timp de 300 de ani asa numita inchisoare matrimoniala, destinata sotilor care doreau sa divorteze. Cei doi soti erau inchisi intr-o incapere in care exista doar un pat, o masa, un scaun, o lingura, paine si apa si tinuti acolo pana cand le trecea “pofta” de divort. Istoricii spun ca metoda a dat roade, pentru ca timp de trei secole a existat un singur divort in localitate.

Biserica fortificata de la Calnic. Satul Calnic este pe drumul care leaga Sibiul de Sebes. Daca vii dinspre Sfantu Gheorghe, pe DN12, o iei spre Valea Crisului si la un moment dat ai sa dai de un drum comunal (DC30). Dupa circa un km, iti apar in cale casele Calnicului si a sa biserica fortificata – fosta resedinta a contelui Chyl de Kelling, care a ridicat-o in secolul XIII. Turnul donjon ridicat pe trei nivele (pivnita si doua etaje) este reprezentativ pentru constructiile de acest gen din judetul Alba si una dintre cele mai impozante structuri de aparare din Transilvania. Interesant este ca la ridicarea turnului nu s-a folosit niciun cui metalic, iar turnul de aparare al fortificatiei a fost transformat, in timp, in afumatoarea satului.

Biserica unitariana Darjiu. De ce i se mai spune si “Cetatea Slaninilor”? Pentru ca, desi face parte din patrimoniul mondial, cetatea hraneste si astazi o intreaga comunitate cu cerealele si alimentele adapostite intre zidurile ei racoroase. Atarnate in cuie de lemn mostenite din tata-n fiu stau slaninile, carnatii, carnea si afumaturile satenilor. De altfel, bogatia fiecaruia se vede in numarul de cuie atarnate in camerele bisericii – cetate.

Satul Darjiu, celebru nu doar pentru fortificatia care se inalta semeata din centrul sau, ci si pentru casele sale colorate, este situat in judetul Harghita. Cei aproape o mie de locuitori sunt majoritar maghiari de confesiune unitariana. Desi biserica a fost construita in secolul XIV, fortificarea ei a inceput doua secole mai tarziu, inspirata fiind de constructiile satelor invecinate. In fiecare zi de miercuri, in sat are loc “ceremonia slaninilor” – eveniment apreciat si urmarit cu interes de turistii din toata lumea.

In interiorul fortificatiei exista si un muzeu in care sunt expuse banci de scoala, vechi de peste un secol, mobilier vechi, unelte si unitati de masura.

Biserica fortificata din Prejmer. Construita de cavalerii teutoni in 1212, este cea mai mare biserica fortificata din sud – estul Europei si cea mai bine conservata. Este atat de aproape de Brasov (12 km), incat te intrebi de ce oare romanii nu-i acorda importanta cuvenita; o fac in schimb turistii straini, in special cei germani.

Rolul cetatii taranesti in jurul bisericii era de a proteja comunitatea saseasca – de altfel, interiorul cetatii este construit ca un fagure, cu incaperi pentru fiecare familie din comunitate, construite de jur imprejurul zidurilor de aparare. Astazi exista doar 272 de astfel de incaperi.

Biserica fortificata din Saschiz. Sighisoara este o destinatie care nu mai are nevoie de prezentare si multi turisti ajung sa o viziteze, insa pana la ea ai putea sa te opresti putin la Saschiz. Imediat ce intri in Mures ai sa dai de satul Saschiz, o micuta localitate in care mai traiesc doar 64 de sasi, desi in trecut era una dintre cele mai bogate localitati sasesti. Impunator este turnul cu acoperis colorat, din centrul satului, insa la fel de frumoase sunt si dealurile care il inconjoara (Dealul Uriasilor), padurea de langa el (Padurea Spanzuratilor) si casele din Valea Scroafei. Biserica evanghelica din Saschiz a fost construita la sfarsitul secolului XV de catre colonistii sasi. Din exterior seamana cu un bastion, datorita zidurilor de piatra si caramida care o inconjoara. Nu te sfii sa o vizitezi si in interior, chiar daca poarta este incuiata: suna la numarul de telefon afisat chiar la poarta, iar cineva va veni imediat sa o descuie (toate bisericile fortificate sunt incuiate, de regula).

Puteti vedea orga (adusa din Brasov la 1788) si podul fortificat, cu exceptia turnului, in care accesul este limitat, din cauza starii avansate de deteriorare.

Biserica evanghelica fortificata Sf. Petru din Valea Viilor. In trecut, localitatea se numea Vurmloc, dupa numele german Wurmloch; in 1964, localitatea aflata la 50 de kilometri departare de Sibiu si 15 kilometri de Medias a devenit Valea Viilor. Casele vechi, sasesti, au o arhitectura bine conservata, cu porti inalte de lemn si alei pietruite.

Turnul bisericii fortificate a fost construit la 1501, perioada in care au fost ridicate si zidurile, inalte de sase metri, cu metereze si guri de tragere. Cu toate acestea, este modest comparativ cu zidurile cetatilor fortificate din zona. In curtea bisericii, chiar la intrare, este amenajat un muzeu al obiectelor sasesti traditionale, unde sunt expuse fotografii, mobilier vechi, obiecte casnice si costume populare donate de comunitatea din sat.

Biserica fortificata de la Viscri. Este una dintre constructiile reprezentative ale Brasovului. Satul Viscri este o bijuterie in sine, cu traditii pastrate cu sfintenie pana in zilele noastre. Biserica medievala din sat are o orga veche de 300 de ani, despre care se spune ca nu are egal in Europa de Est. Mobilierul de lemn sculptat si pictat manual din biserica este original. In muzeul complexului sunt expuse lazi de zestre sasesti pictate manual, ceramica folosita la mesele de duminica, patuturi de lemn si carti de rugaciuni vechi de peste 200 de ani sau costume populare de nunta, din aceeasi perioada.

Turnurile si bastioanele au ferit-o de raidurile atacatorilor, transformand-o intr-una dintre cele mai bine conservate fortificatii din Transilvania.

Cauti cazare? Intra aici!