Afla ce poti sa vezi in regiunea Istria din Croatia

xbrchx/Shutterstock.com

O peninsula impresionanta in forma triunghiulara strapunge apele Marii Adriatice in nordul Croatiei. Istria, regiunea ce se intinde pe suprafata peninsulei este una dintre cele mai dezvoltate zone in domeniul turismului din nordul teritoriului croat si se mandreste cu o multime de obiective turistice care nu trebuie ratate.

Caracterizata de orasele medievale situate in varful dealurilor si plajele stancoase, regiunea Istria se numara printre cele mai frumoase locuri din Croatia. Locuita pe vremuri de romani, coasta peninsulei inca pastreaza in centrul oraselor sale amfiteatre impunatoare si alte constructii specifice Imperiului Roman. In interior, in zonele rurale, se adaposteau locuitorii croati care nu erau preocupati de construirea unor monumente care sa dainuiasca peste secole, ci mai degraba de agricultura si cresterea animalelor.

Oraselele din zona Istriei sunt recunoscute pentru pietele splendide ce pastreaza inca atmosfera Evului Mediu, aleile inguste ce se incolacesc in jurul caselor vechi si pentru arhitectura deosebita pe care o poti admira la fiecare pas. Doua dintre cele mai cunoscute orasele din regiune sunt Rovinj si  Novigrad, insa daca ajungi in zona si ai mai mult timp la dispozitie poti face un mic ocol pentru a vizita si asezarile Motovun, Groznjan, Oprtalj si Hum.

Scurt istoric al regiunii Istria

Numele regiunii vine de la termenul “Histri”, care reprezenta titulatura unui trib ilir ce si-a gasit adapost aici inainte de venirea romanilor. Dupa invazia Imperiului Roman, infatisarea asezarilor din peninsula s-a schimbat iremediabil, cetatenii romani fiind atrasi catre orasele de coasta, unde au construit porturi importante pentru imperiu.

Diferentele dintre locuitorii acestor orase si cei aflati in interiorul peninsulei se adancesc si mai tare dupa ce cei dintai intra sub suveranitatea venetiana, iar cei din urma se supun imperiului Habsburgic. De aici, o serie de lucruri incep sa se schimbe iar influentele italiene se simt din ce in ce mai mult in arhitectura, arta si cultura.

Dupa caderea Venetiei in anul 1797, austriecii declara italiana limba oficiala in regiune, desi numarul croatilor il depasea cu mult pe cel al italienilor. Istria isi castiga autonomia in 1861, insa drepturile nu erau aceleasi pentru toti locuitorii. In continuare, Istria trece prin multe “aventuri” si este pasata de la o putere europeana la alta, pana ajunge sa fie pe teritoriul Croatiei oficial. Astazi, Istria detine unul dintre cele mai puternice partide din tara si pe plan politic este un important pol.

De vazut in Istria

Pomenisem la inceput de orasele superbe ale Istriei, printre care se afla si Rovinj – cel mai bine pastrat port venetian. Primul lucru pe care trebuie sa il faci in Rovinj este sa vizitezi centrul vechi care se aseamana foarte mult din punct de vedere arhitectural cu cladirile ce pot fi admirate in arhipelagul venetian. Dupa aceea, o plimbare cu bicicleta de-a lungul coastei te va relaxa si iti va permite sa cunosti frumusetile naturale ce inconjoara orasul Rovinj. Daca iti place aventura si esti pasionat de lumea subacvatica, o sesiune de scuba diving in zona Istriei este cel mai potrivit mod de a-ti petrece dupa-amiaza, iar la final te poti delecta cu preparatele traditionale servite la unul dintre restaurantele din port.

Cel de-al doilea loc pe care nu trebuie sa il ratezi in Istria este Novigrad, un mic orasel construit in jurul unei impunatoare biserici venetiene. Pe langa arhitectura deosebita, Novigrad mai este cunoscut pe plan international si datorita bucatariei extrem de apreciate. Aici, poti incerca diverse feluri de mancare din bucataria Mediteraneana care te vor fascina prin imbinarea de arome si aspectul ireprosabil.

Sugestii de cazare

Apartmani Knapic dispune de 4 camere spatioase, complet mobilate, puse la dispozitia turistilor care ajung in Rovinj. Amplasata la mai putin de 50 de metri de o plaja nisipoasa, unitatea de cazare este potrivita atat pentru familii cu copii, cat si pentru iubitorii de animale. Cei din urma care vor sa vina insotiti de animalele de casa sunt liberi sa o faca, in schimbul unei taxe modice. 

Apartman Mari se afla la numai 300 de metri de o plaja cu steag albastru si la 500 de metri de centrul orasului Rovinj. Printre facilitatile de care vizitatorii se pot bucura se numara terasa pentru plaja, aer conditionat si baie proprie. 

Zimmer Grgic ofera 13 camere complet mobilate, fiecare dotate cu baie proprie, birou si minibar. Oaspetii de aici se pot relaxa pe terenul de minigolf sau pe cel de volei aflat in apropiere.