Adevarul din spatele legendei Contelui Dracula

Cristian Balate/Shutterstock.com

Chiar daca povestea Contelui Dracula a devenit faimoasa odata cu succesul rasunator al romanului lui Bram Stoker, povestile despre vampirii si fiintele supranaturale de pe teritoriul Transilvaniei au existat cu mult inaintea secolului al XIX-lea. Scriitorul irlandez a cules elementele traditionale din satele ardelenesti si le-a folosit pentru a crea o poveste in jurul faimosului personaj fictiv, Dracula. Totusi, personajul nu este cu totul desprins de realitate, fiind inspirat din una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria Romaniei, domnitorul Vlad Tepes.

Viata domnitorului a fost invaluita in mister si este destul de greu sa determinam unde se termina adevarul si unde incepe fictiunea. Datorita acestui aspect enigmatic al vietii domnitorului, acesta a devenit un subiect controversat in istoria Romaniei fiind personajul principal in peste 750 de filme, documentare sau scrieri inspirate din nuvela scrisa in 1897 de catre Bram Stoker. Exista multe legende care se invart in jurul acestui personaj, insa oare care este adevarul despre viata lui Vlad Tepes? A fost el un vampir care ucidea cu sange rece doar pentru a se hrani? Echipa Travelminit te ajuta sa afli adevarul.

Copilaria lui Vlad Dracula

In anul 1431 se naste in Sighisoara cel de-al doilea fiu al cavalerului Vlad Dracul. Pentru a arata apartenenta, acesta preia numele tatalui, iar la finalul numelui se adauga litera “a” ce semnifica “al lui”. Astfel, viitorul domnitor al Valahiei isi primeste numele de Vlad Dracula.

Tatal viitorului domnitor este parte a Ordinului Dragonului, grupare cavalereasca ce avea ca scop oprirea expansiunii otomane in spatiul european si protejarea poporului crestin de influentele turcilor. De asemenea, tatal lui Vlad Dracula joaca un rol foarte important in construirea personajului cartii lui Bram Stoker. Ceremonia de investirea a unui nou cavaler din Ordinul Dragonului presupunea purtarea unui vesmant special, ce avea atasata o mantie neagra. Aceasta mantie a servit drept inspiratie pentru crearea imaginii personajului Dracula.

Cruzimea viitorului domnitor a avut radacini adanci in copilaria lui Vlad care a fost luat ostatic de catre turci, in timp ce toata familia i-a fost asasinata. In timpul in care era prizionier, Vlad era mereu informat in legatura cu chinurile groaznice prin care membrii familiei sale trecusera. Acest lucru pare sa fi fost motivul pentru care domnitorul Vlad Dracula a fost atat de nemilos si crud.

Domnia lui Vlad Tepes

Odata cu urcarea pe tron, Vlad Dracula primeste numele de Vlad Tepes in urma tratamentelor chinuitoare pe care le aplica inamicilor. Vlad Tepes era un domnitor corect, dar fara mila, care pedepsea pe oricine merita si pe toti inamicii Valahiei. Sute de mii de persoane au fost executate, strapunse cu un tepus gros de-a lungul corpului. Dupa executie, trupurile neinsufletite serveau drept dovada a cruzimii domnitorului si a ambitiei neclintite a acestuia de a transforma Valahia un teritoriu lipsit de nelegiuitori. Astfel, Vlad Tepes devine unul dintre cei mai temuti conducatori din Romania si din intreaga Europa.

Moartea domnitorului Vlad Tepes

Moartea domnitorului sta sub semnul misterului, ca intreaga sa viata. Se presupune ca ar fi murit intr-una dintre luptele purtate cu turcii, iar capul i-a fost dus in capitala otomana drept trofeu. Despre trup, se crede ca este ingropat in incinta Manastirii Snagov, insa nu exista date concrete care sa ateste acest lucru. Misterul din jurul mortii domnitorului a intarit legendele locale care il intruchipau pe domnitor ca unul dintre vampirii care tulburau linistea meleagurilor transilvanene in secolele XVII si XVIII.

Pe urmele Contelui Dracula

In fiecare an, sute de mii de turisti straini vin pe teritoriul Romaniei sa descopere casa Contelui Dracula. Inspaimantati, curiosi sau entuziasmati, turistii parcurg un traseu bine stabilit care include cele mai importante obiective turistice care au legatura cu viata domnitorului Vlad Tepes. Desigur, cel mai popular loc il reprezinta Castelul Bran – castelui Contelui, insa nici Sighisoara nu se poate plange din princina lipsei de atentie. Orasul medieval se bucura de notorietate in randul turistilor de pretutindenti datorita peisajelor de vis din zona, cetatii colorate – foarte bine intretinuta si mancarurilor traditionale.

Descopera si tu de unde a pornit legenda Contelui Dracula intr-o excursie in Sighisoara. Aici gasesti cele mai bune oferte de cazare de pe Travelminit pentru orasul Sighisoara.