5 sate din Maramures care merita vizitate

Sursa foto: Szocska Albert/Shutterstock.com

Maramuresul este un taram de poveste, in care traditiile se imbina perfect cu peisajele, iar partea culinara iti incanta gusturile in cel mai placut mod posibil. Daca ajungi in Maramures este imperios necesar sa mergi la Cimitirul de la Sapanta, sa te plimbi cu Mocanita pe Valea Vaserului sau sa vizitezi Manastirea Barsana. De asemenea, poti sa te bucuri de privelistea pe care o ofera Cascada Cailor sau sa te plimbi prin Muzeul Satului Maramuresan.

Totusi, cele mai frumoase experiente le vei avea in momentul in care vei vizita satele traditionale maramuresene, vei intra in contact cu oamenii locului si vei asculta povesti. 

Iata, asadar, 5 sate din Maramures care merita vizitate:

Breb. Este un sat superb, popularizat de Printul Charles care a cumparat cateva case din localitate, pe care le-a reabilitat. Este un loc in care traditiile sunt respectate cu sfintenie iar sarbatorile capata un farmec aparte. Cu greu mai gasesti locuri in care satenii se imbraca in port traditional in fiecare zi de Duminica si au preocuparile pe care le aveau si in urma cu sute de ani: mestesugaresc lemnul, se ocupa de tamplarie, torc lana sau tes. 

In Breb vei descoperi si cateva minunatii naturale, cum ar fi Lacul Morarenilor sau Ocna Sugatag.

Preluca Noua. Un alt sat superb este Preluca Noua. Acesta te va cuceri prin cararile sale inguste si simple sau prin casele din pamant si din paie. Nu degeaba a fost denumit de cateva publicatii drept cel mai frumos sat din Romania La fel ca si in Breb, traditiile in acest sat sunt respectate cu sfintenie, ceea ce iti poate crea amintiri de neuitat.

Sapanta. Am amintit de cimitirul vesel de la Sapanta. Daca ajungi aici, nu trebuie sa neglijezi satul. Este un sat turistic extrem de frumos, care iti ofera si alte obiective decat cimitirul. Poti merge la Rezervatia naturala ” Mlastina Poiana Brazilor ” sau poti descoperi Valtorile din Sapanta. Acestea sunt niste constructii inedite care au rolul de a crea varteje puternice pe rau si actioneaza asemanator unei masini de spalat rufe. Tot in Sapanta vei gasi cea mai inalta biserica din lemn din lume: Manastirea Peri are 78 de metri inaltime. 

Barsana. Este un sat apreciat in intreaga lume, care atrage an de an zeci de mii de turisti. In principiu, farmecul turistic al satului se invarte in jurul manastirii Barsana, insa daca ajungi aici nu trebuie sa te limitezi la a vedea Manastirea. Poti sa incetinesti timpul descoperind unul dintre cele mai autentice sate din tara si poti sa te plibi pe Valea Izei. Peisajele care ti se vor dezvalui in fata ochilor sunt numai bune de pus in rama. 

Ceea ce putini romani stiu este faptul ca Manastirea, situata pe o colina si inconjurata de o frumoasa livada, este una dintre bisericile aflate pe Lista Mostenirilor Internationale a Unesco. 

Viseul de Sus. De aici vei pleca intr-o calatorie unica cu Mocanita. Tot aici poti manca delicii traditionale si poti sa te aventurezi pe trasee montane, care mai de care mai interesante. La fel ca si in celelalte sate prezentate, Viseul de Sus are o multime de biserici si manastiri foarte frumoase, in care se regasesc cateva opere de arta ce merita descoperite.

Aproape oriunde te-ai opri pe harta Maramuresului vei descoperi locuri unice. Acestea sunt doar 5 sate, care au reusit sa devina populare la nivel international prin diverse particularitati. Satele mai putin cunoscute ale zonei pot si ele sa te uimeasca si de multe ori pot fi mult mai naturale si mai interesante. Tocmai de aceea, ai un singur lucru de facut : sa descoperi Maramuresul cu proprii tai ochi.In ceea ce priveste cazarea, poti gasi o multime de unitati traditionale, care mai de care mai interesante, cateva exemple fiind aici!