5 obiective turistice romanesti admirate de straini

Obiective turistice in Romania - Salina TurdaStim ca avem o tara frumoasa si simtim asta ori de cate ori trecem ”granita” orasului in care locuim. E drept ca mai avem ceva de lucru la capitolul infrastructura, dar ne fascineaza nu atat drumurile, cat ceea ce vedem in dreapta si in stanga lor. Dar daca auzim ca un anume oras, o sosea anume sau un castel romanesc ajunge in topurile internationale, ne creste inima de bucurie si ne ard calcaiele sa mergem sa-l mai vizitam odata, intrebandu-ne parca: ce i-a determinat pe straini sa se uite si in curtea noastra? Raspunsurile le gasiti mai jos:

Castelul Huniazilor, judetul Hunedoara

Castelul Corvinilor din Hunedoara, cunoscut si sub numele de Castelul Huniazilor, se numara printre acele obiective turistice admirate de straini. Locatia a intrat de doua ori in topurile ”Lonely Planet”: prima data, in topul celor mai infricosatoare cladiri din lume (unde a ocupat pozitia a doua), iar apoi in topul celor mai frumoase castele din Europa, ocupand pozitia a opta. Devenit emblema orasului Hunedoara, castelul se remarca prin arhitectura gotica renascentista, frumoasa si impunatoare: cu turnuri si acoperisuri inalte, ferestre foarte inguste cioplite in piatra si o dantelarie (cioplita in piatra) pe care nu ai cum sa o treci cu vederea. In fiecare an, castelul atrage aproape zece mii de turisti din toate colturile lumii.

Probabil ca renumele acestei cetati medievale de secol XV l-a atras si pe regizorul peliculei germane „Corvin’s Legacy”, care s-a filmat in vara acestui an la Hunedoara. Filmul este inspirat dintr-o legenda tesuta in jurul castelului Corvinilor, potrivit careia Vlad Tepes a fost intemnitat aici de Ioan de Hunedoara.

Castelul Bran, judetul Brasov

Despre contele Dracula s-a scris, s-a vorbit si s-a filmat atat de mult, incat nu mai mira pe nimeni faptul ca principala atractie a zonei Bran, Castelul Bran (supranumit si ”Castelul lui Dracula”) a intrat in topul celor mai inspaimantatoare destinatii de Haloween realizat de Hotwire.com (locul noua). Si el face parte din acele obiective turistice care atrag miile de turisti straini nu neaparat datorita aspectului, ci mai degraba a promovarii internationale, datorate asocierii sale cu numele vampirului Dracula, personajul de roman al lui Bram Stoker. Strainii stiu ca Vlad Tepes (alias Dracula), domnitorul Tarii Romanesti, nu a fost un vampir in adevaratul sens al cuvantului, dar i-au recunoscut sadismul si setea de sange. Se pare ca acest ”amanunt” macabru atrage turistii de peste hotare, care vin la Bran sa vada ”mania lui Dracula”.

Castelul Bran (care a fost initial o cetatuie de lemn) a fost construit in 1212 de unul dintre cavalerii teutoni adusi de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Castelul medieval cu elemente gotice si renascentiste a aparut mult mai tarziu, in 1377, si a fost construit de sasi.

Salina Turda, judetul Cluj

Anul acesta, Salina Turda s-a aflat pe primul loc in Topul celor mai atractive si inedite locatii subterane din lume, realizat de publicatia americana ”Business Insider”. Cum a reusit acest subteran romanesc aflat la 120 de metri sub pamant sa depaseasca frumusetea altor obiective turistice interesante, precum Pestera Cristalelor din Mexic sau Cabinetul subteran de razboi din Londra?

Poate pentru ca in urma renovarii, salina a fost redata circuitului turistic cu o infatisare demna de admiratie: cele patru mine care o compun (Rudolf, Ghizela, Terezia si Galeria Franz Josef) au devenit adevarate locatii pentru distractie. in Salina Turda poti sa joci bowling, biliard, baschet, minigolf, fotbal sau tenis. Poti chiar sa te plimbi cu barca pe lacul subteran sau sa te distrezi in roata mare a caruselului. Unde mai pui ca in Mina Rudolf exista un amfiteatru, unde se organizeaza spectacole de teatru sau concerte.

Maramuresul, judetul Maramures

Multe obiective turistice romanesti sunt admirate de straini, insa Maramuresul este parca nelipsit in ultima vreme de atentia publicatiilor straine. National Geographic Traveler l-a inclus recent in topul celor mai frumoase 20 de destinatii turistice pe care nu trebuie sa le ratezi in 2015, de unde am putea deduce ca Maramuresul va fi in centrul atentiei turistilor straini anul viitor. Cu atat mai mult cu cat Maramuresul este singura destinatie din Romania pe care o recomanda publicatia americana.

Caracterizata drept ”Neinfricata lume veche”, regiunea se remarca prin pasunile intinse, presarate cu capite de fan cosit ca pe vremuri, cu coasa, prin minunatele porti de lemn cioplit care se inalta in fata fiecarei case sau prin bisericile de lemn, inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, a caror faima a depasit demult granitele tarii. Nu trebuie sa ratati nici Cimitirul Vesel din Sapanta, la fel de faimos, datorita crucilor viu colorate pline cu epitafuri neobisnuite.

Transfagarasanul, judetul Arges

A trecut ceva vreme de cand Jeremy Clarkson, prezentatorul emisiunii Top Gear, a filmat un episod pe Transfagarasan, declarandu-l cel mai bun drum din lume. Era in 2009. Trei ani mai tarziu, publicatia americana ”CarsRoute” a realizat un top al celor mai frumoase 15 drumuri din lume, in functie de cat de dificile si de provocatoare sunt, aici tinandu-se cont si de peisajele care le acompaniaza. Ei bine, Transfagarasanul, unul dintre principalele obiective turistice din Muntii Fagaras, conduce acest top. Nici Jeremy Clarkson nu si-a schimbat parerea intre timp, ba chiar a intarit-o in februarie 2014, odata cu postarea pe pagina sa de facebook a filmuletului realizat de Top Gear, alaturi de mesajul ”The best road in the world”. Ce vreti mai mult, de la un drum?

Cauti cazare? Intra aici!