5 Motive turistice sa mergi in pitorescul Banat

Sursa foto: Attila BARSAN/Shutterstock.com

Desi suntem in sezonul de toamna si cei mai multi dintre noi suntem intorsi din vacantele petrecute in afara frontierelor, ne dorim totusi sa continuam sa exploram lumea. Iar cel mai la indemana este sa ne vizitam locurile din propria patrie care, desi se gasesc foarte aproape, sunt deosebit de frumoase si sunt chiar multe la numar.

Peisaje ce par a fi pictate de Grigorescu, locuri incarcate de istorie, obiective turistice impresionante create de mana omului sau de puterea fantastica a naturii, privelisti de o frumusete ce te lasa fara grai – toate se gasesc la doar cativa pasi de Timisoara, in regiunea pitoreasca a Banatului. 

In randurile de mai jos iti oferim 5 dintre multele motive turistice sa mergi cat mai curand pe taramurile Banatului:

1. Pentru a explora Rezervatia Naturala Cheile Nerei-Beusnita.

Este o rezervatie naturala uluitoare, strabatuta de cele mai lungi si cele mai spectaculoase chei din intreaga tara, Cheile Nerei, ce acopera o diversitate biologica extrem de mare si peisaje de o frumusete neasemuita. Zona a fost declarata rezervatie protejata pentru a conserva frumusetile naturale unice, printre care se numara Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului si Cascadele Beusnita.

2. Pentru a fotografia Cascada Bigar.

Situata pe teritoriul comunei Bozovici din Caras Severin, cascada Bigar a fost pomenita pe site-ul World Geography in lista celor mai frumoase destinatii ale lumii. Este, in mod cert, cea mai frumoasa cascada din tara noastra si masoara 8 metri in inaltime, avand un aspect foarte exotic, fiind acoperita de muschi peste care curg siroaiele albe de apa. Fiind un fenomen al naturii de o frumusete uluitoare, Cascada Bigar nu trebuie ratata de niciun turist ce ajunge in regiunea Banatului!

3. Pentru a face o drumetie prin Muntii Semenic.

Desi au parte de mai multi vizitatori in sezonul de iarna, cand mii de pasionati ai sporturilor albe vin sa-i testeze partiile, Muntii Semenic merita vizitati si in celelalte anotimpuri, avand trasee turistice ce te plimba prin peisaje foarte pitoresti, in special in zona Parcului National Semenic-Cheile Carasului. Aceasta arie naturala protejata de lege are parte de fenomene carstice fantastice si de habitate naturale ce au in componenta flora si fauna extrem de diversificate. Obiectivele turistice din Muntii Semenic nu sunt nici ele de neglijat, acestea incluzand diferite biserici vechi, ansambluri de mori si site-uri istorice.

4. Pentru a te relaxa in Clisura Dunarii.

Gratie fortei nemarginite a Dunarii, Banatul adaposteste cel mai lung si cel mai spectaculos defileu din intreaga Europa. Sapat in stancile de granit si de calcar ale Carpatilor, Defileul Dunarii se gaseste in regiunea Clisura Dunarii din sudul Banatului si este marginit in partea de nord-vest de raul Nera, iar in partea de est de Cazanele Dunarii, unde neaparat trebuie sa inchiriezi o barca pentru a ajunge aproape de faimosul Chip al lui Decebal si pentru a vizita Pestera Veterani. 

De-a lungul timpului, Dunarea a creat in jurul traseului ei adevarate opere de arta, pe care ar fi pacat sa le ratezi daca ajungi sa vizitezi regiunea Banatului.

5. Pentru a vizita morile de apa de la Rudaria.

Un loc prea putin cunoscut, dar extrem de pitoresc si frumos este Parcul Morilor de Apa de la Rudaria, cel mai intins parc de mori de apa de pe Batranul Continent. Acest loc se gaseste, mai exact, la poalele Muntilor Almajului si are in componenta 22 de mori de apa intinse pe o suprafata de 3 kilometri, paralel cu scurgerea raului Rudaria. Morile de apa reprezinta o modalitate de macinare a cerealelor, fiind folosite inca din secolele I si II, fiecare dintre ele avand in spate povesti unice si fermecatoare.
Vizitand tinuturile Banatului vei descoperi obiective turistice diversificate, unele dintre ele unice in tara si in continent. Este o experienta pe care o recomandam cu caldura, mai ales ca acum locurile de cazare in regiune sunt nenumarate si pentru toate buzunarele.