5 idei de vacanta pentru luna ianuarie

Carpatia Express - idee de vacanta in luna ianuarieBrad, cadouri, cumparaturi, vizite, petreceri. Sarbatorile vin si pleaca, iar dupa toata euforia si agitatia inerente te simti putin obosit si gandesti, de multe ori, ca ai avea nevoie de o vacanta. Da, vacanta dupa vacanta, dar una pe care sa o simti cu adevarat si in care sa te relaxezi. Stim ca tot mai multi romani obisnuiesc sa intre in vacanta in luna ianuarie, si multi dintre ei aleg sa o petreaca in tara. In Romania exista atatea locuri frumoase pe care nu reusim sa le vedem din lipsa de timp, incat oricare dintre ele ar putea fi o idee de vacanta pentru luna ianuarie. Iata cateva sugestii venite din partea Travelminit.

Relaxeaza-te la Fundata

Oboseala acumulata dupa sarbatorile de iarna se va spulbera ca prin farmec in aerul pur oferit de Fundata, comuna aflata la cea mai inalta altitudine din Romania (1304m), situata intre Parcul National Bucegi si Parcul National Piatra Craiului. Peisajele superbe, cu paduri de brazi trasate la marginea satului si casute pitoresti sunt ideale pentru relaxare. Linistea va fi intregita de lipsa soneriei telefonului (pentru ca semnalul telefonului se pierde de multe ori in aceasta regiune) si de calmul localnicilor, blanzi si cu inima calda.

O vacanta la Fundata poate include cateva mici excursii in zona. In primul rand poti merge la Cheile Gradistei (cea de langa Fundata, pentru ca mai exista o locatie la Moeciu de Jos), unde te poti distra la sanius pe partiile amenajate pe platou. Te poti bucura de frumusetea pastorala a satului Sirnea, primul sat din Romania care a lansat conceptul de turism rural, sau de Cheile Dambovicioarei.

Pentru cazare poti face rezervare aici.

Calareste in incinta Cetatii Alba Carolina

Ne-am gandit ca ar fi binevenita o vacanta in care sa faci echitatie. Si nu oriunde, ci intr-un decor foarte potrivit din Alba Iulia: in interiorul Cetatii Alba Carolina, fortareata in stil Vauban cu 7 bastioane, exista un Centru de echitatie care atrage an de an turisti si localnici deopotriva. Centrul de Echitatie este in zona de sud a cetatii, pe Aleea Sfantul Eugeniu. Ai ocazia sa te bucuri de o vacanta in care sa calaresti pe cai frizieni adusi din Olanda sau pe lipitani, depinde cat de experimentat esti. Si daca tot te afli in incinta cetatii, nu rata nici schimbarea Garzii de la Poarta a III-a; ceremonialul este foarte frumos si merita imortalizat.

Daca vei fi insotit de membrii familiei care nu sunt genul sportiv, poti sa-i urci in trasura care ii va plimba prin toata curtea cetatii, asa ca toata lumea va fi fericita. Dupa cateva ore de calarit si plimbare in aer liber, primul lucru pe care-l vei dori cu toata ardoarea va fi un pat in care sa te intinzi, iar pentru asta poti sa-ti faci rezervari pe site-ul nostru.

O vacanta petrecuta in tren

Ti se pare ciudat sa-ti propunem acest lucru? Nu, nu ne-am gandit sa te urci in tren si sa colinzi cele mai frumoase orase din Romania care merita vizitate. Ar fi si asta o idee! Sau ai putea sa-ti petreci cate zile in hotelul-tren “Carpatia Express” din Viseu de Sus, judetul Maramures. Trenul amenajat ca un hotel stationeaza pe ultima cale ferata forestiera activa din Carpati. Garnitura este formata dintr-o locomotiva cu abur, un vagon-restaurant si doua vagoane de dormit cu 20 de compartimente (fiecare cu cate doua paturi). Spatiul este ingradit si pazit si dispune si de o parcare gratuita. In plus, de la nici 50 de metri distanta porneste celebra Mocanita in cursa ei spre Valea Vaserului, pe traseul Viseu de Sus – Coman.

Viziteaza fortificatiile din zona Rupea

Daca nu ai reusit sa vizitezi pana acum bisericile fortificate din zona Rupea, despre care s-a dus vestea pana in Statele Unite si Japonia, vacanta din luna ianuarie ar putea fi un moment potrivit. Poti sa incepi cu Cetatea Rupea, renovata recent si inclusa in circuitul turistic, si sa continui cu Biserica evanghelica Homorod, din satul cu acelasi nume (numit pe vremuri Petersdorf), care a fost ridicata la sfarsitul secolului XIII si inchinata Sfantului Petru. In saschiz, localitatea de basm din centrul Transilvaniei, vei da de alta biserica fortificata, la fel de impunatoare si frumoasa. Turnul cu acoperis colorat este deosebit, ca si podul fortificat sau orga din interior. Continua traseul cu o vizita a Bisericii evanghelice din Crit, a Bisericii-cetate din comuna Bunesti si nu rata sub nicio forma fermecatorul satuc Viscri, o bijuterie de localitate, cu traditii pastrate pana in zilele noastre.

Relaxeaza-te la Baile Felix

Vacanta poate fi acea perioada de timp in care sa combini, intr-un mod fericit, utilul cu placutul. Luna ianuarie poate fi, din acest punct de vedere, ideala pentru un sejur intr-o statiune balneoclimaterica, iar Baile Felix este o locatie de top. La strandul Apollo exista un bazin cu apa incalzita la 36 de grade, excelenta pentru o balaceala in mijlocul iernii. In plus, tot acolo sunt si trei bazine exterioare cu apa termala, benefica pentru organism. Poti face sauna, masaj, dus subacvatic si toate procedurile necesare unei curi complete de tratament.

In pauza dintre proceduri poti sa vizitezi si atractiile turistice ale zonei. Lacul Vida, de exemplu, este o optiune; celebru pentru valtoarea din mijlocul sau, lacul este special pentru ca isi schimba culoarea in functie de anotimp. Nu este nicio magie, este pur si simplu imaginea padurii care se reflecta in apele Lacului Vida, facandu-l sa para de fiecare data ca are o alta culoare.