5 idei de vacanta in Romania pentru aceasta toamna

Salina Turda, RomaniaO vacanta in aceasta perioada ar putea fi o avanpremiera a mult-asteptatei vacante de iarna. Nu ai nevoie neaparat de zapada ca sa te bucuri de cateva zile libere petrecute in mijlocul naturii. Exista multe activitati pe care le poti face in aceasta perioada, chiar daca la prima vedere te-ai putea intreba: de ce sa-mi iau vacanta in octombrie sau noiembrie?

In plus, mini-vacanta elevilor din ciclul primar se poate transforma imediat intr-o mini-vacanta si pentru parinti, si atunci merita sa o sarbatoresti ca atare. Unde? Ai mai jos cateva idei.

1. Vacanta la Salina Turda

De ce aici? Pentru ca este una dintre cele mai frumoase 25 destinatii de calatorie din lume, cel putin asa spune site-ul american Business Insider. Apoi, poate fi o destinatie ideala in plin sezon al virozelor. Ce-ai zice daca ai petrece cateva zile in centrul de tratament? Mediul salin este foarte indicat celor care au probleme respiratorii: temperatura este constanta, are in jur de 10 grade, umiditatea se pastreaza undeva la 70% – 80%, iar concentratia de aerosoli este optima. De altfel, mina Rudolf functioneaza ca si sala de tratament subteran din 1992, iar centrul de tratament asigura si cazare pentru mai multe zile. Daca nu vrei sa dormi in salina, poti sa te cazezi la pensiunile din zona Turda.

2. Plimba-te cu mocanita

Profita de aceasta vacanta si plimba-te cu mocanita pe unde nici nu te-ai gandit. In Romania exista multe trasee fermecatoare construite pentru mocanite (batranele locomotive cu aburi folosite initial pentru transportul de lemne), unele dintre ele fiind foarte putin cunoscute de turisti. Traseul de pe Valea Vaserului este unul dintre cele mai cunoscute si cele mai lungi – are aproape 56 de kilometri si traverseaza mai multe creste muntoase cu pana la 1100 de metri altitudine. Indiferent de anotimpul in care alegi sa te plimbi cu mocanita pe Valea Vaserului, experienta va fi inedita.

Mocanita maramureseana este cea mai cunoscuta, insa la fel de frumoasa si pitoreasca poate fi o plimbare cu semeringul banatean, cu “hutulca” bucovineana sau cu cea care trece prin “Tunelul Iubirii”.

3. Relaxeaza-te la Baile Cojocna

Chiar si in mijlocul lunii noiembrie poti face o baie la Baile Cojocna, in singurul bazin cu apa sarata incalzita din judetul Cluj. O vacanta in statiunea de langa Paraul Valea Sarata poate fi cea mai potrivita alegere pentru un sejur in aceasta perioada, in caz ca nu ti-ai rezervat deja cateva zile in preajma sarbatorilor de iarna. Poti face bai cu namol, sauna sau – de ce nu? – impachetari cu ciocolata. Ai la dispozitie dusuri interioare, vestiare si spatii destinate jocurilor de agrement, asa ca poti merge “la bai” cu intreaga familie.

4. Petrece Halloween-ul in castelele medievale

Sarbatoarea de Halloween coincide anul acesta cu prima zi de vacanta a elevilor din ciclul primar. Daca te numeri printre parintii fericiti, merita sa petreceti impreuna cateva zile frumoase in preajma castelelor din Romania. In definitiv, un castel devine si mai fascinant, si mai plin de magie in preajma acestei sarbatori – chiar daca este una de import, copiilor le place teribil de mult. Iar tu poti sa o transformi intr-o experienta terrrribila! Castelul Bran de langa Brasov, Castelul Corvinilor (Huniazilor) din Hunedoara si Cetatea Medievala din Sighisoara abia asteapta sa-ti ofere momente de neuitat. Rezerva-ti aici vacanta mult-visata si…Trick or Treat!

5. Viziteaza culoarul Rucar-Bran

O vacanta petrecuta in zona Rucar-Bran poate fi oricand una de poveste. Nu iti ofera culmi inalte, dar dealurile domoale de pe marginea acestui culoar sunt foarte potrivite pentru o vacanta toamna. In fond, vremea nu este atat de placuta incat sa te incumeti sa faci drumetii montane, iar cum zapada inca nu si-a facut aparitia, nu vei avea motiv sa plangi dupa o partie de schi. Cat despre satele din zona Branului, vei vedea singur cat sunt de fascinante.

Daca vrei liniste si relaxare, peisaje splendide si aer curat, incearca sa te indepartezi mai mult de Castelul Bran si de puhoaiele de turisti. Culoarul Rucar-Bran iti ofera mult mai mult: poti sa te plimbi pe Valea Simonului sau pe Valea Frasinului si sa te bucuri de linistea care te inconjoara. Apoi, daca timpul si vremea iti permit, viziteaza canionul stancos de la Dambovicioara si una din cele doua pesteri: Pestera Dambovicioara si Pestera Liliecilor.