5 delicatese romanesti care iti lasa gura apa

Delicatese romanestiStrainii spun la unison ca le place bucataria romaneasca, desi unora li se pare destul de grea. Important este ca romanilor le place sa savureze mancarea atunci cand participa la un ospat, la fel de mult cum femeilor le place sa faca “schimb de retete”. Ei bine, si HotelGuru a intrat in posesia a 5 retete perfecte pentru prepararea unor delicatese romanesti care iti lasa gura apa, pe care le vei gasi mai jos. Spor la bucatarit!

1. Pui cu smantana

Poate va suna obisnuit, insa trebuie sa stiti ca secretul acestui preparat consta in carnea de pui, care trebuie sa provina musai de la o pasare fugarita printr-o ograda de tara, din aceea crescuta doar cu porumb. Gustul este divin!
• 5 pulpe de pui de tara
• 3 cepe
• 1 morcov
• 500 g smantana grasa (tot de tara)
• 1 lingura faina
• sare
• patrunjel
• ulei

Inainte de toate se spala carnea de pui, se taie in bucati potrivite si se sterge cu un prosop de hartie. Se incinge uleiul intr-o tigaie, in care se pun apoi pulpele la prajit. Carnea se scoate apoi si se asaza intr-o cratita, adaugandu-se sare si piper.

In uleiul ramas in tigaie se caleste ceapa tocata marunt si morcovul ras. Ambele se adauga apoi peste carnea din cratita si se fierb cu putina apa.

Separat se face un sos din smantana si faina, care se adauga peste carne si se fierb impreuna 15 minute.
Dupa ce se opreste focul se presara deasupra patrunjelul tocat. Se serveste cald, cu mamaliguta.

2. Pilaf cu prune uscate

Vi se pare o combinatie interesanta? Aflati ca este pe cat de ciudata si interesanta, pe atat de gustoasa. Pilaful cu prune uscate este un preparat specific romanesc, preferatul vegetarienilor si al celor care obisnuiesc sa tina post, dar merita sa-l incerci oricum.
• 250 g prune uscate
• 200 g orez
• 5 linguri de ulei
• 1 ceapa
• 2 cesti cu apa
• 3 linguri de zahar
• sare

Prunele uscate se spala foarte bine (in cateva ape). La fel si orezul,pentru a elimina mare parte din amidon.
Ceapa se toaca marunt si se caleste intr-o cratita unsa cu ulei pana cand incepe sa se inmoaie si sa devina sticloasa si aurie. Atentie sa nu o ardeti, pentru ca devine amara!

Adaugati prunele peste ceapa si condimentati cu sare si zahar. Turnati apoi cele doua cesti de apa si lasati sa fiarba la foc potrivit. Cand apa scade la jumatate, adaugati orezul spalat si mai lasati sa fiarba inca 20 de minute mestecand din cand in cand. Asta e tot! Puteti servi pilaful cu prune uscate atat cald, cat si rece.

3. Bors de fasole

Fie ca este servit in paine de casa sau direct in farfurie, borsul de fasole este nelipsit de pe masa romanului. Retetele sunt diferite – vorba aceea: “cate bordeie, atatea obiceie”! -, insa daca veti incerca reteta de mai jos veti obtine cu siguranta un bors care iti lasa gura apa!
• 250 g fasole boabe (alba, rosie sau combinata)
• 3 salote (cepe rosii)
• 3 ardei gras
• 2 morcovi
• patrunjel, cimbru, leustean
• 500 ml bors de legume sau de afumatura (de casa)
• sare
• ulei
• sos de rosii sau bulion

Reteta este foarte simplu de pregatit: fasolea se opareste in cateva clocote – de obicei, in vreo 3 sau 4, ca sa eliminam viitoarele neplaceri.

Salotele se toaca marunt si se calesc putin in ulei, impreuna cu morcovul dat prin razatoare si ardeiul taiat cubulete. Se adauga sarea si se fierbe zarzavatul pret de vreo 30 de minute in putina apa. Intre timp, fierbeti separat intr-o oala borsul impreuna cu cimbrul (condiment ul indispensabil al acestui preparat!) si leusteanul. Dupa primele clocote se adauga fasolea si zarvatul, bulionul sau sosul de rosii. Se lasa impreuna alte cateva clocote. La final se adauga patrunjelul tocat marunt.

Pont: daca inainte de a va apuca de gatit lasati fasolea la inmuiat in apa rece 5-6 ore, timpul de preparare va scadea simtitor.

4. Bulz cu afumatura

Bulzul romanesc este de obicei mancarea preferata a celor de la munte (din zona Bran); usor de preparat si cu ingrediente traditional romanesti. Buna de te lingi pe degete!
• 500 g malai
• 150 g carnati afumati
• 150 g costita afumata
• 200 g cascaval
• 5 oua
• 100 g unt
• sare
Prima etapa a acestui preparat este mamaliga: o obtineti usor din malai fiert in apa cu sare, insa important este sa fie cat mai tare. Dupa ce ati fiert mamaliga,o rasturnati pe un suport de lemn si o lasati sa se raceasca.

Fierbeti intre timp 3 oua, apoi taiati costita fasiute. Costita si carnatii (taiati felii) se rumenesc in ulei incins. Ouale fierte se decojesc si se toaca marunt. Taiati cubulete si cascavalul, pe care il amestecati cu carnatii, ouale si costita.
Rupeti bucati de mamaliga rece si formati cu ajutorul palmelor o bila; faceti in mijlocul bilei un cuib si umpleti-l cu 2 linguri din umplutura de mai sus. Refaceti apoi bilele de mamaliga, astfel incat umplutura sa ramana in interior. Acestia sunt “bulzii”. Asezati bulzii intr-o tava unsa cu unt si presarati peste ei cascaval ras. Dati la cuptor 15 minute si serviti bulzul cald alaturi de un pahar de vin bun sau de o palinca romaneasca.

5. Supa de pui cu taitei

Cine nu a gustat pana acum supa de pui cu taitei? E o mancare delicioasa care nu doar ca iti lasa gura apa, dar te pune pe picioare imediat daca se intampla sa ai guturai sau sa fii slabit.
• carne de pui de curte
• 3 morcovi
• 1 ceapa
• 1 radacina de patrunjel
• 1 pastarnac
• 1 telina
• sare, piper
• taitei de casa sau cumparati

Bucatile de pui se pun la fiert intr-o oala, cu sare. Dupa ce se aduna spuma, se adauga legumele curatate, spalate si taiate in bucati potrivite. Se fierbe totul la foc mic.

Cand sunt fierte bine, se strecoara supa – aceasta se pune din nou pe foc si cand da in primul clocot se adauga taiteii. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si morcovii fierti. Se pune capacul si se lasa sa se abureasca cateva minute.