4 retete de deserturi traditionale romanesti

Deserturi traditionaleDe sarmalele romanesti si ciorba de burta au auzit si le-au incercat foarte multi turisti straini. Exista insa si cateva deserturi traditionale romanesti, foarte delicioase – multe dintre ele facute in casa, dar poti avea ocazia sa le savurezi si la restaurantele vechi, cu specific romanesc. Ce-ai zice daca ai incerca niste galuste cu prune, papanasi cu dulceata de fructe de padure, o placinta dobrogeana aburinda sau doua-trei bucati de prajitura cu foi de miere? Daca vrei sa incerci sa le prepari acasa, iata de ce ingrediente ai nevoie:

Galusti cu prune

Ingrediente:

Aluat:

200 gr piure de cartofi (obtinut din cartofi fierti si pisati)

sare

un ou

5 – 6 linguri cu varf de faina

20 – 25 de prune brumarii fara samburi

Crusta:

2 cani de pesmet

5 – 6 linguri de zahar

½ lingurita scortisoara

150 ml ulei pentru prajit

Se pune intr-un vas piureul de cartofi, peste care se adauga oul si faina si se framanta aluatul obtinut pana cand nu se mai lipeste de maini. Se imparte in doua aluatul si se formeaza cate un sul din fiecare, care se taie in bucati de 10 – 12 bucati. Din fiecare bucatica se formeaza un cerc in mijlocul caruia se aseaza o pruna. Se inveleste pruna in aluat formandu-se galusca.

Intr-un alt vas se pune aproape un litru de apa si se da in clocot. Galustele obtinute se fierb in apa pana cand se ridica singure la suprafata. Se scot si se scurg, apoi se tavalesc in pesmetul prajit intr-o tigaie cu putin ulei pana se rumeneste frumos, impreuna cu scortisoara si cele 5 – 6 linguri de zahar. este un desert traditional extrem de delicios!

Prajitura cu foi de miere

Ingrediente:

Foi

2 linguri miere de albine

un ou

50 g unt

200 g zahar

250 – 300 g faina

½ lingurita bicarbonat de sodiu stins in zeama de lamaie

sare, zahar vanilat, coaja si zeama de lamaie

Crema de lamaie:

250 g zahar

3 linguri amidon alimentar

500 ml lapte

200 g unt

sucul unei lamai mari

zahar vanilat, gem acrisor (mure, visine, caise)

Pentru acest desert, ouale se bat spuma cu zaharul, dupa care se adauga untul moale si mierea de albine. Compozitia se amesteca la bain-marie pana cand se topesc untul si zaharul. Se stinge focul si se adauga bicarbonatul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si faina pana se obtine un aluat potrivit de tare. Se imparte aluatul in 3 si se intinde fiecare foaie pe blatul de lucru pudrat cu faina in prealabil. Se coace fiecare foaie pe dosul unei tavi tapetate cu foaie de copt – 15 minute la foc potrivit. Dupa ce se coc, se desprind usor de pe tava si se lasa la racit.

Crema: se amesteca pe foc zaharul cu laptele, intr-o cratita de inox. Se adauga amidonul si se amesteca incontinuu ca sa nu se faca cocoloase, pana se ingroase crema. Se lasa la racit si se adauga treptat zeama de lamaie si untul moale. Incepeti asamblarea prajiturii: peste prima foaie de aluat se intinde jumatate de crema rece; se aseaza a doua foaie, peste care se pune gem, apoi cea de-a treia foaie, restul de crema. Prajitura se lasa la rece peste noapte (minim 3 ore). Se taie cubulete si se serveste pudrata cu zahar. Este divina! Simti cum se topesc foile in gura, iar gustul acrisor al cremei de lamaie este foarte racoritor.

Papanasi

Ingrediente:

300 g branza de vaci

2 oua

150 g faina

75 g zahar

2 linguri gris

zahar vanilat

1/2 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

coaja de la o lamaie, sare

smantana si dulceata de fructe de padure pentru ornat

Se amesteca intr-un castron faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, grisul, praful de sare si zaharul vanilat. Separat, se amesteca branza de vaci si ouale, apoi se toarna treptat amestecul de faina si gris, pana cand se formeaza un aluat moale. Se iau bucati de coca si se tavalesc prin faina modeland o bila care se aplatizeaza cu palmele. Bila se gaureste in mijloc. Papanasii astfel modelati se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Incingeti uleiul, in care prajiti apoi papanasii unul cate unul, la foc mediu, pana se rumenesc usor. Se scot din tigaie si se scurg de uleiul in exces. Se servesc pe farfurie, stropiti cu smantana si dulceata de fructe de padure. Mmmm, sunt deliciosi!

Placinta dobrogeana

Ingrediente:

1 pachet foi de placita

500 g telemea sau combinata (telemea si branza de vaci)

500 ml smantana

6 oua

150 ml ulei

Branza sfaramata (sau rasa) se amesteca impreuna cu 3 oua batute si cu jumatate din cantitatea de smantana. Se iau cate 2 foi de placinta si se ung cu ulei (cu ajutorul unei pensule), dupa care se intinde umplutura si se ruleaza. Se aseaza rulourile unul langa altul, intr-o tava unsa cu ulei.

Se bat celelalte 3 oua si se amesteca cu smantana ramasa. Compozitia se toarna peste rulourile din tava si se intinde. Se coace placinta in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana se rumeneste frumos.

Se serveste calda, langa un pahar de lapte batut sau un pahar de vin!