3 mancaruri delicioase din Oltenia

Ciorba de dovleceiDespre mancarea delicioasa din Oltenia s-a dus vestea in toata lumea, multi turisti straini veniti aici umplu blogurile de impresii si retete furate de pe meleagurile oltenesti. Specific zonei Olteniei si foarte greu de reprodus oriunde altundeva sunt mancarurile preparate in oale de pamant, denumite traditional bucate la test. De la aproape nici o masa olteneasca nu lipseste prazul care se pune in mancare, langa mancare sau este servit gol, crud, cu slanina si sare. Prazul, muraturile si ciorbele acrisoare sunt gustul Olteniei care ramane viu in amintirea calatorului.

Retete traditionale din Oltenia

Ciorba de dovlecei

In Oltenia mancarea trebuie sa fie consistenta, sa sature si nu in ultimul rand sa fie delicioasa. Daca vreun fel de ciorba implineste toate aceste calitati reusind sa surprinda prin gust si prezentare, atunci este cu siguranta vorba de ciorba de dovlecei umpluti.

Cei pe care nostalgia, dorul de casa sau curiozitatea ii imping sa incerce o masa traditionala pur olteneasca, nu pot da gres daca aleg aceasta ciorba delicioasa pentru felul 1.

Ingrediente:

  • 2 kg dovlecei
  • 500 gr carne de vaca
  • 1.5 kg oase
  • 400 gr morcovi
  • 250 gr ceapa
  • 100 gr telina
  • 100 gr orez
  • 3 oua
  • Iaurt 500 gr sau smantana 250 gr
  • Faina 2 linguri
  • Ulei 2 linguri
  • Patrunjel

Dovleceii de marime potrivita se curata mai intai de coaja, apoi se taie in doua pe lungime pentru a li se scoate miezul.

Din carnea de vaca tocata si combinata cu ceapa calita, cu orezul oparit, albusul de la ou, patrunjelul si sarea se face o umplutura pentru dovlecei.

Dovleceii astfel umpluti se pun deoparte, intr-o oala unde se acopera cu apa sau zeama de oase de la carnea de vita, cateva linguri de ulei si se pun la fiert.

Separat se pregateste ciorba din oasele sparte si spalate care se pun la fiert in apa cu sare. Atunci cand acestea dau in clocot se curata spuma si se adauga zarzavat si ceapa taiata marunt.

Se combina galbenusurile cu faina, iaurtul sau smantana si se bat cu telul turnandu-se apoi in oala de ciorba cu zarzavat.

Se serveste adaugandu-se intai cateva bucati de dovlecel peste care se toarna zeama fierbinte de la ciorba de zarzavat. Se poate decora cu patrunjel tocat si cu un plus de smantana, dupa preferinta.

Mancare de castraveti murati

Oltenilor le plac intr-atat muraturile incat au inventat si un fel de mancare care le utilizeaza din plin gustul puternic inconfundabil. Putine sunt persoanele carora nu le plac castravetii murati, iar dintre acelea cele mai multe probabil nu au incercat mancarea de castraveti murati ca in Oltenia. In mancare se poate pune orice tip de carne, de la porc, la vita pana la miel insa castravetii murati raman vedeta si acestia trebuie sa fie castraveti in saramura si nu in otet.

Ingrediente:

  • 500 gr carne
  • 500 gr castraveti in saramura
  • 200 ml bulion subtiat cu apa
  • Marar
  • 2 cepe
  • Cimbru
  • 1 lingura de faina

Se taie ceapa solzi si se pune la calit intr-o cratita cu cateva linguri de ulei. Se caleste aproximativ 2-3 minute sau pana se inmoaie si devine transparenta.

Se adauga carnea taiata cuburi de marime potrivita si se rumeneste cateva minute pana incepe sa isi schimbe culoarea.

Se adauga apa care sa acopere cu un deget continutul cratitei si se lasa la fiert 30 de minute.

Castravetii se feliaza si se spala. Secretul acrelii mancarii de castraveti murati sta in modul in care castravetii sunt spalati. Cu cat acestia sunt spalati mai bine, cu atat mancarea este mai putin acra.

Se adauga castravetii in cratita si se lasa la foc mediu inca 5 pana la 10 minute, timpul necesar pentru ca acestia sa inceapa sa se inmoaie.

Se adauga cimbru dupa gust, 200 ml de bulion subtiat cu apa si se mai fierbe inca jumatate de ora.

Daca mancarea este prea subtire se poate ingrosa cu o lingurita de faina diluata in apa dupa care se mai fierbe 5 minute. Atunci cand mancarea ajunge la consistenta potrivita se adauga mararul tocat, sare si piper dupa gust.

Atentie la sare, castravetii murati in saramura sunt in mod natural destul de sarati astfel ca de multe ori nu mai este nevoie de sare.

Mancarea se serveste calda

Prajitura cu lapte acru

Numele prajiturii ardelenesti cu lapte acru induce adesea in eroare. Nu este vorba de un desert ci de o gustare usoara de compozitia asemanatoare cu mamaliga care se poate servi la micul dejun sau intre mese cu branza, rosii sau cu un pahar de lapte alaturi.

Reteta prajiturii cu lapte acru este simpla, usor de preparat si absolut delicioasa.

Ingrediente:

  • 3 oua
  • O cana lapte acru
  • 50 gr de malai
  • 3 linguri de ulei
  • Sare

Se bat ouale apoi se adauga laptele acru pana cand compozitia se omogenizeaza.

Se adauga malaiul si sarea dupa gust.

Intr-o oala se pune ulei la incins apoi se adauga compozitia care se lasa sa fiarba in acelasi mod in care se prepara mamaliga.

Se serveste calda sau rece, cu un pahar de lapte langa ori cu legume proaspete.