2 destinatii ecoturistice in care timpul pare ca s-a oprit in loc

Destinatii ecoturistice in Romania  (1 of 1)Exista in Romania noastra contemporana doua destinatii ecoturistice in care timpul pare ca s-a oprit in loc. Una dintre ele este Zarnesti – Piatra Craiului, iar cealalta Mara – Cosau – Creasta Cocosului. De ce spunem asta?

Zarnesti – Piatra Craiului

Aceasta zona minunata din judetul Brasov a primit la inceputul acestui an acreditarea de zona ecoturistica europena. Si asta datorita miilor de turisti care vin in aceasta zona doar ca sa vada rezervatia de ursi din Muntii Piatra Craiului, rezervatia naturala si frumusetea zonei Plaiul Foii.

Zarnestiul a fost atestat documentar in 1373. Inainte de 1989, orasul nu era nici macar considerat o zona turistica; singurul ”obiectiv” important din localitate era fabrica de armament din zona. Cu timpul insa, Zarnestiul a dovedit ca se poate reinventa: prin anul 2000 au aparut primele pensiuni agroturistice, care au inceput sa atraga tot mai multi turisti, fascinati de peisaj. La ora actuala, zona mizeaza foarte mult pe dezvoltarea ei ca una dintre cele mai frumoase destinatii ecoturistice din tara. Mai ales ca gastronomia locala se bazeaza pe preparate traditionale, care au la baza produse bio, locale.

Una din principalele obiective turistice o reprezinta Rezervatia de ursi bruni Libearty, care este unica in Europa. Amatorii de drumetii pot spune ca pentru ei, zona aceasta reprezinta raiul pe pamant, datorita numeroaselor trasee amenajate in masivul Piatra Craiului si Parcul National Piatra Craiului – alte doua atractii ale zonei.

La poalele masivului, va puteti plimba cu trasura trasa de cai (atat vara, cat si iarna) sau cu bicicletele, din Zarnesti pana in localitatile apropiate: Magura si Pestera.

Cum ajungem la Zarnesti

Localitatea este amplasata la o altitudine de 722 de metri, si se poate ajunge cu masina pe DN 73A, care leaga Brasovul de Zarnesti, dar si cu trenul, pe aceeasi ruta.

Mara – Cosau – Creasta Cocosului

Vorbim de destinatii ecoturistice, iar Maramuresul nu putea trece neobservat. Zona Mara – Cosau – Creasta Cocosului, amplasata in Maramuresul istoric, pastreaza inca vii traditiile maramuresene. Este o zona mirifica, in care oamenii locului traiesc la fel ca acum sute de ani (cu mici exceptii), dandu-ti senzatia ca timpul nu a curs prin Mara Cosau. A inghetat. Asa percepi zona care a devenit emblematica pentru Maramures datorita elementelor de civilizatie arhaica, dar si a formatiunii stancoase cu care a fost binecuvantata, Creasta Cocosului – pe care o gasesti in satul Mara, comuna Desesti. Localnii sunt gazde primitoare, numai cu zambetul pe buze, chiar si atunci cand se ocupa de treburile casei, cand merg la camp sau cu oile pe munte.

Regiunea este localizata in nord – vestul muntilor Gutai, intre orasele Baia Mare si Baia Sprie, o zona protejata prin lege. Masivul Creasta Cocosului, inalt de 1450 de metri, a fost denumit asa datorita varfului sau, care seamana cu o creasta de cocos, dintr-un anumit unghi. Peisajele pe care le ofera zona sunt dintre cele mai variate: de la pasuni cu fanete, pana la creste stancoase, taiate de zavoaie si paraie, sau zone salbatice, locuite doar de mistreti, ursi sau chiar rasi – asa cum nu mai gasesti in multe state din Europa. Creasta Cocosului este tinutul caprelor negre, al lupilor si al bufnitelor, al multor specii de vulturi si soimi.

Turistii care ajung aici pot vizita, in afara de rezervatia Creasta Cocosului, Biserica de lemn Sfanta Paraschiva din Desesti, care a fost construita in secolul XVIII si inclusa in patrimoniul UNESCO. Se pot face drumetii in aria protejata Cheile Tatarului, precum si in muntii Ignis.

Frumusetea locului este data insa si de satele traditionale cu arhitectura unica, porti traditionale sculptate in lemn, cu traditii si obiceiuri pastrate de sute de ani. Un sejur la tara intr-una dintre cele mai frumoase destinatii ecoturistice din Romania rasfata turistii cu petreceri traditionale cu ceterasi in fata unui foc de tabara si a unui gratar adevarat maramuresean.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, zona Mara – Cosau – Creasta Cocosului este a doua destinatie ecoturistica avizata de catre Comisia Europeana.

Cum ajungem la Creasta Cocosului

Cel mai usor se poate ajunge cu masina (care poate fi si inchiriata de la centrele din zona), insa punctul central al zonei il constituie satul Breb. Aflat la un kilometru de drumul judetean DJ 109F, la sase kilometri de Ocna Sugatag si la 27 km de Sighetu Marmatiei. Fata de Baia Mare, localitatea se afla la o distanta de 40 km, intr-un decor pitoresc, sub creasta Cocosului si Muntii Gutai.

Cauti cazare in Romania? Intra aici!