10 muzee din Romania pe care trebuie sa le vizitezi

Catalin Balau/Shutterstock.com

In fiecare oras din Romania gasesti cel putin un muzeu care iti atrage atentia. Fie ca este vorba despre unul care are expuse animale impaiate, costume populare sau unelte care erau folosite in lupte pe vremuri, fiecare are farmecul sau si merita vizitat macar o data in viata.

Totusi, sunt unele muzee din Romania care s-au remarcat atat in randul turistilor romani, cat si in randul strainilor. Muzee care au sute de vizitatori care le calca pragul in fiecare zi si care sunt totodata si obiective turistice importante ale zonei in care sunt amplasate. Echipa HotelGuru.ro iti prezinta 10 muzee spectaculoase de pe meleagurile mioritice, care surprind fie prin expozitiile pe care le prezinta, fie prin tematica neobisnuita.

1. Muzeul Antipa din Bucuresti

Cel mai vizitat si mai complex muzeu din Bucuresti, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” este totodata si unul dintre cele mai bogate muzee atunci cand vorbim de numarul de exponate. Colectia Muzeului Antipa cuprinde peste 2 milioane de piese grupate in diferite colectii zoologice, paleontologice, de minerale si roci si etnografice. Din lipsa spatiului si a posibilitatii de prezentare a tuturor pieselor ce se afla in patrimoniul muzeului, acestea sunt incluse in expozitii temporare tematice. Una dintre cele mai de succes expozitii temporare pe care a gazduit-o Muzeul Antipa a fost “The Human Body – Corpul Uman”, ce a strans deopotriva numeroase laude si critici. Expozitia a cuprins peste 200 de exponate reprezentate prin trupuri umane disecate si a fascinat mii de turisti care au calcat pragul salilor de muzeu in perioada in care aceasta a fost disponibila.

2. Muzeul National Brukenthal din Sibiu

Muzeul National Brukenthal din Sibiu cuprinde o serie de muzee importante precum: Galeriile de Arta Brukenthal, Biblioteca Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie a Farmaciei si Muzeul de Vanatoare „August von Spiess”. De departe, cea mai impresionanta expozitie se afla in cladirea Palatului Brukenthal, unde pot fi admirate aproximativ 1200 de picturi din perioada renascentista, a barocului si rococoului.

3. Muzeul Ceasului din Ploiesti

Un muzeu unic in Europa, Muzeul Ceasului din Ploiesti a fost redeschis anul trecut dupa o serie de renovari. Cladirea care gazduieste impresionanta colectie a fost construita in anul 1890 si din cauza perioadei indelungate in care a fost lipsita de lucrari de reconditionare, starea acesteia se deteriorase si a fost necesara intreruperea programului de functionare al muzeului pentru a putea fi restaurata. Fie ca esti pasionat de mecanisme ale secolului trecut sau pur si simplu curios, Muzeul Ceasului este un obiectiv pe care nu trebuie sa il ratezi in timpul vizitei tale in Ploiesti.

4. Muzeul Consumatorului Comunist din Timisoara

Un alt muzeu cu caracter unic ce se gaseste pe teritoriul Romaniei este Muzeul Consumatorului Comunist din Timisoara. Inghesuit la subsolul cladirii Teatrului Aualeu, muzeul inedit din Timisoara este copia fidela a unui apartament din perioada “Epocii de Aur”. Aici poti sa admiri tot felul de lucruri de care parintii nostri isi amintesc cu nostalgie: obiecte de uz casnic, papusile “Aradeana”, fructiere cu banane si portocale din ceara si multe altele.

5. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu

Muzeul Civilizatie Populare Traditionale ASTRA, cunoscut si sub numele de Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, este locul ideal in care poti petrece o dupa amiaza placuta sub razele soarelui. In perimetrul muzeului sunt amplasate doua restaurante, doua pensiuni, un spatiu de joaca si peste 10 km de alei numai bune pentru plimbarile de duminica.

6. Muzeul National Secuiesc din Covasna

Unul dintre cele mai vechi muzee de la noi din tara, Muzeul Secuiesc si-a deschis portile pentru prima data in anul 1875. Una dintre expozitiile permanente pe care le poti admira in Covasna este “S.O.S. Natura”, dedicata salvarii ecosistemelor din zona. Din cauza interventiilor de natura umana, ecosistemele au de suferit si numeroase specii de plante si animale ajung pe cale de disparitie. In cadrul expozitiei de la Muzeul National Secuiesc sunt prezentate specii de plante si animale rare, ocrotite prin lege.

7. Muzeul de Gemologie din Timisoara

Singurul muzeu din Romania dedicat studierii pietrelor pretioase se afla la Timisoara si poate fi vizitat gratuit de oricine doreste sa afle mai multe despre nestematele expuse. Printre exponate poti descoperi ustensile folosite in studierea si prelucrarea pietrelor si, de asemenea, poti admira de aproape unele dintre cele mai frumoase pietre pretioase.

8. Muzeul Aurului din localitatea Brad

Cine viseaza sa fie inconjurat de bogatii, ar trebui sa viziteze simbolul orasului Brad – Muzeul Aurului. Pus pe picior de egalitate cu muzeele din Columbia, Taiwan si Peru dedicate metalului pretios, muzeul de la Brad este unic in Europa si gazduieste peste 1300 de exponate din aur nativ.

9. Muzeul Cofetariei din Arad

Muzeul Cofetariei din Arad adaposteste numeroase unelte, forme si ustensile folosite pentru a da nastere celor mai dulci si mai apetisante deserturi. O vizita printre vitrinele lustruite cu grija iti vor face o pofta nebuna de prajituri si te vor face sa te indragostesti de istoria patiseriei si a cofetariei.

10. Muzeului Palariilor de Paie din Harghita

Muzeul din Harghita este un muzeu atipic, dedicat in intregime accesoriilor confectionate din paie. Cu peste 150 de palarii de paie, muzeul atrage zilnic zeci de turisti curiosi, dornici sa descopere cat mai multe secrete din procesul crearii unui astfel de obiect.


Visezi la o vacanta in jurul Romaniei, dar nu stii cum sa planifici totul? Mai intai, stabileste o lista cu obiective pe care vrei sa le vizitezi, cauta cel mai eficient traseu si nu uita de locurile de cazare. Pe Travelminit gasesti cele mai bune locuri de cazare in intreaga tara. Afla mai multe detalii aici!