Zone de tratament din Transilvania

salina_praidZona Transilvaniei este recunoscuta in intreaga tara, dar si peste hotare pentru potentialul balneoclimateric si de tratament. Aici se concentreaza cele mai multe statiuni de tratament din Romania, dotate cu facilitati de cazare si spatii de tratament moderne in care se trateaza cele mai variate afectiuni, de la cele de natura respiratorie, la reumatisme, varice, probleme genitale sau probleme de inima. Toate statiunile din aceasta zona au specificatii clare pentru anumite tipuri de tratament, insa cele mai populare dintre acestea combina optiuni diverse de cazare, baze de tratament bine echipate, cu personal de specialitate si amplasarea intr-un cadru pitoresc, excelent pentru odihna si relaxare.

1. Baile Tusnad

Locatie: Baile Tusnad sunt situate in depresiunea Ciucului intr-o zona bogata in aerosoli rasinosi si aer ozonat excelent pentru odihna si recuperare. Aflate la o altitudine de 650 de metri, acestea sunt o adevarata oaza de liniste intr-un cadru pitoresc ce revitalizeaza prin energia naturala, fiind inconjurate de muntii Harghita si Bodoc si asezate direct pe malul raului Olt, la doar 25 de kilometri de singurul lac de origine vulcanica din Romania, lacul Sfanta Ana.

Tratament: Desi este cea mai mica statiune balneoclimaterica din Romania, aceasta dispune de numeroase optiuni terapeutice, iar centrele de tratament sunt echipate modern si dispun de personal specializat in bai de plante, bai galvanice, masaj, magnetoterapie, reflexoterapie si impachetari cu parafina.

In aceasta zona se trateaza:

  • Probleme cardiovasculare de tipul celor aparute dupa infarct, afectiuni vasculare, hipertensiune sau tulburari circulatorii.
  • Probleme ale sistemului nervos precum stari astenice, stari de epuizare ori nevroze astenice.
  • Probleme digestive precum tulburari ale colonului, gastrite, enterocolite si alte boli ale stomacului.

Optiuni de cazare: In statiune sunt deschise doua hoteluri cu baze de tratament propriu ce impreuna dispun de aproximativ 250 de spatii de cazare.

1. Hotel Tusnad 3* – Situat la 300 metri de gara, hotelul ofera 212 locuri de cazare in camere cu balcon, televizor, baie proprie si acces la internet in spatiile comune. Centrul de tratament are o capacitate de 900 de pacienti pe zi.

2. Hotel Ciucas 3* – Hotel si Spa situat la doar 100 de metri de lacul Ciucas, acesta dispune de 238 de locuri de cazare impartite in camere cu balcoane, wi-fi, incalzire si televizor. Unele bai au jacuzzi propriu. Centrul de welness si tratament contine o zona de spa si o sala de fitness.

2. Salina Praid

Locatie: Situata pe valea raului Tarnava Mica in depresiunea cu acelasi nume, Salina Praid se afla la doar 10 km de Sovata intr-un spatiu cu microclimat specific datorita salinei de adancime. Aerul din aceasta zona este puternic ozonat. Farmecul centrului balneoclimateric Praid aflat la o altitudine de 500 m este salina ce poate fi vizitata intre sesiunile de tratament pentru o experienta unica.

Tratament: Datorita locatiei in imediata apropiere a salinei, statiunea balneoclimaterica Praid este specializata pe tratarea diverselor afectiuni cu ajutorul bailor sarate care au efecte calmante, sterilizatoare, cicatrizante si vasodilatatoare.

Bazele de tratament constau in bai sarate fierbinti (vane) asezate alaturi de un strand cu apa sarata. In aceasta zona se trateaza in mod special problemele respiratorii si ale plamanilor:

  • astmul bronsic, bronsite cronice, broniectazii, traheobronsite.
  • penumonii.
  • sinuzite cronice.
  • silicoze.
  • faringite.
  • angine.
  • reumatism (in baile din vane cu durata de 10 pana la 30 minute pe zi).

Cazare: Unitatile de cazare din zona nu au baze de tratament propriu, tratamentul efectuandu-se in zonele special amenajate cu vane si strand cu apa sarata. Optiunile de cazare din zona se impart intre hoteluri moderne cu dotari de 3 stele si pensiuni intime pentru sejururi odihnitoare:

1. Hotel Praid – Aflat la 250 de metri de salina si la 400 de metri de baile cu apa sarata, hotelul ofera cazare in unitati cu televiziune prin cablu, balcon, acces WiFi si baie proprie.

2. Pensiunea Praid – Situata in centrul Praidului la 400 de metri de salina, pensiunea Praid ofera cazare in camere cu baie proprie si acces WiFi. In cadrul pensiunii, clientii au acces la jacuzzi, centru fitness si consultatii medicale pe probleme respiratorii.

3. Covasna

Locatie: Situata in judetul Covasna, aceasta statiune balneoclimaterica ce se afla la 60 de km de Brasov este recunoscuta in toata tara pentru tratarea bolilor cardiovasculare si dispune inclusiv de un spital de cardiologie renumit in Romania. Aflata la o altitudine de 500 de metri, statiunea beneficiaza de prezenta aerosolilor concentrati in ioni negativi. Peisajele verzi din zona sunt superbe pe timp de vara, insa statiunea este deschisa pe tot parcursul anului.

Tratament: Pentru tratament, zona beneficiaza de factori naturali specifici, indicati in principal pentru tratarea bolilor cardiace precum ape minerale carbogazoase, feruginoase, clorurate-sodice, sulfuroase, mineralizate sau iodobrumate si mofete ce contin pana la 93% dioxid de carbon. Benefic diverselor afectiuni este si bioclimatul care are un efect sedativ, cu o valoare medie anuala de 30, una dintre cele mai bune din tara. Centrele de tratament ofera proceduri de bai galvanice, masaj, gimnastica medicala, impachetari cu parafina, bai cu ape minerale si mofete.

De tratamentele disponibile in centrele din zona beneficiaza in primul rand persoanele ce sufera de afectiuni cardiovasculare:

  • hipertensiune, efecte de termen lung ale infarctului miocardic, valvulopatii.
  • varice.
  • diabet zaharat.
  • afectiuni ginecologice si erectile.
  • nevroze.

Cazare : In zona, optiunile de cazare sunt extrem de variate, persoanele aflate la tratament putand alege in functie de preferintele proprii sau ale persoanelor insotitoare (de exemplu familii cu copii) intre pensiuni, hoteluri pentru buget redus de 2 stele sau centre de tratament de 3 stele:

1. Hotel Covasna – Hotelul cu baza de tratament proprie este situat in centrul orasului si ofera 128 de unitati de cazare dotate cu baie proprie, TV, frigider, balcoane si telefon. Baza de tratament proprie are dotari pentru sauna, sala de gimnastica, hidroterapie si un laborator medical pentru realizarea analizelor specifice.

2. Hotel Montana – Hotelul de doua stele redeschis pe 15 martie 2014 detine o baza de tratament proprie ce are dotarile si personalul necesar pentru a oferi servicii de hidroterapie, bai minerale, mofete, solarii si masaj. Cazarea se face in 248 de camere dotate cu televiziune prin cablu, radio si baie proprie cu dus.