Valea Zalanului si Miclosoara, doua destinatii nemaipomenite din Tinutul Conacelor

valea-zalanului-10

Foto – Alex Boghian

Cum ar fi sa adopti stilul de viata al printului Charles de Wales? Macar pentru o zi. Nu mergem prea departe cu imaginatia si nu iti propunem sa mergi in Marea Britanie pentru asta, ci pe Valea Zalanului, in Covasna, in casa cumparata de printul Charles si in care locuieste de fiecare data cand vine in Romania. Casa este deschisa pentru cine doreste sa doarma in patul mostenitorului Regatului Unit sau sa manance un mic dejun regesc.

Hai sa vezi ce mai poti face in Valea Zalanului si Miclosoara, doua destinatii nemaipomenite din Tinutul Conacelor, si cat te costa o noapte de cazare.

Tinutul Secuiesc este o zona superba din Transilvania; nu-i de mirare ca i-a cucerit inima Printului Charles si ca atrage o multime de turisti care vin in Romania sa vada ce are special aceasta zona incat l-a convins pe mostenitorul casei regale britanice sa cumpere patru proprietati.

Valea Zalanului este o regiune pitoreasca din judetul Covasna, cu panorame incantatoare oferite de muntii Baraolt si de padurile Zalanului si Aitei Seci. Zona este perfecta pentru plimbari in aer liber, prin padurile locului, pe dealurile presarate cu capite de fan sau pe ulitele inguste ale satelor, admirand casele vechi, traditionale.

Nu doar peisajul este cel care atrage turisti in numar tot mai mare, ci si traditiile si mestesugurile pastrate cu sfintenie. Acum 400 de ani, cand a fost fondat de familia Kalnoky, satul Valea Zalanului era format de muncitorii care lucrau la glajarie, fabrica de sticla detinuta de familia Kalnoky. La inceputul secolului XX fabrica s-a inchis, dar oamenii au ramas si au dezvoltat alte mestesuguri. Intra intr-un atelier de olarit, intr-unul de sculptura sau in curtea unui mester care transforma fierul forjat in cele mai minunate porti sau obiecte decorative si ai sa ramai uimit de cata dibacie ai sa descoperi la oamenii locului.

Astazi, satul numara putin peste 100 de localnici, lucru pe care-l simti imediat ce ajungi in zona si-ti dai seama ca timpul si civilizatia nu si-a lasat prea mult amprenta pe Valea Zalanului; ca oamenii si-au pastrat ritmul si randuiala. Casele le sunt impodobite tot cu stergare si covoare tesute la razboi, isi prepara bucatele dupa aceleasi retete traditionale mostenite de la batrani, traiesc si se bucura de linistea locului la fel cum o faceau bunicii lor.

Daca optezi pentru un weekend sau o vacanta in Valea Zalanului, te poti caza la Pensiunea Printului. Da, asa cum banuiesti, este vorba de una din gospodariile cumparate cu cativa ani in urma de Printul de Wales. Inconjurata de paduri si dealuri pline de flori, pensiunea a fost renovata, insa toate obiectele de mobilier sunt cele originale, restaurate. De altfel, intreaga casa a fost renovata cu materiale traditionale si decorata cu antichitati.

Oaspetii au la dispozitie 5 camere duble, toate cu baie proprie si dus cu cadita, uscator de par si halat de baie. Pretul unei camere duble, pe noapte, este de 220 de lei, cu mic dejun. Se pot face insa si rezervari in regim de demipensiune sau pensiune completa, dar si all inclusive, in pretul carora sunt incluse cazarea, pensiunea completa (3 mese pe zi) si excursiile zilnice cu ghid.
In judetul Covasna exista peste 150 de conace si castele care pot fi vizitate, iar in unele dintre ele te poti si caza.

Si pentru ca tot vorbim de conace si printi, sa amintim si de Conacul de la Miclosoara, una din proprietatile lui Tibor Kalnoky, descendent al unei vechi familii de conti transilvani si prieten al Printului de Wales.

Amplasat in Miclosoara, o alta zona de poveste din Secuime, conacul de astazi pastreaza atmosfera si farmecul vechi de un secol. Aflat inca in renovare, conacul de la Miclosoara va fi deschis in curand si inclus in circuitul turistic. Proprietarul, Contele Kalnoky, va transforma intreagha cladire intr-un muzeu care sa arate cum traiau locuitorii Transilvaniei acum o jumatate de secol, si in acelasi timp intr-un spatiu de promovare a traditiilor si mestesugurilor din secuime.

Cat despre spatiile de cazare, oaspetii vor avea la dispozitie zece camere decorate in stil traditional si o curte generoasa in care te poti bucura de aer curat si de privelistea deosebita.

Un mic amanunt: cand ajungi in Valea Zalanului si la Miclosoara nu cauta semnal la telefon, pentru ca nu ai sa-l gasesti. Si nici internet – de niciun fel. Vei gasi in schimb oameni inimosi si primitori, bucurosi sa te ospateze cu un paharel de palinca, o slana cu ceapa si branza de oaie, o zacusca si o dulceata de rubarba facute in casa, sau cu un cozonac secuiesc. La fel de bucurosi vor fi si daca le ceri sa te plimbe cu caruta pe dealuri sau pe ulitele satului.