Va invitam la Ecoturism in Tara Hategului!

Biserica Densus, ecoturism in Tara HateguluiTara Hategului este atat de naturala, salbatica si pitoreasca incat simti cum isi spune singura povestile. Cadrul natural minunat o transforma intr-una din cele mai bogate regiuni ale tarii: aici intalnesti deopotriva monumente istorice, una dintre cele mai mari rezervatii de zimbri, cetati fortificate, traditii pastrate cu sfintenie, unul dintre cele mai vechi situri arheologice din Romania si locuri ce nu asteapta decat sa fie fotografiate si admirate.

Si pentru ca vorbim de ecoturism, trebuie sa amintim ca in arealul Geoparcului Dinozaurilor din Tara Hategului traiesc 157 de specii de fluturi de zi, o adevarata feerie pentru cei care aleg sa faca drumetii in aceasta regiune.

Regiunea Hategului este inconjurata de trei mari grupe de munti (Retezat, Parang-Sureanu si Poiana Rusca), transformand-o astfel intr-una dintre cele mai potrivite pentru practicarea ecoturismului; exista cateva sate si comune in zona unde, odata ajunsi, va veti simti ca in Paradis.

Rau Alb

Daca ati obosit sa alergati in rand cu turistii avizi dupa atractii turistice faimoase dar aglomerate, va invitam sa va relaxati “la tara”, intr-un sat pitoresc: Rau Alb, din comuna Salasu de Sus. Este locul ideal in care va puteti odihni si in care puteti hoinari in voie pe potecile micului sat sau pe cele ale localitatilor invecinate. Pe jos sau cu bicicleta (pentru ca sunt si drumuri asfaltate), cararile din Rau Alb, impreuna cu peisajul natural va vor incarca bateriile cu energie.

Rau de Mori

Comuna Rau de Mori este cunoscuta in special de cei care au citit romanul “Castelul din Carpati” al lui Jules Verne. Scriitorul ar fi fost inspirat de Cetatea fortificata Colt, situata pe o stanca deasupra vaii Rausorului, la o jumatate de ora de iesirea din satul Suseni. Cetatea a fost construita in secolele XIV-XV pe mosia nobilului Kendeffy. Aceeasi familie a fondat si biserica din Suseni (secolul XIV), al carei turn este fortificat si prevazut cu mortiere (acele mici taieturi in zid, prin care se putea trage cu arma).

Intr-un sat invecinat al comunei, Ostrov, veti fi fascinat de campurile inverzite, brazdate ici-colo de maci, in apropierea barajului de la Lacul Ostrov. Iar in sat veti putea vizita biserica medievala, ridicata de cneji tot in secolul XIV.

Rachitova

Daca veti ajunge in aceasta comuna din Tara Hategului veti zari pe unul din dealuri turnul ridicat in secolul XIV pe mosia cneazului Musina de la Densus. Pe vremuri, turnul era inconjurat de fortificatii construite din pamant, fiind folosit ca punct de observatie. Astazi insa, nu mai exista decat o parte din turnul de altadata, dupa ce latura de nord s-a prabusit undeva in secolul XX. Incercati sa urcati pana la el, pentru ca peisajul arata minunat de sus.

Sarmizegetusa

Comuna Sarmizegetusa se afla la doar 40 de kilometri de ruinele cetatii dacice Sarmizegetusa Regia si chiar langa capitala romana, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Daca doriti sa vizitati situl arheologic care adaposteste aceste doua cetati, puteti opta pentru o noapte de cazare la una din numeroasele pensiuni: spre exemplu, Pensiunea Sarmis. Dar daca sunteti adeptul ecoturismului in adevaratul sens al cuvantului, o noapte la cort este binevenita; si nici nu trebuie sa carati cortul in spate: in curtea pensiunii “Ulpia Traiana” veti gasi tot ceea ce aveti nevoie.

Densus

Comuna Densus este celebra in Romania datorita bisericii de piatra, ridicata in secolul XIII. Din 1991, lacasul de cult figureaza pe lista monumentelor propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO. Si tot aici vei putea vizita un alt mare obiectiv turistic: Geoparcul Dinozaurilor “Tara Hategului”.

Nucsoara

La Nucsoara este bine sa vii in perioada sezatorilor de vara, spre sfarsitul lunii iunie. Comuna pastreaza inca vii traditiile de odinioara si veti avea ocazia sa vedeti femei imbracate in straie de sarbatoare torcand lana. Este minunat sa le vezi cum stau linistite pe cate o bancuta de lemn in Centrul de Vizitare Nucsoara si povestesc cate-n luna si-n stele. Acompaniate, fireste, de muzica divina cantata la fluier de unul din batranii satului, imbracat si el tot in haine de sarbatoare. Si daca timpul va permite sa popositi mai mult in aceasta comuna, veti avea ocazia sa asistati si la ospat – unde la loc de cinste este, fireste, virsli (acei carnati traditionali din Salasu de Jos).