Unde putem face plimbari cu vaporasul pe Dunare?

Vaporas pe DunareAcum, sa vizitezi zona Cazanelor Dunarii cu masina sau cu bicicleta este o optiune, dar daca nu ai vazut “Cazanele” chiar din mijlocul lor, adica de pe luciul Dunarii, se cheama ca nu ai vazut nimic. Cazanele Dunarii reprezinta oricum un loc in care iti doresti mereu sa revii, asa ca nu strica sa organizezi o iesire pe apa, cu vaporasul. Si-apoi, sunt suficiente trasee pe Dunare pe care poti sa navighezi, chiar daca nu mai suntem in mijlocul verii. Vrei sa le afli?

De la Orsova la Cazanele Mari

Unul dintre cele mai cunoscute trasee cu vaporasul (sau cu barca) este cel care porneste din Orsova, trece prin Gratca si ajunge la Cazanele Mari. Zona este de poveste chiar si acum, la inceput de toamna. Sau mai ales acum, cand nuantele aramii ale toamnei iti surad cu fiecare frunza care-ti cade la picioare. Ce-ti poti dori mai mult de la o astfel de plimbare? Ai apa, munte, padure si multe obiective turistice pe care sa le redescoperi.

Vei trece la o “aruncatura de bat” de Tabula Traiana (mostenirea lasata de imparatul roman Traian, semn ca a trecut prin aceste locuri), Statuia lui Decebal sculptata intr-o stanca impozanta de 55 m inaltime, in locul in care raul Mraconia se varsa in Dunare, Manastirea Mraconia din Valea Mracunei (construita la 1523 acolo unde Dunarea se ingusteaza ca sa-si faca loc printre munti) si bineinteles, pe la Cazanele Dunarii (Mari si Mici).

In functie de agentia care organizeaza croaziera pe Dunare, ai putea sa vizitezi inca doua atractii deosebite pe acest traseu, in care poti sa intri doar cu barca: Pestera Veterani si Pestera Ponicova. Prima dintre ele, populata cu peste patru milenii in urma, este prima pestera din Romania mentionata pe o harta. Si, se pare, pestera in care a fost ingropata comoara legendara a Mariei Tereza. Pestera Ponicova este cea mai lunga din Defileu (are peste 1.600m lungime) si a fost semnalata in 1872 de Emil Racovita. Si daca tot ajungi in Orsova, citeste aici ce mai poti vizita intr-un weekend.

Unde poti sa te cazezi in zona Orsova
Hotel Apolodor***, Orsova
Unul dintre cele mai noi hoteluri din localitate, construit in anul 2011, Apolodor beneficiaza de o amplasare ideala: chiar pe faleza Dunarii. Camerele au baie proprie si cadita cu dus, aer conditionat, o terasa de unde poti sa admiri cele mai frumoase apusuri de soare si multe alte facilitati care iti vor asigura petrecerea unui weekend reusit si linistit.
Tarif*: 170 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Casa Verde, Orsova
Cabana Casa Verde este alegerea ideala pentru cei care doresc sa doarma pe fundalul Valurilor Dunarii. Amplasata pe malul Dunarii, in zona Gratca a municipiului Orsova, pensiunea pune la dispozitia oaspetilor 2 apartamente, 4 camere duble si o camera single cu amenajari moderne. In plus, locatia iti ofera ocazia sa pescuiesti sau sa te plimbi cu hidrobicicleta pe Dunare. Daca ti-e teama de apa, poti alege o plimbare off-road cu jeep-ul. Orice varianta ai alege, la Casa Verde nici nu vei simti cand trece timpul, pentru ca va trece extrem de frumos!
Tarif*: 110 lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

De la Galati, pe canalele Dunarii

Un traseu inedit de-a lungul Dunarii si plimbari de agrement cu vaporasul pe Dunare poti face si din Galati. In oras vei gasi destule agentii specializate care organizeaza trasee pe canalele Dunarii; depinde doar de cat timp ai la dispozitie si ce vrei sa vizitezi. Un astfel de traseu porneste din Galati, trece pe la Faleza, prin locul in care se varsa Siretul in Dunare si pana la Santierul Naval din Galati. Totul se rezuma la doua ore de mers si o multime de instantanee care-ti vor aduce aminte de aceasta plimbare placuta.

Tot din Galati, poti sa te plimbi cu vaporasul pana la locul in care se revarsa Prutul in Dunare (ceea ce inseamna 4 ore de mers, cu retur), pana la intrarea pe Canalul Macin (5 ore cu retur) sau chiar pana in Tulcea (este un traseu mai lung, dar foarte frumos, care ajunge la 11 ore).

Din Balta Brailei, prin Parcul Natural Balta Mica

Dunarea este pur si simplu uimitoare: a creat in Romania doua locuri de vis, adevarate bijuterii ale naturii, declarate rezervatii pe drept cuvant. Nu mai trebuie sa spunem prea multe despre Delta Dunarii, insa trebuie sa amintim de a doua delta care fascineaza si castiga tot mai multi adepti fermecati de atractiile turistice nationale.

Parcul Natural Balta Mica este un loc cu peisaje luxuriante aflat la numai patru kilometri de Braila, in care poti sa ajungi cu vaporasul pe Dunare. Un loc mirific, adjudecat in cea mai mare parte de cormorani, egrete si vulturi codalbi. Un traseu care porneste din Balta Mica a Brailei poate ajunge la “Chiriloaia”, acolo unde nu auzi decat zgomotele privighetorilor, ale pitulicei, pitigoiului, ghionoaiei sau starcului cenusiu si unde poti sa admiri zborul egretelor, al lisitei sau al lebedelor.

Nota: *tarifele sunt valabile pentru weekendu-ul 31 octombrie – 1 noiembrie