Un weekend la Cazanele Dunarii

Chipul lui DecebalCazanele Dunarii sunt considerate de multi drept una dintre cele mai frumoase zone de pe defileul Dunarii. Asezate la trecerea Dunarii prin muntii Carpati, Cazanele Dunarii aflate in parcul National Portile de Fier au o lungime de doar 9 km, facand din aceasta destinatie de vacanta una ideala pentru weekend, toate obiectivele turistice fiind usor accesibile din acelasi punct de cazare, putandu-se ajunge la ele cu masina sau pe jos, pe trasee de o frumusete greu de exprimat in cuvinte.

Cum se ajunge la Cazanele Dunarii

Se afla la o distanta de doar 16 km de Orsova, municipiu traversat de drumul european E70, existand drum de acces direct catre cazane pe DN57, drumul ce traverseaza o mare portiune din defileul Dunarii.

Cea mai apropiata gara de Cazanele Dunarii este Gara Orsova, ce lasa turistii direct la periferia orasului de unde pot lua taxiuri sau microbuze catre diverse destinatii.

Cazare in Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii sunt compuse din Cazanele Mari cu o lungime de 4 km si Cazanele Mici cu o lungime de 3 km, astfel fiind foarte usor de strabatut pe parcursul unei zile. Din acest motiv, in ceea ce priveste cazarea se recomanda alegerea unui singur punct de cazare pentru parcursul weekendului, optiune ce este mai comoda, dar si mai ieftina pentru turisti.

Pensiuni si Vile – Aceste optiuni de cazare sunt destinate turistilor care pun pret pe confort si doresc sa combine o iesire in natura cu momente de relaxare si rasfat. In principal optiunile de cazare sunt Orsova, Dubova sau Eselnita, iar intre acestea turistii au la dispozitie un numar impresionant de vile si pensiuni din toate categoriile de clasificari hoteliere.

Camping – Pentru amatorii de aventuri care prefera sa se detaseze total pentru un weekend de haosul vietii cotidiene si sa se bucure pe deplin de natura, zona ofera si spatii de campare in satul Mraconia, statiune turistica din Cazanele Mici aflata in imediata apropiere a unui numar mare de obiective turistice din zona. Trebuie totusi notat faptul ca zonele de camping nu sunt special amenajate si tin de bunavointa localnicilor.

Ziua 1 in Cazanele Dunarii

Dupa gasirea locului ideal de cazare, in functie de preferintele fiecaruia, un weekend in Cazanele Dunarii trebuie sa inceapa negresit cu obiectivul turistic reprezentativ al zonei.

Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal sculptat in stanca in zona Cazanelor Mici este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona, dar si cea mai mare sculptura din intreaga Europa, avand 55 m inaltime si 25 m latime. Sculptura este relativ recenta si a fost efectuata din fonduri private ale omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, fiind finalizata in anul 2004 dupa o munca de 10 ani executata de 12 sculptori alpinisti.

In momentul actual, turistii care vin sa viziteze monumentul nu pot sa nu fie impresionati de dimensiunile acestuia, mai inalt decat statuia lui Christos din Rio de Janeiro si aproape la fel de inalt precum Statuia Libertatii. Este un monument ce nu poate sa nu trezeasca mandria de a fi roman chiar si printre cei care sub grijile de zi cu zi si-au pierdut spiritul patriotic.

Tabula Traiana

In acelasi ton al unei istorii demult apuse ce poate fi retraita la aceeasi intensitate in putine zone din tara, turistii pot alege sa continue itinerariul la iesirea de pe malul sarbesc, in imediata apropierea a statuii lui Decebal. Aici se afla Tabula Traiana, monument vechi de peste 2000 de ani ridicat de imparatul Traian in cinstea marsului trupelor imperiale romane in drum catre Dacia in anul 105. Cu o lungime de 4 metri si o inaltime de aproape 2 metri, tabula reprezinta 2 delfini, un vultur si un text latin ce prezinta imparatul roman si reusitele militare ale acestuia.

Cetatea Trei Turnuri Trikule

Cetatea celor 3 turnuri a carei denumire a fost preluata din limba turca, denumire sugestiva pentru scopul militar al constructiei fortificate, a fost ridicata in secolul XV pentru a opri avansul imperiului otoman spre vest.

In momentul actual, din cetate au ramas doar 3 turnuri aflate la 5 km de localitatea Svinita, restul cetatii fiind inundate odata cu amenajarea lacului de acumulare Portile de Fier. Atunci cand nivelul apei este crescut raman vizibile doar 2 dintre turnurile cetatii.

Desi nu poate fi vizitata in interior din motive lezne de inteles, cetatea prezinta un peisaj unic in aceasta parte a Europei, cu turnurile sale ridicandu-se din suprafata verde a lacului de acumulare.

Ziua 2 in Cazanele Dunarii

Dupa o incursiune in istoria bogata a zonei, ziua a II-a este ideala pentru a fi dedicata celorlalte bogatii si comori ascunse ale acestei superbe zone a tarii: obiectivele turistice naturale si manastirile de o frumusete inegalabila ce se ridica la hotarul dintre munte si apa lina a Dunarii.

Pestera Ponicoava

Pestera aflata pe Cheile Ponicoavei este sapata in malul stang al Dunarii, la trecerea prin masivul Ciucaru mare. Pestera are o adancime de 60 de metri si o lungime de peste un kilometru si jumatate, fiind cea mai mare din aceasta zona a tarii.

La pestera se ajunge pe drumul DN57 sau pe jos, prin zona de vale. Alternativ, pentru o vizita se poate ajunge in pestera cu barca, aceasta avand o intrare si la nivelul Dunarii.

Pentru vizitarea pesterii se recomanda echipament adecvat precum cizme, lanterne si casti de protectie. Galeriile pot fi inundate in timpul viiturilor, astfel ca accesul turistilor poate fi interzis in cazul avertizarilor meteo.

Manastirea Mraconia

Aflata pe valea Mraconia, manastirea are un aspect inedit datorita faptului ca aceasta a fost ridicata peste ape, vechiul lacas de cult fiind sacrificat impreuna cu multe alte monumente si obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Portile de Fier.

Manastirea noua se ridica peste ape, exact pe marginea acestora, fiind sustinuta de piloni de beton si poate fi vizitata pe tot parcursul anului. Ruinele manastirii vechi au fost inghitite de apele lacului de acumulare si mai pot fi observate doar atunci cand nivelul apelor este foarte scazut, reprezentand o imagine extrem de impresionanta datorita formei de cruce a zidurilor ramase ce se intrezaresc la suprafata apei in anumite conditii. Este un loc de pelerinaj pentru credinciosii ce viziteaza zona, dar si un obiectiv turistic fascinant.