Trasee turistice in zona Negoiu – Muntii Fagaras

Varful NegoiuMuntii Fagaras sunt numiti pe buna dreptate Alpii Transilvaniei, aici existand peisaje spectaculoase, culmi, paduri, trasee si drumuri sinuase. Transfagarasanul, cetatea Poenari, barajul Vidraru sau lacul glacial Balea sunt printre cele mai notabile obiective turistice si geografice ale lantului meridional, dar traseele din zona sunt marea provocare pe care ne-o ofera natura.

Traseele pentru drumeti din muntii Fagaras sunt cele mai aventuroase si mai frumoase din muntii Romaniei. Aici se scriu legende, se contureaza amintiri si se cuceresc recorduri personale.

Varful Negoiu este al doilea cel mai mare versant din Fagaras, respectiv din tara, iar zona ofera mai multe posibilitati de trasee marcate pentru drumeti:

Statia CFR Porumbacu – Negoiu

Traseul CFR Porumbacu – Cabana Negoiu este preferat de turistii care merg cu trenul pana la o destinatie spectaculoasa si foarte ofertanta in materie de drumetii: sus la cabana.

Cabana Negoiu se afla in nordul muntilor Fagaras, la poalele muntelui Serbota, la o altitudine de 1546 de metri. In apropiere, se afla o cascada cu acelasi nume.

Statia C.F.R. Porumbacu este pe linia Fagaras – Sibiu si este la cateva sute de metri de localitatea Porumbacu de Jos. In centrul localitatii se intalneste DN1, care trebuie traversat pana se ajunge la un pod de beton. In stanga, exista o strada care aduce in afara localitatii si acest drum trebuie urmat pentru traseul spre Negoiu. Turistii trebuie sa ajunga pana in Porumbacu de Sus si sa mearga pe un drum forestier de aproximativ 16 kilometri, pana ajung la confluenta dintre doua binecunoscute puncte montane: muntele Serbota si valea Saratii.

Acest traseu este marcat cu un triunghi albastru si dureaza aproximativ 8 ore. Traseul se poate practica tot timpul anului si are un urcus de 1151 de metri.

Cabana Negoiu – Saua Cleopatrei

Drumul de la cabana Negoiu la Saua Cleopatrei este spectaculos, oferind o priveliste unica asupra podisului Transilvaniei. Acest traseu are 3 kilometri si se parcurge in aproximativ 3 ore, cu o diferenta de nivel de 800 de metri. Traseul se poate face tot timpul anului, insa este considerat periculos iarna.

Drumul de la cabana se incepe spre sud, de unde se paraseste Piscul Serbotei, urmarid marcajul cu triunghi albastru. Urmeaza un urcus usor prin padure si se traverseaza cateva podete (portiunea Drumul Zmeilor), pana se ajunge la o zona cu jnepeni. Aici turistii ajung in apropierea firului apei Saratii, care va trebui traversat spre est timp de 30 – 45 de minute. Turistii vor ajunge la Piatra Caprei si la un prag stancos format de cascada Saratii. Drumul se continua traversand Caldarea Saratii pana la Piatra Pranzului, locul in care turistii vor vedea o poteca marcata cu o cruce rosie: traseul catre Strunga Ciobanului.

Urmatoarea zona – cheie se afla in vecinatatea Acului Cleopatrei si este plina de grohotis si blocuri de stanca. Creasta principala in Saua Cleopatrei de la 2355 de metri se va vedea in scurt timp. Tot aici, turistii vor intalni poteca de creasta, ce este marcata cu banda rosie.

Piatra Pranzului – Strunga Ciobanului – Portita Caltunului

Traseul pana la Portita Caltunului se parcurge in aproximativ 2 ore si evita trecerea prin varfului muntelui Negoiu. Piatra Pranzului se afla la o altitudine de 2120 metri. Traseul incepe prin urcusul catre caldarea estica a Saratii pana in hornul de vest al Strungii Ciobanului.

Strunga Ciobanului porneste din creasta Muchia Saratii si se afla la o altitudine de 2308 m. Pana la Strunga, turistii vor urca aproximativ jumatate de ora. Hornul estic al Strungii trebuie coborat printr-un drum cu serpentine si grohotis.

Se ajunge prin coborare la Caldarea Ciobanului pana la piciorul muntelui Laita, care urca in varful Negoiu. Piciorul muntelui trebuie lasat in dreapta. Traseul marcat se continua prin Caldarea Laitei si peretele muntelui Caltun. Foarte aproape, in dreapta, se afla Varful Negoiu, temuta Strunga a Dracului, Varful Strungilor si Strunga Doamnei.

Marcajul acestui traseu se termina la marginea unei panze de grohotis, imediat sub cota 2418. Dupa terminarea marcajului trebuie sa se traverseze zona cu grohotis spre stanga pentru a ajunge in Portita Caltunului dupa un traseu de 250 de metri. Portita Caltunului ofera o priveliste superba de la 2229 metri si permite accesul la cabana de la Lacul Balea, dupa ce se parcurg traseele C6 si N26 in sens invers, trasee ce dureaza 3 ore si jumatate.

Cabana Negoiu – Varful Serbota

Traseul de la cabana pana la varful Serbota se parcurge in 2 ore si jumatate, are o distanta de 3 kilometri ce reprezinta un urcus de 785 de metri. Banda albastra va ghida pasii turistilor printr-unul din traseele preferate ale iubitorilor de munte. Este preferabil sa se faca acest traseu vara, fiind considerat un drum periculos in lunile reci.

Drumul porneste de la cabana spre stanga, pana se intra intr-o padure care anunta inceperea urcusului pe muntele Serbota. Se ajunge intr-un gol alpin dupa un urcus de 20 de minute; se urca pana la muchia muntelui ce ofera o priveliste ampla catre varful Negoiu si Custura Saratii.

Traseul trece prin versantul vestic al Serbotei si ofera un drum frumos si aventuros, cu lespezi de piatra inclinate la 45 de grade. De aici se poate observa Custura Saratii de la apropiere, o portiune binecunoscuta pentru abruptul dificil. Revenind in creasta piscului Serbotei, se urca pana la intalnirea marcajului cu banda rosie. De aici mai sunt doar 80 de metri pana la varful Serbota, urmand creasta principala a versantului.

Cabana Negoiu – Saua Scarii

De la cabana Negoiu se poate opta si pentru un alt traseu: drumul pana la Saua Scarii. Se parcurge in doua ore si jumatate, avand o diferenta de nivel in urcare de 700 de metri, urmat de o coborare de 100 de metri. Drumul este marcat cu cruce albastra si se recomanda a fi parcurs in lunile de vara.

Drumul incepe de la stalpul de marcaj de la cabana prin dreapta, unde incepe curand coborarea spre Valea Serbota. Se traverseaza firul unei ape pentru a urca spre stanga timp de 30 de minute pana se ajunge intr-o zona de izvoare. Aici turistii vor patrunde in Caldarea Mica a Serbotei si vor ajunge in Strunga Puha si apoi la Saua Scarii, aflata la 2146 de metri altitudine. Aici turistii vor gasi un refugiu, punct de intalnire a mai multor trasee:

Varful Negoiu – Saua Scarii
• Saua Scarii – Saua Suru
• Salatruc – Saua Scarii

Cabana Bircaciu – Cabana Negoiu

Traseul de lagatura dintre cele doua cabane are un timp de parcurs de 2 ore si jumatate, cu un urcus si un coboras egale, de aproximativ 250 de metri. Traseul este mai dificil iarna, de aceea este recomandat lunilor de vara si doar cei experimentati sunt sfatuiti sa incerce drumul de legatura pe timp de iarna.

Drumul este semnalizat printr-un marcaj cu punct rosu, care urca spre sud. Poteca duce spre versantul de vest al Piscului Serbota. Poteca este semnalizata si cu cruce albastra si banda albastra, caci e o portiune comuna mai multor trasee. Banda albastra dispare si drumul continua pe marcajul cu punct rosu si cruce albastra, coborand printr-o portiune cu serpentine. Padurea se lasa in urma si se ajunge la un luminis, de unde se traverseaza paraul Serbota fix deasupra cascadei. Se urca in continuare pe versantul vestic al vaii pana in punctul unde dispare marcajul cu cruce albastra, continuand doar pe drumul marcat cu punct rosu. Se ajunge in scurt timp la Paraul Miezuinei si apoi pe Muchia Puha. In acest loc se va cobori pana in Valea Porumbaculului, unde se trece firul apei si se merge pe langa o stana. Paraiasele din zona se traverseaza usor, pana se ajunge pe culmea Barcaciului la intersectie cu poteca Plaiul Tarii. Paraul Comanesei este urmatorul reper, caruia ii urmeaza o padure aflata in culoarul format de Poiana Barcaciului. Cabana Barcaciu este la doar cateva zeci de metri mai jos, la o altitudine de 1550 de metri.

Salbatici si abrupti, muntii Fagaras sunt destinatia favorita a iubitorilor de munte pentru ca ofera trasee de diferite dificultati si provocari. Inainte de a porni la drum, turistii sunt sfatuiti sa contacteze reprezentatii locali ai serviciului Salvamont pentru detalii despre trasee. Vremea si echipamentul potrivit sunt doua aspecte esentiale pentru un drum reusit, care promite aventuri si satisfactii pe masura.

Unde ne cazam in muntii Fagaras?

Pentru cei care prefera confortul unui pat in locul asezarilor de camping, hotelurile si pensiunile din Fagaras vin cu o oferta avantajoasa ca pret, in zone usor accesibile. Pensiunea Georgiana Salatrucu este situata chiar pe drumul care urca spre Negoiu, in mijlocul unei privelisti greu de descris celor care nu au ajuns pe inaltimile Fagarasilor. Clasificarea de 3 stele si promisiunea unor mancaruri delicioase conving iubitorii de munte sa se odihneasca la aceasta pensiune.