Transrarau – drumul montan care rivalizeaza cu Transfagarasanul si Transalpina

TransrarauVrei sa urmezi un traseu care sa-ti taie cu adevarat respiratia? Ei bine, drumul alpin Transrarau este exact ce-ti trebuie: o sosea  care merita cu siguranta un loc pe podiumul celor mai spectaculoase sosele din Romania. Odata ajuns pe Transrarau, ai parte de cei mai frumosi 28 de km de drum montan pe care poti sa-i parcurgi la noi in tara. Nu degeaba a fost botezat „Drumul Comorilor”, pentru ca pe traseu vei descoperi o parte din comorile muntilor Rarau si Giumalau: peisaje incantatoare, Pietrele Doamnei, stancile Adam si Eva, paraul Izvorul Giumalau.

Soseaua care leaga Valea Bistritei de Cabana Rarau nu este noua, ea a fost construita in 1989, insa asfaltarea ei a fost abandonata, astfel ca devenise practicabila doar pentru autoturismele de teren. Dupa 25 de ani, a fost renovata si data in folosinta, in toamna acestui an. Altitudinea la care ajunge soseaua Transrarau este de 1.400m (in dreptul Cabanei Rarau) si leaga localitatile Pojorata (Valea Moldovei) de Chiril (Valea Bistritei).
Din loc in loc au fost amenajate refugii pentru turistii care vor sa admire piscurile muntilor si padurile lor, vaile primejdioase si „serpuitul” soselei.

Cum ajungi pe Transrarau

Drumul porneste din localitatea suceveana Pojorata spre Cabana Rarau (DJ175A), de unde se continua drumul spre localitatea Chiril (DJ175B). In drum spre Chiril veti trece pe langa Manastirea Rarau, unde puteti sa faceti un popas si sa o vizitati. Intre Cabana Rarau si Chiril drumul este foarte ingust si plin de serpentine, limita de viteza este de 30 km/ora, dar este fascinant, iar panta este lina. Este indicat, de asemenea, sa folositi semnale acustice la intrarea in curbele fara vizibilitate. In plus, pe aceasta portiune de drum, vor avea prioritate masinile care urca dinspre Chiril spre Rarau.

La Cabana – Hotel Rarau (1.536m altitudine) puteti lasa masina in parcare si continuati drumul pe jos, pana in varful Muntelui Rarau (1.649m), la Piatra Soimului, si de aici, mai departe spre Pietrele Doamnei.

Exista si o legenda legata de Pietrele Doamnei care spune ca domnitorul Petru Rares si-ar fi gasit in 1541 un loc in muntii Rarau, in care si-ar fi adapostit familia si o parte din avere. Fiind urmariti de cotropitori, Doamna Elena, sotia lui Petru Rares, si fiul acestora s-au ascuns intr-o pestera ca sa se roage, moment in care niste stanci s-ar fi desprins si ar fi cazut exact pe locul in care se afla averea domnitorului, ingropandu-i (odata cu ea) si pe cotropitori.

Unde te cazezi in zona

Floare de Crin****

Aflata la punctul de intalnire dintre cele trei localitati vecine (Campulung Moldovenesc, Sadova si Pojorata), pensiunea devine locul ideal de popas inainte de urcusul spre crestele Raraului sau ale Giumalaului. In plus, locatia este la doar 15 km distanta de Vatra Moldovitei, la 30km de Manastirea Voronet si la 35km de Manastirea Humor.
Tarif: 110 lei camera dubla/noapte (fara mic dejun)

Pensiunea Casa din Deal****

Localizarea pensiunii este deosebita, in Obcinele Bucovinei, la circa zece kilometri de Campulung Moldovenesc. De la balconul camerelor sau de pe terasa puteti admira privelistile minunate ale obcinelor bucovinene si ale Vaii Moldovei. Iar drumul pana la herghelia de la Lucina (un alt obiectiv turistic care merita vizitat) sau pana la manastirile din nordul Moldovei este foarte scurt.
Cabana este deschisa turistilor in perioada 15 martie – 15 octombrie si se inchiriaza integral, asa ca este locatia excelenta pentru o excursie in zona impreuna cu prietenii. Pensiunea dispune de cinci dormitoare duble, living cu cablu TV, doua bai, bucatarie complet utilata, terasa si gratar in livada. In spatele pensiunii veti da de o padure de brazi si mesteceni. La cerere, proprietarii asigura meniul cu produse proaspete, o parte din ele fiind obtinute din propria gospodarie.
Tarif: 398 de lei/noapte intreaga cabana

Pensiunea Pietrele Doamnei****

Situata in satul Pojorata, pensiunea ofera o gradina mare si spatiu de joaca pentru copii, precum si un foisor. Turistii au acces gratuit la Wi-Fi in cele sase camere. Pensiunea are o bucatarie comuna, cu ustensilele de care are nevoie, iar in gradina exista un gratar. In plus, aveti la dispozitie terenuri de sport (fotbal, baschet, volei), iar iarna puteti face plimbari cu sania trasa de cai.
Tarif: 150 de lei/noapte camera dubla (cu mic dejun)