Transilvania Rally la Cluj

RaliuIubitorii moto sportului au ce astepta cu nerabdare anul acesta, deoarece raliul Transilvania Rally Cluj ajunge la a 3-a editie in formula moderna. Anual Clujul atrage un numar impresionant de spectatori veniti sa sustina echipele de raliu sau pur si simplu pentru a se bucura de sportul pe patru roti si a profita de ocazie pentru a vizita superbul oras.

Unitatile de cazare din Cluj Napoca se umplu rapid pe perioada raliului astfel ca se recomanda rezervarea unei camere din timp.

Istoria Raliului Transilvania Rally

Iubitorii de viteza au motive de mandrie, Romania fiind a sasea tara din lume care a organizat curse de masini incepand cu anul 1904. Istoria Transilvania Rally se confunda adesea cu istoria sportului automobilistic romanesc.

Prima cursa din Romania s-a desfasurat pe traseul Bucuresti – Giurgiu cu sustinerea Automobil Clubului Roman, al zecelea club de automobilistica infiintat pe teritoriul Europei.

Perioada de glorie a raliurilor din Romania a coincis cu perioada interbelica si cea de dupa al doilea razboi mondial pana in anii ’70, cand acest sport mult iubit de decenii a inceput sa cunoasca un declin sub conducerea comunista.

Pe tot parcursul bogatei istorii a sportului pe patru roti si mai ales in perioada de varf, Clujul s-a aflat intotdeauna pe harta intr-o forma sau alta, fie cu portiunea de cursa de pe Feleac in cadrul Campionatului European de Munte, fie ca parte a turului Europei ce trecea prin Cluj.

Inainte de Transilvania Rally, asa cum este el cunoscut astazi, a existat Raliul Avram Iancu, cu prima editie in anul 1975 si ultima editie in anul 1981, inainte de o pauza de 5 ani. Raliul Avram Iancu a continuat din 1989 dupa o alta scurta pauza de un an si a tinut pana in anul 2002 cu sprijinul Autopromotional Cluj, asociatie nonprofit a iubitorilor de raliuri.

A urmat Raliul Timken 100 organizat in paralel cu Raliul Avram Iancu ce din anul 2003 pana in 2011, cand s-a predat stafeta formulei actuale, a fost organizat in Cluj.

Clujul a devenit treptat capitala moto sportului, cu cele mai multe raliuri organizate pe teritoriul tarii (Mobil 1 RFall, Raliul Clujului Mobil 1 sau Raliul Clujului Star Lubricants).

Transilvania Rally Cluj, organizat pentru prima data in 2012 are misiunea frumoasa, dar dificila, de a se ridica si chiar de a depasi standardele impuse de bogata istorie automobilistica a orasului Cluj.

Transilvania Rally Cluj 2014

  • Perioada: 20 – 21 iunie 2014

Anul 2014 marcheaza introducerea a 4 probe noi si doua super speciale gandite pentru a oferi 100% spectacol de cea mai inalta calitate fanilor care vin sa urmareasca etapa de la Cluj din acest an.

Etapa Cluj se va desfasura aproape in intregime pe asfalt, incepand cu data de 20 iunie si va avea 3 sectiuni ce se vor desfasura in ordine la Faget, Turda si Ciurila.

Tot in prima zi a raliului, organizatorii promit o surpriza de proportii pentru locuitorii si turistii ce aleg orasul Turda pentru urmarirea raliului, unde va fi organizata o super speciala chiar in centrul istoric.

Sambata, 21 iunie, probele se vor axa pe partea tehnica si se vor desfasura in spectaculoasa zona montana a Transilvaniei. Cele 9 probe speciale de sambata au o lungime totala de 123 de kilometri si se vor incheia la Polus Center cu o super speciala si multe surprize promise din partea organizatorilor.

Ziua a doua, o zi mai lunga decat prima cu 9 sectiuni in total, va avea o pauza pentru service si alimentare in jura orei 13:30 la Centrul Comercial Polus.

Program Transilvania Rally

Raliul incepe vineri 20 iunie, la ora 19:30 in Polus Center Cluj si se va incheia la aceeasi locatie unde sunt asteptati cei mai multi spectatori sambata, la ora 19:45.

De la start, in ordine, se desfasoara urmatoarele sectiuni:

Vineri 20 Iunie

  • Sectiunea 1, Faget – 19:49
  • Sectiunea 2, Superspeciala Turda Kremsmueller – 21:22
  • Sectiunea 3, Ciurila – 22:15

Sambata 21 Iunie

  • Sectiunea 4 Tarnita I – 09:34
  • Sectiunea 5 Belis I – 10:37
  • Sectiunea 6 Rasca I – 11:52
  • Sectiunea 7 Floresti I – 13:13
  • Sectiunea 8 Floresti II – 14:50
  • Sectiunea 9 Tarnita II – 15:28
  • Sectiunea 10 Belis II – 16:31
  • Sectiunea 11 Rasca II – 17:46
  • Sectiunea 12 Superspeciala Polus Center – 19:34

Adresa Polus Center este str. Avram Iancu, nr. 492 – 500, Comuna Floresti, judetul Cluj. La finalul raliului spectatorii se pot astepta la surprize din partea organizatorilor chiar in cadrul Polus Center conform programului.