Top 5 insule pe care trebuie sa le vizitezi in Croatia

Croatia este o cunoscuta destinatie de vacanta, mai ales de catre iubitorii de plaja, mare si sporturi nautice. Cu peste o mie de insule ce acopera o suprafata totala ce depaseste 3000 de kilometri patrati, Croatia are suficiente optiuni din care sa alegi. Fie ca preferi o zona mai linistita cu plaje intinse si mai putin populate sau o statiune aglomerata in care sa poti sa vizitezi mai multe lucruri si sa ai parte de o vacanta completa, aici vei gasi cel putin o insula care sa se potriveasca cerintelor tale.

Comparata adesea cu destinatiile exotice din sudul Asiei, Croatia se bucura de notorietate in randul turistilor de toate varstele. Aici vin sa isi petreaca vacanta de vara atat grupuri de tineri aflati in cautarea unei zone noi de distractie, cat si familii cu copii ce vor sa petreaca o vacanta linistita la malul marii. Daca esti in cautarea unui loc in care sa iti petreci cateva zile insorite din vacanta de vara, iti recomandam cu caldura una dintre insulele prezentate mai jos:

  •  Hvar

xbrchx/Shutterstock.com

Cu o suprafata de aproape 300 de kilometri patrati, peste 11.000 de locuitori si un sol fertil ce a dat nastere unei vegetatii luxuriante care acopera tot teritoriul insulei, Hvar este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta de pe coasta Dalmata. Localizata in marea Adriatica intre insulele Brac, Vis si Korcula, insula Hvar poate fi vizitata cu ajutorul feribotului.

Vegetatia tipic mediteraneana, clima excelenta pe tot parcursul anului, prezenta soarelui in orice moment al zilei si istoria bogata a locului, fac din Hvar o locatie potrivita pentru orice tip de turist. Considerata raiul iahturilor, insula Hvar este un lux accesibil pe care si-l poate permite oricare dintre noi macar o data pe an.

Trebuie sa vezi: Insulele Pakleni, orasul Stari Grad si orasul Jelsa.

  • Vis

xbrchx/Shutterstock.com

Desi nu este la fel de populara precum Hvar, Vis nu este cu totul pustiita si neinteresanta asa cum s-ar crede. Chiar daca turistii dau navala aici pentru a descoperi grota Bisevo situata pe o insula din apropiere, acestia se declara fascinati de frumusetea insulei.

Vis este un paradis natural mai putin exploatat, care merita vizitat in timpul sejurului in Croatia. Cu plaje splendide si peisaje care iti taie respiratia, insula Vis poate fi declarata cu usurinta unul dintre cele mai frumoase locuri din tara. Daca vrei sa petreci mai multe zile aici, o poti face cazandu-te la una dintre cele cateva pensiuni si hoteluri care gazduiesc turistii ajunsi in Vis.

Trebuie sa vezi: pestera Bisevo, plaja Stiniva si plaja Stoncica

  • Korcula

Dreamer4787/Shutterstock.com

Faimoasa pentru sortimentele de vin alb se ce produc aici, Korcula este unul dintre acele locuri care le are pe toate. Natura incantatoare care te umple de energie alaturi de plajele superbe pe care iti poti petrece majoritatea timpului se imbina perfect cu gastronomia si istoria acestui loc, in vederea crearii unui paradis exotic in inima Europei.

Orasul Korcula situat pe insula omonima este adesea numit “micul Dubrovnik” datorita zidurilor medievale ce pot fi admirate aici. Pe langa lectia de istorie pe care o predau aceste ruine, Korcula are de oferit numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber.

Trebuie sa vezi: centrul vechi al orasului Korcula, casa lui Marco Polo, catedrala Abbey Treasury.

  • Dugi Otok

paul prescott/Shutterstock.com

Daca iti place sa stai la soare de dimineata pana seara, Dugi Otok este destinatia perfecta pentru tine. Cea mai mare insula din nordul coastei Dalmate are o lungime de aproximativ 45 de kilometri si o latime maxima de numai 4 kilometri. Cunoscuta pentru plajele nisipoase divine ce par desprinse din cu totul alta lume, Dogi Otuk este o adevarata minune a naturii.

Poti ajunge aici cu ajutorul feribotului si iti recomandam cu caldura sa petreci cel putin 2-3 zile in acest cadru feeric. Dupa sesiunile de bronz te poti aventura in apa cristalina sau poti alege sa faci o excursie pe biblicleta in zona protejata de lege din sud-estul insulei.

Trebuie sa vezi: plaja Sakuran, parcul national Kornati si parcul natural Telascica.

  • Mljet

OPIS Zagreb/Shutterstock.com

Mljet este o destinatie de vis pe care nu trebuie sa o ratezi anul acesta. Devenita faimoasa datorita peisajele din zona compuse din vegetatie luxurianta si cladiri medievale, Mljet se mandreste cu un numar impresionant de specii rare de pesti care pot fi gasite in jurul coastei.

Pe langa partea estetica, Mljet are de oferit numeroase experiente culinare care te vor lasa “cu gura apa”. Branzeturile de aici, mai ales cele din lapte de capra, sunt printre cele mai bune din tara si pot fi degustate in orice restaurant de pe insula.

Trebuie sa vezi: parcul national Mljet, Palatul Roman si pestera Odysseus.