Targu – Jiu: ghid de oras

Targu - Jiu Poarta Sarutului (1 of 1)Atat de multe personalitati istorice si culturale au trait aici, incat te intrebi daca nu cumva orasul Targu – Jiu are acel ”ceva” molipsitor, responsabil pentru reusita si faima unor oameni ca Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Magheru, Elvira Godeanu, Vasile Lascar, Alexandru Stefulescu. Ca sa nu mai vorbim de inegalabilul Constantin Brancusi, care a pus orasul romanesc Targu – Jiu pe harta celor mai importante orase ale lumii. Fiecare nume sonor care a trecut pe aici a lasat in urma ceva ce merita vizitat, admirat si povestit.

Unde sa te cazezi

Hotel Europa***

Hotel Europa este o locatie veche, de inceput de secol XX, care a gazduit o multime de personalitati, a avut de-a lungul vremii mai multi proprietari. Este recunoscut insa drept resedinta familiei lui Gheorghe Tatarescu, din perioada interbelica. Hotelul dispune de 59 de camere confortabile, mobilate in stil clasic.
Tarife: 223 lei camera dubla/noapte, cu mic dejun

Hotel Anna***

Chiar daca ajungeti in oras cu afaceri sau in scopuri turistice, hotelul Anna este locul potrivit pentru cazare. Situat chiar in centrul orasului, la cinci minute de parcul care gazduieste Ansamblul sculptural al lui Brancusi, hotelul dispune de 30 de spatii de cazare, cu servicii profesionale.
Tarif: 266 lei camera dubla/noapte, cu mic dejun

Pensiunea Casa Brancusi***

Amplasata in localitatea Pestisani pe DN67D Targu – Jiu Baia de Arama, la doar 3 km de Hobita marelui sculptor Constantin Brancusi, pensiunea este locul unde poti sa te odihnesti departe de tumultul cotidian. Pe malul lacului din curte poti face un gratar sau sa prinzi peste. Locatia este foarte la indemana daca vrei sa vizitezi Manastirea Tismana, Podul lui Dumnezeu sau spectaculoasele Chei ale Sohodolului. Pensiunea dispune de 13 camere cu baie proprie, tv cablu, internet si incalzire centrala.
Tarife: 70 lei camera dubla/noapte, fara mic dejun

Unde sa mananci

Terasa Anna
In timpul verii, este cea mai aglomerata si cea mai animata terasa din Targu – Jiu, atat este de buna mancarea aici. Preturi rezonabile si mancare excelenta, portii mari si foarte gustoase. Cu 17 lei, cat costa meniul zilei la restaurantul Anna, te infrupti cu tot ce-ti gateste ”Anna”: merita sa incerci carnea de vita in sange, cu sos brun, pferffersteak-ul sau biftecul tartar. Poti sa alegi sa mananci la restaurantul hotelului Anna sau la terasa de vizavi.

Adresa: Bulevardul Ecaterina Teodoroiu nr. 17, Targu – Jiu
Rezervari: 0253 222 229

Hanul Domnesc
Un restaurant cu specific romanesc, mai ales in zona Gorjului, nu trebuie trecut cu vederea niciodata. Aici poti sa vii sa mananci ori de cate ori ti se face dor de mancarea aia neaosa, traditionala, gatita de bunica. ”Branzeturi carpatine, ghiveciuri sofisticate si zemuri acre, zorzoane domnesti, mofturi dulci si licori miraculoase si datatoare de viata de la beciu…”, pe toate le gasesti daca faci un mic popas la Hanul Domnesc. Un popas care creeaza dependenta, spun cei care au trecut pe aici.

Adresa: Strada Victoriei nr. 116, Targu – Jiu
Rezervari: 0755 097 717

Ce sa vizitezi?

Ansamblul Brancusi din Targu – Jiu
Cu siguranta, este cel mai de seama obiectiv turistic al orasului. Amplasat in Gradina Publica din Targu – Jiu, ansamblul Brancusi cuprinde trei lucrari celebre: „Masa Tacerii”, construita de Constantin Brancusi intre anii 1937 – 1938, „Poarta Sarutului” si „Coloana Infinitului”. Cunoscut si sub numele de Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, complexul din Targu – Jiu a fost inclus in Patrimoniul Cultural European in aprilie 2007.

Masa Tacerii este sculptata in travertin galbui de Banpotoc si reprezinta masa de dinaintea bataliei la care trebuiau sa plece ostasii romani. Cele 12 scaune din piatra de Campulung sculptate in forma de clepsidra simbolizeaza timpul care se scurge. Poarta Sarutului a fost sculptata tot in travertin de Banpotoc si reprezinta trecerea spre o alta viata. Pe stalpii acestei porti apare motivul sarutului (doua jumatati ale unui cerc). Coloana Infinitului, a treia lucrare a artistului, expusa la Targu – Jiu, simbolizeaza sacrificiul infinit – coloana reprezinta o axa a lumii, menita sa sprijine pentru vesnicie bolta cerului. Sculptura lui Brancusi, compusa din 17 module romboidale din fonta si semimodule la capete, masoara 29,33 de metri in inaltime.

Manastirile Tismana, Lainici si Crasna
La zece kilometri de localitatea Hobita (in care s-a nascut Constantin Brancusi) se afla Manastirea Tismana, unul dintre cele mai vechi monumente istorice si de arhitectura feudala din Romania. Vestita in tara si peste hotare, manastirea a fost ridicata intre 1375 si 1378 de Vlaicu Voda Basarab, la indemnul calugarului Nicodim.

Manastirea Lainici, construita in secolul XV de Sfantul Nicodim, este situata in defileul Vaii Jiului, la 32 km distanta de Targu – Jiu, in trecatoarea din care-si trage numele: Lainici. Manastirea Crasna, datand din anul 1636, este la fel de faimoasa.

Casa Memoriala ”Constantin Brancusi”
La aproape 30 de kilometri de Targu – Jiu, in localitatea Hobita – satul in care s-a nascut si a copilarit artistul Constantin Brancusi – se afla casa memoriala a celebrului sculptor, care are o arhitectura populara si mobilier taranesc de sfarsit de secol XIX (a fost restaurata in 1971). In incinta ei puteti admira fotografii, albume si documente originale ale lui Brancusi, carti si scrisori care reflecta scene din viata si activitatea sa.