Studiu Travelminit: peste 50% dintre romani isi rezerva vacanta online

Studiu Hotel Guru privind concediile la romaniMajoritatea romanilor se documenteaza si isi rezerva vacanta de vara online, este concluzia unui studiu realizat in luna iulie de catre Travelminit. Aproximativ 72% dintre respondenti spun ca au incredere in site-urile de rezervari online, iar 44% dintre ei acceseaza intre 2 si 5 astfel de site-uri pentru a citi recenziile locurilor in care vor sa isi petreaca vacanta.

Cei mai multi dintre turistii romani prefera sa calatoreasca vara, iar in topul destinatiilor preferate se afla Romania, Grecia sau Turcia. Contrar asteptarilor, vacantele la vecinii din Bulgaria au scazut in popularitate, doar 3% dintre respondenti dorind sa mearga intr-o vacanta de vara pe litoralul bulgaresc.

Cu toate acestea, 42% dintre cei care au participat la sondaj spun ca merg in vacanta doar o data pe an, in timp ce 13% dintre romani afirma ca se duc intr-un concediu de cate ori gasesc o oferta speciala. Cat priveste timpul acordat planificarii unui sejur, media de timp este intre 1 luna si 3 luni pentru 29% dintre respondenti, in timp ce 21% dintre ei afirma ca isi planuiesc concediul cu jumatate de an mai devreme.

Mijlocul de transport preferat pentru calatorii in afara tarii: avionul

Pentru calatoriile in afara tarii, avionul reprezinta mijlocul de transport preferat de 46% dintre respondenti, in timp ce 38% spun ca prefera sa calatoreasca cu masina personala. Autocarul nu este atat de popular printre romani, doar 15% dintre cei chestionati preferand acest mijloc de transport in vacanta.

Bugetul si durata unei vacante in Romania si in strainatate: buget dublu, durata asemanatoare

Aproximativ 60% din cei chestionati au spus ca bugetul alocat pentru o zi de vacanta in Romania este intre 100 si 200 de lei de persoana, in timp ce 43% dintre respondenti cred ca un buget dublu, cuprins intre 200 si 400 de lei de persoana este suficient pentru o vacanta in strainatate. In schimb, durata unei vacante in Romania nu difera de cea a unei vacante in strainatate: intre 3 si 6 nopti.

Interesant este faptul ca, pentru jumatate dintre romanii care au raspuns la chestionar, atat confortul, cat si interactiunea cu oamenii si cultura locului sunt la fel de importante in alegerea unei destinatii de vacanta. Mai mult decat atat, arhitectura locurilor pe care le viziteaza este un criteriu foarte important pentru peste 68% dintre respondenti in alegerea destinatiilor turistice.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1930 de respondenti din Romania, care au participat online la completarea chestionarului in perioada 29.07.2015 – 12.08.2015.