Statiunea din Romania care are cel mai ozonat aer din Europa

Serg64/Shutterstock.com

Desi poate nu-ti vine sa crezi, Romania este una dintre cele mai bogate tari europene atunci cand vorbim de obiective turistice naturale. Pe langa peisajele de vis din muntii Carpati care au facut inconjurul lumii datorita documentarelor si fotografiilor publicate pe retelele de socializare, Romania se mandreste cu un aer curat, ape limpezi si izvoare cu apa “facatoarea de minuni”. Printre locurile din tara noastra care prezita un potential  turistic urias se numara si statiunea Soveja, cea despre care se spune ca ar avea cel mai ozonat aer din Europa.

Soveja – statiunea “minune” din inima Vrancei

Ascunsa intre paduri de brad si pin, statiunea Soveja are o comoara naturala inestimabila care ar putea atrage milioane de turisti din intreaga Europa. Datorita aerului tare rezultat in urma asezarii privilegiate printre padurile de conifere, statiunea Soveja poate servi drept locatie ideala pentru turistii dornici de a petrece timp in natura. Cu peisaje superbe, izvoare cu ape minerale si brazi cat vezi cu ochii, Soveja pare a fi un paradis neatins care abia asteapta sa fie explorat de piciorul omului de rand, insa nu este deloc asa. Partea cu paradisul este adevarata, insa nu este atat de neatins pe cat te-ai astepta.

In secolul al XIX-lea, inainte de perioada comunista, statiunea Soveja se bucura de popularitate in randul clasei mijlocii, aici venind cu precadere minerii care doreau sa isi trateze afectiunile respiratorii. Aerul tare al statiunii Soveja se pare ca le ameliora durerile provocate de mediul nefavorabil in care lucrau si ii faceau sa se simta mai inviorati ca niciodata. Desi poate te-ai fi asteptat ca locul asta magic sa fi fost descoperit de un miner plecat intr-o aventura locala, nu este deloc asa.

Proprietatile curative ale zonei in care astazi se afla localitatea Soveja au fost descoperite, dupa cum spune legenda, de un negustor de panze din Focsani. Barbatul se pare ca suferea de o afectiune a sistemului respirator, iar la indrumarea unui cunoscut a venit in taramurile Sovejei sa faca o “cura de aer”. Rezultatele acestei cure trebuie sa fi fost miraculoase din moment ce de atunci Soveja a fost pusa pe harta destinatiilor populare pentru tratament si a ajuns sa gazduiasca mii de vizitatori in fiecare vara. Cum pe vremea aia nu existau inca hoteluri, iar despre alte facilitati nici nu se punea problema, oamenii care veneau sa se trateze la Soveja erau cazati in casele localnicilor.

Perioada infloritoare a statiunii Soveja si declinul survenit dupa Revolutia de la 1989

Desi toata povestea cu negustorul s-ar fi intamplat pe la sfarsitul anilor 1800, primul hotel din Soveja primeste aprobarea pentru constructie abia in 1901. Acesta pare a fi momentul care a declansat o adevarata avalansa de turisti. Veniti din toate colturile tarii pentru a testa zvonurile legate de proprietatile curative ale locului, turistii nu mai conteneau sa soseasca pe meleagurile vrancene. Pe vremea aia, sa mergi la bai era cel mai “cool” lucru pe care puteai sa il faci pe perioada verii, iar daca descopereai si un loc nou, deja puteai sa consideri ca faceai parte din elita societatii. Si cum toti oamenii vremii isi doreau sa fie in pas cu moda, de indata ce a inceput sa circule vorba despre o localitate cu aer mai tare si mai pur ca oriunde altundeva in tara, toti au fost buluc pe acel loc. Accesul turistilor in zona a fost facilitat de construirea unei cai ferate ce facea legatura intre Focsani si Marasesti. Trenul aducea sute de persoane suferinde care cautau vindecarea in natura si le purta pe cele deja “vindecate” in spre casele lor.

Dupa perioada de glorie a statiunii a urmat perioada comunista, in care hotelurile si toate celelalte constructii au fost nationalizate. Inceputul perioadei comuniste a reprezentat una dintre cele mai negre momente din istoria statiunii insa, usor, usor a reusit sa isi revina, dar cu un cu totul alt public. Daca pana in Epoca Ceausista vizitatorii de la Soveja erau oameni simpli, majoritatea apartinand clasei medii a societatii, dupa instaurarea regimului comunist, la Soveja veneau numai membrii de sindicat. Insusi Ceausescu era adesea zarit pe taramurile vrancene, unde venea pentru cura de aer si o partida de vanatoare.

Viziteaza Soveja! Da o sansa turismului romanesc!

Oricat de rea ar fi fost perioada comunista pentru Soveja, nu se compara cu cea prin care trece acum. Dupa caderea regimului statiunea a ramas in paragina si desi se fac numeroase eforturi la nivel local pentru promovarea si “reinvierea” acestui loc unic in Europa, parca rezultatele nu se vad. Chiar daca hotelurile si localurile nu mai sunt ce erau odinioara si gasirea unui loc de cazare in apropierea padurilor de brad este din ce in ce mai dificila, zona merita din plin o vizita.

Daca din intamplare te afli prin zona sau vrei special sa vizitezi un loc deosebit din Romania, nu ezita sa ii faci o vizita. Localitatea Soveja se gaseste la jumatatea distantei dintre Brasov si Focsani, la aproximativ doua ore jumatate de condus din unul dintre cele doua orase. Pe langa frumusetile naturale care nu trebuie omise din aceasta ecuatie, introducem si alte atractii turistice care pot fi gasite in zona: “Schitul Soveja”, Podul General Artur Vaitoianu si Mausoleul eroilor din Primul Razboi Mondial.

De vrei sa stai prin zona, iti recomandam hotelurile din Focsani, Targu Secuiesc si Onesti.