Satu Mare – cele mai frumoase obiective de vizitat

Castelul Caroly - Satu MareDespre orasul Satu Mare am mai vorbit aici si ti-am oferit cateva sugestii de cazare si atractii turistice care merita vizitate intr-o plimbare prin oras. Dar daca tot ajungi in acea zona, ar fi foarte frumos daca ai avea timp sa vezi si cateva obiective din judet. Ai cel putin doua castele si o cetate de vizitat, care iti pot oferi adevarate lectii de istorie si cultura romaneasca.

Castelul Karolyi din Carei

Amplasat in mijlocul unui parc dendrologic din municipiul Carei, Castelul medieval Karolyi este un simbol important al judetului, cu o istorie veche de peste cinci secole. Prima resedinta a familiei Karolyi a fost ridicata in secolul XV in locul ocupat astazi de castel, doar ca la acea vreme era vorba de o cladire fortificata, care a fost transformata mult mai tarziu intr-o cetate de aparare, prevazuta cu sant. In 1792, vechea cladire ajunsese deja un frumos castel construit in stil baroc, pe doua etaje, in vreme ce curtea era amenajata cu plante exotice (palmieri si portocali, incalziti pe timpul iernii cu ajutorul semineelor).

In incinta castelului poti sa vizitezi sala de bal, salile de primire, biblioteca bogata (cu aproape 2000 de volume in limbile romana, maghiara, germana si latina), picturi de colectie (unul dintre ele reprezentandu-l pe contele Karolyi Laszlo, primul prefect al Satmarului), precum si obiecte ce poarta stema familiei: un soim cu o inima la picior, inconjurat de un dragon. Exista trei expozitii permanente care pot fi vizitate de turisti: una in care sunt prezentate breslele locale, una cu mobilier de epoca (sfarsitul secolului XVIII-inceputul secolului XIX) si o expozitie de trofee din Africa de Sud. Aceasta din urma a fost donata de Sir Panczel Tibor, un afacerist din Carei.

De-alungul timpului, Castelul Karolyi a avut mai multe destinatii: a fost garnizoana militara, sanatoriu TBC, liceu zootehnic, biblioteca si centru cultural. La ora actuala, in incinta castelului se oficiaza casatorii. Daca vrei sa te opresti pentru o noapte-doua in apropierea locatiei, aici gasesti si cateva oferte de cazare.

Cetatea Medies si Castelul Lonyai, Mediesul Aurit

Ai auzit sau ai fost vreodata in Mediesul Aurit? Vechea localitate era cunoscuta sub denumirea de Megyes inca de la 1271, numele fiindu-i romanizat doi ani mai tarziu. Cetatea din localitate (cunoscuta drept “villa Megyes”) apartinea in 1278 lui Andras, fiul lui Jákó din familia Kaplyon. Dupa ce i-au fost confiscate toate bunurile lui Andras, cetatea a ajuns in proprietatea lui Miklos, voievodul Transilvaniei si fiul lui Móricz. In anii care au urmat, in jurul castelului a inceput sa se dezvolte intregul sat, iar numele de “Mediesul Aurit” provine de la denumirea maghiara “megye” (care inseamna judet). Termenul de”aurit” facea referire la bogatia satului si a castelului, despre care se presupunea ca era decorat in interior cu foita de aur.

Locatia este foarte importanta din punct de vedere istoric, pentru ca aici au fost descoperite, pe rand, cel mai mare centru ceramic din Europa, sute de cuptoare dacice si un centru metalurgic.

In aceeasi localitate, Mediesu Aurit, se afla si Castelul Lonyai, un simbol al arhitecturii renascentiste din Transilvania. Cladirea a fost ridicata pe ruinele unei fortificatii din secolele X-XI si amenajata de Sigismund Lonyai in 1630, transformand-o intr-unul din cele mai importante edificii ale Transilvaniei. Castelul a fost aruncat in aer de oamenii principelui Apafi cativa zeci de ani mai tarziu, iar ruinele au fost incendiate in timpul revolutiei lui Gheorghe Racoczy II (1707).

Desi familia Wesselenyi a cumparat in 1732 ceea ce mai ramasese din castel si l-a refacut, acesta nu s-a mai bucurat niciodata de faima avuta in timpul domniei lui Sigismund Lonyai.

Cetatea din Ardud

O alta cetate inscrisa pe lista celor mai frumoase obiective de vizitat in judetul Satu Mare este Cetatea din Ardud. Stiai ca legenda in care este invaluita cetatea a fost subiect de roman? Se spune ca Francisc Rakoczi al II-lea (1676-1735) si-a blestemat fiica, Vilma, pentru ca i-a dezvaluit unui ofiter austriac secretele pivnitei cetatii. Vilma si-a recunoscut vina ulterior, dar fusese deja blestemata; legenda spune ca fata traieste si astazi in pivnitele castelului si ca ar putea scapa de blestem doar daca va fi sarutata de trei ori, iar cel care va face asta o va urma in pivnita. Dar daca va privi inapoi, cel care va ajunge in pivnita va impietri.

Bartolomeu Dragfy, un urmas al voievodului maramuresean Dragos Voda, a inceput constructia cetatii in anul 1481, dar ridicarea sa a durat mai multi ani, datorita pivnitelor – piatra era adusa de la o distanta destul de mare. In timp, cetatea s-a degradat si a fost chiar abandonata; a intrat intr-un proces de restructurare, iar din 2012 a fost redata circuitului turistic. In prezent pot fi admirate un singur turn, pivnitele misterioase si cateva ziduri.