Saptamana aceasta are loc Balul Portului Popular

Ioan Florin Cnejevici/Shutterstock.com

Ioan Florin Cnejevici/Shutterstock.com

Balul Portului Popular reprezinta o manifestare culturala care are radacini adanci in sufletele romanilor. Sarbatorit in aproape toate colturile tarii cu mare fast si bucurie, balul dedicat portului popular este una dintre cele mai indragite activitati organizate la nivel local de catre Consiliile Locale.

Ce reprezinta Balul Portului Popular?

In cadrul manifestarii se organizeaza o petrecere in toata regula, in care straiele traditionale sunt vedetele serii. Dansurile traditionale, mancarurile delicioase romanesti si muzica populara sunt menite sa intretina atmosfera.

Astfel de baluri sunt prilejul ideal pentru locuitorii din comunitatile mici sa se intalneasca intr-un singur loc si sa povesteasca amintiri din copilarie, in care toate traditiile satului erau inca vii. Cei mai asteptati oaspeti la astfel de petreceri sunt intotdeauna batranii satului care povestesc despre obiceiuri de mult uitate si se mandresc cu portul lor traditional. Ia, itarii si fustele specifice zonei din care provin, au de cele mai multe ori o vechime considerabila, care transforma obiectele vestimentare in adevarate comori.

Unde se organizeaza Balul Portului Popular?

Saptamana aceasta, intre 7 si 14 februarie 2017, are loc Balul Portului Popular din judetul Caras-Severin. Satenii din localitatile Crusovat, Cuptoarele, Verendin, Luncavita si Pojejena au anuntat deja organizarea unor evenimente legate de sarbatorirea portului traditional.

Care sunt elementele specifice portului traditional banatean?

In zona Banatului, costumul popular traditional este compus din ie cusuta manual, opreg si conciul la femei si din camasa, brau si caciula la barbati. Lucrate minutios cu fir de aur si argint, impodobite cu motive traditionale si pastrate din generatie in generatie, costumele traditionale din Banat sunt renumite pentru frumusetea lor.

Opregul (sau catrinta) este piesa de rezistenta a unui costum popular banatean, impresionand prin rafinamentul motivelor geometrice, lucrate cu o oglinda pusa sub razboiul de tesut, pentru a urmari calitatea executiei. Minutios realizate si foarte bine pastrate sunt si costumele barbatesti banatene, carora se adauga pieptarele si cojoacele in sezonul rece pentru a intregi imaginea tinerilor feciori din vremuri de mult apuse.

Chiar daca tinerii de la sate nu se mai imbraca astazi in portul traditional zi de zi, in zilele de sarbatoare, sute de fete si feciori imbraca ia si itarii si se mandresc cu originile lor. Alaturi de ei, batranii satului nu pierd nicio ocazie sa arate tuturor operele de arta la care au lucrat ani la rand.