Primavara la Cazanele Dunarii

Pestera Veterani - Cazanele Dunarii - MehedintiUnul dintre obiectivele de neratat din Romania este, fara doar si poate, Cazanele Dunarii. Situate intr-un loc in care muntele intalneste apa fluviului si padurea, Cazanele Dunarii reprezinta un adevarat monument natural si nu numai, daca tinem cont de faptul ca aici se gaseste una dintre cele mai impresionante statui din Romania, Statuia lui Decebal. Chipul sau brazdeaza peisajul cazanelor si uimeste orice vizitator. Este si normal, aceasta fiind cea mai mare sculptura in munte din intreaga Europa. Daca pe timpul verii nu iti permiti sa le vizitezi pentru ca aloci concediul unor locuri mult mai insorite, cu mare si nisip, primavara merita sa iti iei cateva zile libere si sa incerci aceste locuri.

Cazanele Dunarii sunt formate din Cazanele Mici si din Cazanele Mari. Daca pe primele le poti vedea cu usurinta din masina, atunci cand esti in trecere pe DN57, drum care serpuieste foarte frumos pe langa Dunare, Cazanele Mari nu pot fi vazute decat de pe apa, asadar, odata ce ai ajuns aici trebuie neaparat sa inchiriezi o barca. Costul este de aproximativ 25 de lei pentru o persoana iar rezultatul este concretizat intr-un spectacol fascinant al naturii.

Cum ajungi la Cazanele Dunarii?

Cazanele Mici si Cazanele Mari sunt situate pe raza localitatilor Dubova si Eselnita. Din pacate, nu exista niciun mijloc de transport in comun pana aici, nici macar microbuze, deoarece administratia Parcului National Portile de Fier, care administreaza zona, nu considera ca renteaza, deoarece nu este un flux foarte mare de vizitatori.

Asadar, singura optiune este masina sau, daca esti o persoana curajoasa si grupul tau accepta acest lucru, bicicleta. Accesul spre cele doua localitati se face din Orsova, iar distanta de aici pana in Dubova este de doar 19 km. Asadar, bicicleta nu este o optiune chiar atat de rea, insa este bine sa acorzi o atentie deosebita traficului, deoarece sunt foarte multe masini care circula pe aici si nu exista o pista speciala pentru cei care circula pe doua roti. Cu toate astea, vei descoperi o multime de grupuri care aleg sa vada Cazanele pedaland. Totusi, masina personala pare a fi cea mai buna alegere si cea mai confortabila, deoarece iti permite sa ajungi repede si in siguranta.

Ce poti sa vezi in aceste locuri si ce poti sa faci aici?

Dupa ce ai reusit sa ajungi in Dubova sau Eselnita, ai gasit un loc de cazare si ai mancat bine, pentru a avea energie este timpul sa incepi sa vizitezi. Oriunde ai fi, orizontul iti prezinta peisaje deosebite, asadar, drumetiile ar putea sa fie prima alegere.

Inainte de a pleca la drum insa, trebuie sa stii cam ce ai de vizitat. Cazanele Dunarii este un loc plin de istorie, monumente naturale si monumente construite de om, in urma cu sute sau mii de ani. De asemenea, este un loc unde poti descoperi o fauna si o flora foarte bogata, alaturi de cateva manastiri uimitoare prin pozitie si prin modul in care au fost construite.

Daca vrei sa vezi frumusetile cazanelor de undeva de sus, poti sa urmezi un traseu pe Muntii Clisurei, mai exact, pe varful Ciucarul Mare. Nu are o altitudine foarte mare (318 m), insa peisajul pe care il vei descoperi de sus este foarte frumos. Traseul dureaza doua ore si este bine sa te asiguri ca il parcurgi pe o vreme destul de racoroasa, pentru a te feri de vipere sau insolatie. Poti sa admiri statuia lui Decebal, care este cu atat mai impresionanta daca ii cunosti istoria. Este cea mai mare sculptura in piatra din Europa, are o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri si are drept model celebrele statui din Muntele Rushmore, din America. Statuia este realizata destul de recent (intre 1994 si 2004), insa a devenit un obiectiv turistic important in zona. Construita de 12 sculptori alpinisti, a costat peste 1 milion de dolari. Pana la urma, banii conteaza mai putin. Ceea ce conteaza este ca va dainui foarte multi ani de acum inainte.

Pestera Punicova este cea mai mare pestera pe care o vei gasi in Defileul Dunarii, fiind declarata rezervatie speologica. Desi are o lungime de peste 1.5 km, nu vei putea sa vizitezi mai mult de 70 de metri din ea, iar acesti 70 de metri ii vei parcurge cu barca. Este insa un loc pe care trebuie neaparat sa il punctezi, iar motivele le vei descoperi imediat ce ai intrat in pestera.

Daca Pestera Punicova uimeste prin marime, Pestera Veterani uimeste prin povesti. Este mult mai bine pusa la punct si dispune de ghizi, care iti vor povesti niste legende foarte interesante. Se pare ca aceasta pestera a adapostit soldati in luptele dintre turci si austrieci.

Un obiectiv mai putin cunoscut este Cetatea Tricule, construita in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea turcilor spre vest. In urma constructiei lacului de acumulare Portile de Fier 1, cetatea a fost inundata, insa se pot vedea inca doua dintre turnuri, care iti vor aprinde imaginatia si te vor purta cu gandul la numeroasele lupte pe care stramosii nostri le-au dus cu turcii.

Pentru cei pasionati de flora si de fauna, Cazanele Dunarii ofera cateva specii protejate lege, cum ar fi Laleaua Cazanelor, stanjenelul de stanca, sipica de rapa, clopoteii cazanelor, testoasa lui Hermann sau vipera cu corn. Testoasele Hermann beneficiaza chiar si de un centru de crestere in captivitate, la Eselnita, asadar, daca vrei sa descoperi aceste testoase, acesta este locul perfect.

Daca stai mai multe zile la Cazane, poti vizita si Manastirea Mraconia, Manastirea Sfanta Ana sau Catedrala Romano Catolica din Orsova, care este o adevarata capodopera arhitecturala a secolului XX.

Unde te cazezi si unde mananci atunci cand ajungi la Cazane Dunarii?

In cele doua localitati de care apartin Cazanele Dunarii vei descoperi o multime de pensiuni si case de vacanta, iar pretul pentru o camera dubla variaza intre 100 si 200 de lei. Poti sa optezi si pentru cort.

In ceea ce priveste mancarea, ai doua optiuni: ori te cazezi la o pensiune care asigura masa, ori te aprovizionezi foarte bine cu mancare deoarece in zona sunt destul de putine restaurante. Daca ramai fara provizii insa, in Dubova exista un magazin destul de bine aprovizionat pe care il poti vizita.

Mai multe unitati de cazare puteti gasi aici.