Poveste de Craciun: Cine este Mos Craciun?

Inara Prusakova/Shutterstock.com

Echipa Travelminit.ro va ureaza un calduros Craciun Fericit, multa veselie, liniste si clipe frumoase alaturi de cei dragi! Cu ocazia cele mai importante sarbatori de peste an, ne-am gandit sa iti facem o surpriza si sa iti povestim despre cel mai indragit personaj – Mos Craciun.

In traditia romaneasca exista trei mosi: Mos Nicolae, Mos Craciun si Mos Gerila. Povestea lui Mos Nicolae a fost inspirata de viata Sfantului Nicolae. Sfantul Nicolae este cunoscut ca fiind ocrotitorul celor mici datorita actelor sale de caritate facute in timpul vietii. Acesta ducea pe ascuns daruri catre copiii pe care ii intalnea in numeroasele sale iesiri. Mos Nicolae nu este insa prezent numai in Romania, tari europene precum Germania, Franta, Belgia si Luxemburg freamata de dorintele celor mici in noaptea de 5 decembrie, atunci cand Mosul aduce dulciuri copiilor ascultatori si nuieluse celor care au fost obraznici.

Mos Gerila a fost inlocuitorul lui Mos Craciun in perioada comunista. De pe meleagurile crestine ale Romaniei, odata cu instalarea regimului comunist, trebuiau sterse cat mai multe simboluri religioase pentru ca cetatenii tarii sa se poata concentra asupra dezvoltarii sociala si economica a tarii. Desi partea spirituala nu reprezenta o prioritate, pentru a suplini absenta unei figuri importante in memoria colectiva, Mos Gerila a luat locul lui Mos Craciun. Acesta, spre deosebire de mosul simpatic cu barba alba si imbracat in rosu, venea pe data de 31 decembrie si aducea daruri copiilor cuminti si silitori.

Odata cu daramarea regimului comunist si revenirea la valorile crestine, Mos Craciun a reaparut in peisajul national si si-a continuat munca titanica din fiecare noapte de 24 decembrie. Totusi, cine e Mos Craciun?

Mos Craciun nu a fost dintotdeauna reprezentat ca un batranel simpanic, cu barba alba si costum rosu. Inspirat de povestea lui Mos Nicolae, Mos Craciun a aparut ca o imbinare a traditiilor pagane cu cele crestine. Desi exista cateva voci care spun ca imaginea pe care o avem cu totii astazi despre Mos Craciun se datoreaza unor reclame foarte cunoscute ce ruleaza in perioada sarbatorilor, adevarul este ca hainele rosii ale mosului erau popularizate cu mult inainte de aparitia acestor spot-uri comerciale.

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Anglia face cunostinta cu infatisarea lui Mos Craciun. Thomas Nast a publicat pentru prima data o ilustratie cu Mos Craciun si a continuat sa o faca pentru urmatorii 20 de ani, facand cunoscuta astfel imaginea pe care toti o avem in minte atunci cand ne gandim la batranelul simpatic care face inconjurul lumii intr-o singura noapte pentru a-le da cadouri celor mici.

De la “nasterea” sa din legenda Mosului Nicolae pana la povestea intortocheata cu Polul Nord, reni si elfi este o cale lunga la care fiecare popor a contribuit. Pentru a-si explica modalitatea prin care mosul reuseste sa viziteze un numar atat de mare de case intr-o singura noapte, fiecare popor si-a inchipuit tot felul de metode. De la calatoria intr-o sanie trasa de reni pana la coborarea prin horn si vaslirea unei canoe, Mos Craciun le-a vazut si le-a facut pe toate.

Chiar daca mosul nu are pentru toti copiii din acesta lume aceeasi poveste, un lucru e clar: pe toti ii face fericiti!

Craciun fericit!