Paste 2016 – un circuit de 3 zile prin Romania

Salina Turda, foto RossHelen

RossHelen / Shutterstock.com

Minivacanta de Paste este perfecta pentru organizarea unui circuit prin cateva zone frumoase din tara. Esti din Timisoara? Ce-ai zice daca ti-am oferi o idee de excursie de 3 zile pana la Cluj si Sfantu Gheorghe? Cele doua regiuni au atat de multe obiective frumoase pe care merita sa le vizitezi incat suntem convinsi ca nu o sa-ti para rau.

Ziua 1
Timisoara – Cluj (316 km)

Traseul pe care poti sa-l urmezi este Timisoara – Lugoj – Deva – Sebes – Turda – Cluj-Napoca

Dupa ce treci de Lugoj, opreste-te in zona Faget si viziteaza bisericile de lemn, unele dintre ele monumente istorice. Crivina de Sus este una dintre ele, situata in satul cu acelasi nume de pe valea Bega Poienilor, ridicata la 1676, asa cum se poate vedea chiar pe inscriptia montata deasupra intrarii pe care scrie cu litere chirilice “Facuta-i aceasta biserica in anul Domnului 1676 luna februarie 8 zile”.

In zona Faget ai sa gasesti sate micute traditionale si pitoresti, multe dintre ele izolate, manastiri, paduri si pesteri ascunse in munti. Foarte aproape de Lugoj este Muzeul Traian Vuia, unde vei vedea o macheta de marime naturala a primului aparat de zbor din istoria aviatiei, construit de marele inventator roman, copii ale schitelor desenate de Traian Vuia la Paris si fotografii din 18 martie 1906, ziua in care acesta a efectuat primul zbor cu aparatul construit de el.

Nu trebuie sa ratezi sub nicio forma o vizita la Cetatea Deva (atestata documentar la 1269), monument istoric si de arhitectura ce tocmai a fost redeschis dupa ample lucrari de renovare care au durat trei ani. Poti alege traseul pe care il doresti: cel care porneste de la poarta 1 (care implica si urcarea celor 217 trepte) si care te va conduce la platforma si camera artileriei sau cel la care se poate ajunge cu telecabina. Si inca ceva interesant: exista o aplicatie pentru telefonul mobil care te ghideaza pe traseul din Cetatea Deva si include 18 puncte de interes. La 15 km de Deva se afla castelul de la Hunedoara, o obiectiv care merita vizitat.

Un mic ocol facut aproape de zona Turda te va conduce la Salina Turda – mai multe informatii vei gasi aici.

Unde te cazezi in Cluj
Ca sa te poti bucura de mare parte din obiectivele turistice ale orasului, iti sugeram sa optezi pentru o noapte de cazare la Hotel Transilvania***. Amplasat in centru, intr-o zona plina de istorie si arhitectura, locatia este perfecta pentru un circuit de acest gen. In camera ai internet wireless gratuit, telefon, televizor, minibar si baie privata complet renovata.
In plus, hotelul dispune si de parcare proprie cu supraveghere video.

Ziua 2
Cluj – Sfantu Gheorghe (276 km)

Acest segment de circuit cuprinde doua dintre cele mai frumoase zone din Romania, Sighisoara si Rupea, pe traseul Cluj – Turda – Ludus – Ungheni – Sighisoara – Crit – Rupea – Sfantu-Gheorghe.

Despre orasul Sighisoara si frumusetile care atrag mii de turisti in fiecare an am povestit mai multe aici. La fel si despre Festivalul Medieval de la Sighisoara sau restaurantele de top ale caror preparate nu le vei gasi in alte regiuni.

Daca la Sighisoara vei fi impresionat de istoria care imbraca orasul, la Crit si Rupea vei fi fascinat de linistea care acopera regiunea, de frumusetea ei si de minunatele biserici fortificate din zona Rupea. Atractia principala o reprezinta, bineinteles, Cetatea Rupea de pe dealul Cohalmului, renovata recent si reintrodusa in circuitul turistic.

Lasa istoria in urma si coboara incet spre Sfantu Gheorghe, ca sa gusti putin din savoarea Tinutului Secuiesc. Ai putea sa vizitezi Catedrala Ortodoxa din oras, construita in stil brancovenesc, care adaposteste un numar mare de picturi; plimba-te apoi pe la Casa cu arcade (Labashaz) construita la 1820 sau la Biserica Reformata Fortificata.

Unde te cazezi in Sfantu-Gheorghe
Hotel Sugas***, situat in centrul orasului Sfantu-Gheorghe, a fost amenajat in stil elegant vienez. Atmosfera oferita de cele cinci arii distincte in care poti savura delicioasele preparate culinare este completata de spatiile de cazare (camere duble si apartamente) care dispun de toate facilitatile necesare. Toate unitatile au baie proprie cu dus, internet wireless gratuit, telefon, televizor si minibar.

Ziua 3
Sfantu Gheorghe – Timisoara (437 km)

In ultima zi a circuitului de 3 zile prin Romania poti alege sa te intorci pe traseul care cuprinde un segment identic cu cel urmat in prima zi: Sfantu-Gheorghe – Brasov – Fagaras – Sibiu – Deva – Lugoj – Timisoara.

Cum ai vazut deja o parte din atractiile turistice de pe acest segment si te numeri printre cei care cunosc orasul Sibiu ca-n palma, te poti delecta cateva ore cu frumusetile orasului Fagaras. Cladirile sale istorice, manastirile si bisericile inconjurate de peisajul montan superb oferit de masivul Fagaras iti vor oferi amintiri de neuitat.
Cetatea Fagarasului este, fara indoiala, principala atractie a orasului, insa nu uita Manastirea Franciscanilor. Inaugurata in 1782, aceasta constructie in stil rococo adaposteste in curtea sa interioara doua ceasuri solare, care arata orele din intervalul 08:00 – 15:00.