Parcul National Plitvice – cel mai vizitat obiectiv turistic din Croatia

melis/Shutterstock.com

Parcul National Plitvice, cea mai populara atractie turistica din Croatia, a fost introdus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979. Localizate la jumatatea drumului intre Zagreb si Zadar, lacurile ce se gasesc in perimetrul parcului sunt cu siguranta unul dintre obiectivele pe care nu vrei sa le ratezi.

Parcul National Plitvice este considerat una dintre cele mai frumoase obiective naturale din Europa datorita celor 16 lacuri conectate prin cascade spectaculoase. Lacurile sunt situate in platoul Plitvice, delimitate de doua masive muntoase ale Alpilor Dinarici: Licka Pljesevica si Mala Kapela. Frumusetea parcului national sta in modul incredibil in care cascadele si barajele naturale se imbina si formeaza spatiul ideal pentru acumularea apelor izvoarelor subterane ce sa afla in zona. Paradisul exotic din inima Europei se intinde pe aproximativ 300 de kilometri patrati si cuprinde numeroase specii de plante si animale protejate de lege.

In timpul vizitei, vei observa ca suprafata pe care se intinde parcul nu este plata si prezinta anumite denivelari. Cel mai inalt punct are o altitudine de 1.280 de metri, in vreme ce platforma pe care se afla lacurile de jos este situata la aproximativ 380 de metri. Acest decalaj de altitudini nu face decat sa sporeasca spectaculozitate locului si sa ajute turistii sa realizeze niste fotografii incredibile. Pentru ca stim cat de importante sunt amintirile, mai ales cele pe care vrei sa le impartasesti cu toti prietenii iti vindem un pont: cele mai uimitoare fotografii sunt cele cu Marea Cascada (Veliki Slap).

Fauna si flora

Aria protejata este in mare parte impadurita, indeosebi cu exemplare de fag, molid si brad. Vegetatia luxurianta a contribuit la crearea unui ecosistem unic, care a devenit casa unor specii aflate pe cale de disparitie. Printre animalele pe care le poti zari in timpul plimbarii printre lacurile spectaculoase de la Plitvice se numara ursii bruni, lupii, vulturii, bufnitele, cocosii de munte si pisicile salbatice.

LeonP/Shutterstock.com

Cea mai buna perioada in care sa faci o vizita la Parcul National Plitvice

Sunt unele locuri pe acest pamant pe care le poti vizita in orice anotimp al anului si te vor suprinde cu peisaje si mai spectaculoase de fiecare data. Din pacate, atunci cand vorbim despre un parc national unde principala activitate o constituie plimbarile indelungi printre minunile naturale, nu toate momentele anului sunt ideale pentru o vizita.

Cea mai buna perioada a anului in care poti sa iti planifici o vizita la Plitvice este cu singuranta si cea mai aglomerata. Chiar si asa, iti recomandam cu drag sa vizitezi lacurile si cascadele de vis in perioada verii pentru a te putea bucura pe deplin de peisajele care iti taie rasuflarea si de toata prospetimea naturii.

mpaniti/Shutterstock.com

Tarife

Avand in vedere faptul ca multi dintre noi prefera sa petreaca mai mult de o zi in paradisul exotic croat, este bine de stiut ca exista atat bilete individuale pentru o singura vizita, dar si bilete pentru 2 zile.

Pentru adulti, pretul unui bilet de o zi este de 55 de coroane (=34 de lei) in lunile ianuarie, februarie, martie, noiembrie si decembrie, 110 coroane (=68 de lei) in lunile aprilie, mai, iunie, septembrie si octombrie si 180 de coroane (=111 lei) in lunile iulie si august. Preturile pentru copii, studenti si grupuri sunt mai mici, fiind specifice perioadei in care se face vizita.

JeniFoto/Shutterstock.com

Cum ajungi la Parcul National Plitvice?

Daca decizi sa calatoresti pana in Croatia cu masina personala, vestea buna este ca te poti aventura intr-o excursie de cel putin o zi in Parcul National Plitvice oricand iti doresti. Calatoria dureaza aproximativ doua ore si porneste din sudul orasului Zagreb. Imediat cum iesi din perimetrul capitalei va trebui sa te indrepti catre orasul Karlovac, iar de aici mai sunt aproximativ 80 de kilometri pana la Parcul National Plitvice.

In cazul in care ai ajuns in Zagreb cu avionul sau nu dispui de masina personala cu care sa te deplasezi catre Plitvice, poti strabate drumul pana acolo la bordul unui autobuz. Calatoria va dura aproape doua ore si jumatate, iar pretul pentru o calatorie dus-intors este de aproximativ 170 de coroane (=105 lei).

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, Parcul National Plitvice se afla la jumatatea drumului dintre Zagreb si Zadar, ceea ce inseamna ca poti ajunge la fel de usor la Plitvice din Zadar precum o poti face din Zagreb. Drumul din Zadar pana la Plitvice este ceva mai scurt, calatoria fiind de cel mult o ora si jumatate. Daca preferi sa ajungi la destinatie folosind mijloacele de transport in comun, un bilet dus-intors costa aproximativ 136 de coroane (=84 de lei).