Palatul Mogosoaia – un spatiu pentru recreere la numai 15 km de Capitala

Palatul MogosoaiaDaca te-ai saturat de aleile parcurilor din Bucuresti, de ceainariile aglomerate sau chiar de o escapada pe Valea Prahovei, o vizita la Palatul Mogosoaia poate fi o alegere foarte inspirata pentru o zi de week-end petrecuta undeva, la marginea Bucurestiului. Intregul parc al palatului si de altfel intreaga zona i-a inspirat pe multi cineasti, dintr-un singur motiv. Este suficient sa faci un singur pas pe acest domeniu, ca sa simti cum te intorci in timp, in perioada acelor ”trecute vieti de doamne si domnite”.

Palatul este intr-o stare foarte buna, reconditionat si ingrijit asa cum ar trebui sa fie toate cladirile – monument. Poate de aceea atrage si foarte multi turisti; daca in timpul saptamanii te poti bucura ca un egoist de toata frumusetea ansamblului, in week-end trebuie sa te pregatesti sa imparti bucuria impreuna cu zecile de turisti care bat la poarta sa. Unul dintre motive este si acela ca nu sunt decat 15 kilometri din Bucuresti pana la Palatul Brancovenesc din comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, pe care poti sa-i parcurgi foarte usor, chiar daca nu dispui de o masina personala.

Cum ajungi

Cu masina personala: Din Piata Victoriei, mergi spre Casa Presei Libere, intri pe Bulevardul Poligrafiei, mergi mai departe (tot inainte) spre Parcul Bazilescu, restaurantul ”Doi Cocosi”, pana ajungi la Primaria Mogosoaia.
Cu mijloacele de transport in comun:
• Cel mai simplu este sa folosesti metroul pana la statia Parc Bazilescu (M4) si de acolo sa iei linia preoraseneasca 460, care te lasa la complex.
• Poti lua autobuzul 331 de la Piata Romana pana la Damaroaia (capat de linie) si de acolo aceeasi linie preoraseneasca 460.
• La piata Chibrit este o autogara, de unde poti sa iei un microbuz spre Mogosoaia.
Cu bicicleta: Daca este frumos afara, poti face acest traseu chiar si cu bicicleta; incepator fiind, si tot nu-ti ia mai mult de o ora, calculand distanta din Parcul Izvor.

Adresa: Strada Valea Parcului nr.1, Mogosoaia, judetul Ilfov
Program: Poti sa vizitezi complexul tot timpul anului, de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00 – 20:00 (vara) si 09:00 – 17:00 (iarna). Cladirea propriu-zisa a palatului poate fi vizitata de la 1 mai, in intervalul orar 10:00 – 18:00. Biletul de intrare costa 5 lei/persoana si 3 lei/elevi si studenti.

Povestea Palatului Brancovenesc

Cu o eleganta pe care o simti inca de la prima vedere, Palatul Mogosoaia are ceva din aerul unui vechi lacas de cult, ce te indeamna la meditatie si relaxare. Cladirea a fost construita de Constantin Brancoveanu pe malul stang al raului Colentina in anul 1702, pe care l-a oferit ulterior fiului sau, Stefan. Asa se explica stilul arhitectural – brancovenesc – al palatului, imbinat cu elemente renascentiste, orientale si baroce. Culoarea rosie a caramizii cu care este placat intregul ansamblu, alaturi de verdele parcului si coloritul florilor ii dau un farmec aparte.

Complexul de la Mogosoaia cuprinde, pe langa Palatul Mogosoaia (denumit asa dupa numele sotiei boierului Mogos, proprietarul terenului pe care a fost ridicat palatul) si cateva anexe:
Casa de oaspeti, ridicata de catre Nicolae Bibescu pe locul unui vechi conac de secol XVII
Bucataria brancoveneasca (asa-numita cuhnia), construita in perioada 1681 – 1702
Ghetaria, o anexa aflata langa Palatul Mogosoaia, in care se pastrau blocuri intregi de gheata taiate din Lacul Mogosoaia. Astazi, spatiul respectiv este folosit pentru expozitii.
Turnul Portii, amplasat chiar la intrarea in palat, dateaza tot din 1702. Daca vrei sa admiri intregul complex de la inaltime, urca in acest turn si vei avea parte de o priveliste minunata.
Biserica ”Sfantul Gheorghe” (din fata palatului) a fost construita in 1688, dar impodobirea cu fresce s-a facut mult mai tarziu, in 1705.
Intre 1912 si 1945, palatul a fost preluat de familia Bibescu, devenind resedinta principesei Martha Bibescu. De altfel, in incinta complexului se afla si Cavoul familiei Bibescu, pe care poti, de asemenea, sa-l vizitezi.

Ce poti sa faci la Mogosoaia

Picnic la Palat
Daca ai sa ajungi in week-end la Palatul Mogosoaia, ai sa vezi destul de multa lume venita la picnic, in spatiul special amenajat din cadrul parcului. Poti sa stai pe iarba, sa joci badminton, volei, sau sa faci un gratar.

Plimbare pe lac
Pe malul lacului Mogosoaia sunt cateva terase unde iti poti petrece timpul liber, daca vrei sa te odihnesti. Daca vrei o odihna activa, poti sa te plimbi cu hidrobicicleta.

Schi nautic
La Zumbaala Wake Park, primul cable wake park din Romania, poti sa faci schi nautic fara salupa. Nu trebuie sa fii profesionist pentru asta, wakeboardingul poate fi practicat de oricine, pentru ca este usor de manevrat. O tura de zece minute te costa 40 de lei in timpul saptamanii si 45 de lei in week-end. Daca vrei sa inchiriezi echipamentul, te mai costa 20 de lei.

Daca nu ai auzit pana acum de wakeboarding, poti sa urmezi un curs de initiere – costa 30 de lei prima tura si 20 de lei urmatoarele.
Daca ai fost o data si deja ai devenit dependent, exista si o varianta de abonament: 300 de lei/zece ture, valabile timp de o luna, in cursul saptamanii.