Orasul Sibiu – o atmosfera de poveste in perioada Targului de Craciun

Targul de Craciun din orasul SibiuMiros de brad si cozonac, mii de beculete colorate, clopotei, cadouri si bunatati, toate spun o singura poveste. Povestea Targului de Craciun de la Sibiu a inceput acum opt ani, in Piata Mare din centrul orasului. De opt ani, luna decembrie capata o aura speciala in Piata Mare, admirata atat de sibieni, cat si de miile si poate zecile de mii de turisti care o viziteaza.

Anul acesta, povestea Targului de Craciun din Piata Mare a inceput la Sibiu pe 21 noiembrie si se incheie pe 3 ianuarie 2015. O poveste cu 71 de casute de lemn in care se fauresc si dospesc prajiturile lui Mos Craciun (in atelierele special amenajate), in care fierbe vinul rosu rubiniu, imbogatit cu aroma scortisoarei, sau in care stau cuminti figurinele de lemn si de ceramica si asteapta sa fie ambalate si legate cu panglici aurii.

Cum ajungem in Sibiu

– Din Bucuresti: Cu masina se ajunge foarte usor pana la Sibiu, pe E81, pe traseul Bucuresti – Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu. Distanta este de 275 km si se parcurge in aproximativ 3,5 – 4 ore.
– Din Cluj: Sunt doar 173 km, pe care puteti sa-i faceti pe DN1 sau E81.
– Din Timisoara: Urmand traseul Timisoara – Lugoj – Deva – Sibiu, veti face 284 km.
Daca preferati sa zburati cu avionul, este bine sa stiti ca Aeroportul International Sibiu este foarte aproape de oras, la circa 5 km. De la aeroport sunt suficiente autobuze si microbuze care ajung in centrul orasului (pe soseaua E81).

Ce vizitam in apropierea Pietei Mari

Intregul oras este inconjurat de cladiri vechi, cu arhitecturi impunatoare, de origine germana. De altfel, Sibiul – Hermannstadt-ul de odinioara – este infratit cu Lanshut, un oras bavarez.
Dupa ce ati ajuns in Piata Mare din Sibiu si v-ati plimbat pe la casutele de turta dulce, mai puteti zabovi putin prin zona, sa vizitati obiectivele turistice din imprejurimi.

In Piata Mare nr. 5 veti descoperi Casa Albastra (sau „Casa Moringer”), o cladire veche, de secol XV, care a apartinut baronului von Moringer. Fatada acestei cladiri este decorata cu stema Sibiului, asa cum se obisnuia in acele vremuri. Patru secole mai tarziu, cladirea a functionat ca si magazin de confectii – „La ducele de Reichstadt”. Astazi, Casa Albastra face parte din Muzeul National Brukenthal, iar dupa ce va fi restaurata si modernizata (Muzeul Culturii si Cultelor a alocat deja 800.000 de euro), cladirea va avea rol de galerie de arta.

Fantana cu grilaj din Piata Mare – In 1538, fantana din Piata Mare era folosita de femei, care-si spalau rufele in bazinul ei, dar si pentru adaparea animalelor. In 1798 a fost interzis spalatul rufelor, iar fantana a fost impodobita cu un umbrar de fier forjat, donat orasului de Filek pielarul. Grilajul metalic a fost demolat insa in 1948, iar actuala fantana – o replica a celei din secolul XIX – a fost construita in 2006.

Casa Hecht – Fosta monetarie a Sibiului (in secolul XIV), Casa Hecht a apartinut initial unor bancheri florentini, dupa care a intrat in posesia primarului Sibiului din 1493, Georg Hecht. Interesante sunt elementele arhitectonice apartinand goticului tarziu, care s-au pastrat pana in ziua de azi. In 1745, in Casa Hecht a functionat primul oficiu postal din Transilvania.

Casa Lutsch – Tot in Piata Mare, la nr.13, veti descoperi o alta casa intrata in patrimoniul cultural. Este Casa Lutsch, actualul sediu al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, cu o istorie foarte bogata. Istoricii spun ca ea a fost construita la 1424 chiar de catre regele Sigismund, cu scopul clar de a-i gazdui in ea pe musafirii de rang inalt (voievozi, regi si inalti demnitari). Casa s-a aflat in proprietatea familiei Altemberger pana la sfarsitul secolului XV, ulterior fiind detinuta de familia Haller si abia dupa aceea de Johann Lutsch.

Unde ne cazam

Pensiunea Casa Sibianului***

In inima orasului, pe una dintre cele mai vechi strazi din Sibiu, se afla Casa Sibianului, o pensiune linistita si foarte indicata pentru cei care doresc sa-si asculte gandurile. Camerele pensiunii sunt dotate cu televizor, dus si internet wireless gratuit. Si mai are un atuu: pensiunea este foarte aproape de centrul istoric, de Piata Mare si de Targul de Craciun. In plus, cele mai importante obiective turistice sunt la doi pasi.
Tarif: 100 lei/noapte camera dubla, fara mic dejun

Pensiunea Ileana

O veti gasi in buricul targului, cum se spune, in zona ultra-centrala a Sibiului, langa Teatrul Radu Stanca. Camerele au bai proprii, televizor, aer conditionat si internet wireless gratuit. Frumusetea locatiei o da insa crama cu specific pastoral care face parte din complex si care este deschisa in fiecare zi de la 12:00 la 02:00.
Tarif: 150 lei/noapte camera dubla, cu mic dejun

Old Town Hostel

Hostelul se afla amplasat in Piata Mica din Sibiu, cea mai veche si mai romantica piata a orasului. Cladirea insasi este un monument istoric, vechi de 450 de ani, cu arcade renascentiste, la parterul careia se afla Muzeul de Istorie a Farmaciei – aici exista inventarul celei mai vechi farmacii a Transilvaniei. De asemenea, muzeul pastreaza si astazi o incapere dedicata fostului proprietar al cladirii, Samuel Hahnemann, intemeietorul homeopatiei si medicul personal al baronului Samuel von Brukenthal.
Tarif: 150 lei/noapte camera dubla, fara mic dejun