Oferta de cicloturism in Maramuresul istoric – trasee pentru bicicleta

cicloturism maramuresO vizita in Maramuresul istoric este oricand o binecuvantare, indiferent daca esti cu masina, cu bicicleta sau preferi sa admiri peisajele in ritm de plimbare. Manastirile si bisericutele de lemn (care fac parte din patrimoniul UNESCO) sunt atat de frumoase incat ori de cate ori le privesti iti ofera, parca, o noua experienta.

Cu siguranta insa ca un traseu cu bicicleta care sa includa o mare parte din aceste atractii frumoase ale Maramuresului istoric poate fi la fel de placut. Nu trebuie decat sa va luati bicicleta sau sa o inchiriati (vedeti mai jos unde gasiti centre de inchiriere si cat costa) si sa porniti in recunoastere. Exista cateva trasee marcate pentru biciclisti, astfel ca nu va ramane decat sa va bucurati de peisaj si de pedalatul in aer liber.

Unul dintre trasee este marcat cu un “C” albastru si porneste de pe ulitele satului Breb (de fapt, dupa cum o sa constatati si singur, multe trasee trec prin acest sat), aflat la 52km de Satu Mare. Este de dificultate medie si traverseaza zone cu peisaje diferite: Breb – Hoteni – Manastirea – Ocna Sugatag si retur. In Breb puteti sa vizitati casele printului Charles, gospodariile traditionale ale morosenilor, atelierele mestesugaresti de tors lana si de tesut si biserica “Sfintii Arhangheli” ridicata in anul 1621, celebra pentru cel mai vechi turn de lemn din Romania.

Un alt traseu pentru cicloturisti este cel marcat cu “C” rosu, care are ca punct de pornire Ocna Sugatag si ajunge la Feresti. Lungimea traseului este de 10km: mare parte din el se desfasoara pe fostul terasament de cale ferata folosit in trecut pentru exploatarea sarii si continua prin Valea Cosaului si Valea Izei. De altfel, statiunea Ocna Sugatag este amplasata intr-o zona superba, pe dealul lin care leaga Valea Marei de Valea Cosaului.

Ideea acestor trasee de bicicleta de culori diferite a fost ca marcajele de culoare rosie sa va ajute sa descoperiti obiectivele turistice si frumusetile naturale ale zonei (pe cursul raurilor din Maramures), in vreme ce marcajele de culoare albastra graviteaza in jurul atractiilor turistice oferite de Breb, un sat linistit si pitoresc vegheat de Creasta Cocosului, cu case si porti sculptate traditional in lemn, cu ulite precum cele de odinioara, in care fiecare pietricica poate sa spuna o poveste daca ai ragazul s-o asculti.

Si ar mai fi cateva trasee care le imbina pe amandoua:

  • Breb – Hoteni – Ocna Sugatag – Breb. Este un traseu lejer, de aproximativ 2 ore, desi se intinde pe aproape 11km. Ideal pentru o plimbare pe doua roti, traseul se scurge atat pe ulitele satelor cat si pe asfalt, pe langa fanetele satenilor si tinoavele plutitoare de la Hoteni (arie naturala protejata, cu flora si fauna deosebita), pe culmile Gutaiului si pe langa paraul Darasca.
  • Breb – Mara – Desesti – Harnicesti – Sat Sugatag – Manastirea – Ocna Sugatag – Hoteni – Breb. Traseul este de dificultate medie, se intinde pe o distanta de 27km si dureaza aproximativ 6-7 ore. Punctul de plecare este acelasi sat Breb, insa spre directia Mara; la iesirea din sat drumul este bolovanos si necesita oarece efort, dar urca apoi prin livezi si fanete pana spre culmea din fata Crestei Cocosului. Opriti-va putin cand ajungeti aici, pentru ca peisajul este uimitor! Muntii semeti pe de-o parte si Valea Marei de cealalta ofera o imagine de neuitat. Se coboara apoi spre vest, printr-un lastaris, prin alunisuri si valcele, pe pasuni si intr-un final pe soseaua din Mara. Pana in sat Sugatag veti trversa ulitele satelor, o veche cale ferata forestiera pana la Ocna Sugatag. De aici, traseul este acelasi cu cel anterior.

Lejer, mediu sau dificil, conteaza mai putin ce tip de traseu alegeti; important este sa va simtiti bine, liber, sa va bucurati de natura si sa uitati pentru cateva ore de aglomeratia din oras.

De unde inchiriati biciclete

Exista centre de inchiriere in Baia Mare, dar daca nu vreti sa ajungeti in oras, puteti sa inchiriati de la pensiunile din satele prin care treceti – Breb, Viseu de Sus, Desesti, Ocna Sugatag. In medie, veti plati aproape 20 de lei pentru o jumatate de zi si pana in 40 de lei pentru o zi intreaga.

Unde puteti sa va cazati in Breb

Pensiunea Marioara
Langa raul Sunatoarea din satul Breb este amplasata aceasta micuta pensiune, care te va fascina inca de la prima vedere cu aerul ei vechi si pitoresc. Turistii se pot caza in Casa traditionala (care dispune de 4 camere duble matrimoniale si o camera tripla), in Constructia noua (ce are o camera single, 4 camere duble matrimoniale si o camera tripla) sau intr-una din cele doua casute din lemn (fiecare avand doua paturi, toaleta si dus in curte). In curtea pensiunii aveti loc de parcare, masa cu bancute de lemn unde puteti respira in voie o gura de aer proaspat sau o gura de cafea si un loc de joaca pentru copii. Ca sa nu va plictisiti, puteti opta oricand pentru o petrecere traditionala, o plimbare cu caruta trasa de cai, un foc de tabara sau un gratar.
Tarif*: 200 de lei camera dubla/noapte (cu demipensiune)

Unde puteti sa va cazati in Ocna Sugatag

Casa Miller
Pensiunea este situata in Ocna Sugatag, intr-un decor specific plaiurilor maramuresene. Proprietarii, oameni cu suflet mare si zambetul pe buze, ofera oaspetilor sai opt camere duble si triple, fiecare cu baie proprie si dus, o bucatarie complet utilata (pusa la dispozitia oaspetilor), parcare cu zece locuri, gratar in curte, gradina si loc de joaca amenajat pentru copii.
Tarif*: 60 de lei camera twin (fara mic dejun)

Nota: *Tarifele sunt valabile pentru weekend-ul 24 – 25 octombrie 2015.