Ochiul Beiului – lacul turcoaz, care nu ingheata iarna

ochiul-beiului-foto-aaltair

aaltair / Shutterstock.com

Daca ai ocazia sa traversezi judetul Caras-Severin, trebuie sa tii minte un nume: Ochiul Beiului. Este numele unui lac de poveste, cu o culoare ireala, pe care merita sa-l vezi ori de cate ori ti se iveste ocazia. Vara sau iarna, nu conteaza, pentru ca lacul nu ingheata niciodata. Hai sa-ti povestim cate ceva despre el, inainte de a-l vedea la fata locului!

Unde se afla Lacul Ochiul Beiului si cum ajungi la el?

Lacul Ochiul Beiului face parte din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, in muntii Aninei, o rezervatie cu vegetatie abundenta, liniste, cascade si aer curat, un loc perfect pentru o plimbare de weekend. Este acelasi parc national din judetul Caras-Severin care ascunde alte doua comori: Cascada Bigar si Cascada Beusnita.

Cum ajungi la lac? Calatorind dinspre Oravita inspre Moldova Noua pe drumul national DN57, vei trece prin localitatile Racasdia, Ciuchici, Potoc, Podul Beiului, spre Sasca Montana. De la Podul Beiului poti continua drumul cu masina (desi este un drum forestier) pana la pastravarie, dupa care vei merge prin padure, pe o poteca ce traverseaza Valea Bei prin asa-numita zona “la tunele”, denumita dupa cele sase tunele scurte sapate in stanca, mai joase sau mai inalte, prin care esti nevoit sa treci. Dincolo de ele, ascuns in mijlocul unei vegetatii bogate, iti va aparea Lacul Ochiul Beiului, pe care-l vei recunoaste imediat dupa culoarea de un albastru-turcoaz ireal.

Legende si povesti

Lacul Ochiul Beiului a fost denumit astfel pentru ca suprafata sa este ovala si seamana cu un ochi ce are diametrul de aproximativ 20 de metri. Adancimea atinge 3,6 metri.

Daca asculti povestile localnicilor, afli ca lacul are propriile lui legende. Se spune ca in urma cu cateva sute de ani, fiul unui cunoscut bei din Levant s-a indragostit iremediabil de fiica unui pastor care obisnuia sa-si plimbe turma de oi prin aceste locuri. A rapit-o si a inchis-o in Turnul Mare din Cheile Nerei, insa fata a reusit sa evadeze in timpul noptii coborand pe o funie impletita din fasiile propriei rochii. Beiul a poruncit atunci ca fata sa fie omorata. Fiul beiului a fost atat de trist si a plans atat de mult incat din lacrimile sale s-a format acest lac, iar culoarea de un turcoaz ireal i se datoreaza nuantei ochilor sai. Ulterior, tanarul si-a pus capat zilelor, iar lacul cu forma de ochi a fost denumit Ochiul Beiului. Tot localnicii povestesc ca fata s-ar fi transformat in rau – Raul Beusnita.

Se spune apoi ca in noaptea de Sanziene, Lacul Ochiul Beiului este inconjurat de iele, si ca acestea reusesc sa-i vrajeasca cu frumusetea lor pe barbatii aflati in preajma.

Invaluit in legenda sau nu, impresionant este faptul ca lacul nu ingheata niciodata, cea mai scazuta temperatura la care ajunge chiar si in miezul iernii fiind de maxim 4 grade Celsius (lacul are o temperatura constanta intre 4 si 8 grade), datorita izvorului care alimenteaza lacul in permanenta. Nu-i de mirare de ce mare parte din pasarile migratoare (rate salbatice si starci cenusii) prefera sa ramana in aceasta zona peste iarna, in loc sa plece spre zone mai calde.

Ce poti sa mai vizitezi in zona?

Este bine sa stii ca dupa ce iti incalzesti sufletul cu lumina albastra-turcoaz a lacului, poti sa continui drumul prin padure, pe poteca, pana ajungi la Cascada Beusnita. Traseul nu este dificil, ai de mers maxim 20 de minute de la Lacul Ochiul Beiului si nu ai nevoie nici de echipament special; cel mult, de niste incaltari cu talpa antiderapanta. Cascada Vaioaga are o inaltime de 15 m si seamana cu un val de mireasa ce cade peste stancile acoperite cu muschi verde.

In imediata apropiere este si Cascada Vaioaga, ferita cumva de ochii turistilor, dar frumoasa si demna de a fi vizitata. Cheile Nerei este o alta zona superba intinsa de-a lungul raului Nera, cu o frumusete salbatica. Odata ajuns acolo, vei fi fascinat de frumusetea stancilor albe, colturoase, de padurile nesfarsite cu vegetatie bogata si plante unice, pe care nu le mai gasesti in alt colt al tarii. Ai grija insa: in stancile Cheilor Nerei traieste vipera cu corn, cel mai veninos sarpe din Romania! Nu ar trebui sa ratezi nici Lacul Dracului, ascuns undeva in inima padurii, cu ape limpezi fara fund si bancuri pline de pesti.

Cauti cazare? Intra aici!