O biblioteca din Iasi se afla in topul celor mai frumoase biblioteci din Europa

Jorisvo/Shutterstock.com

Cei care cred ca tara noastra n-are suficiente locuri de vizitat, ar trebui sa arunce o privire pe site-urile de turism din afara care promoveaza atatea locuri minunate din Romania. Fie ca vorbim de castelele impunatoare, de legendele infioratoare sau de peisajele naturale de vis pe care le poti admira in tara noastra, strainii nu se mai satura sa ne laude frumusetile ce zac pe meleagurile mioritice. Printre obiectivele turistice pe care le-au observat mai intai strainii si abia dupa aceia romanii se numara Cascada Bigar, satele transilvanene si bisericile fortificate.

Cauta cazare in Iasi pe Travelminit!

De curand, un nou loc desprins parca din povesti a intrat in vizorul turistilor straini, atrangand atentia locuitorilor tarii noastre care inca nu aflasera de aceasta bijuterie arhitecturala pana sa fie mentionata intr-un top al celor mai frumoase biblioteci din Europa. Biblioteca “Gheorghe Asachi”, caci despre ea este vorba, infatiseaza una dintre cele mai elegante si pretioase cladiri pe care poti sa le admiri la noi in tara. Concurand alaturi de alte 24 de biblioteci superbe din lume, biblioteca din Iasi a reusit sa stranga un numar impresionant de voturi  si sa se situeze printre cele mai frumoase biblioteci din lume alaturi de cele din Praga, Admont, Dublin si Paris.

Biblioteca din Iasi – Scurt istoric

In anul 1920, Primaria Municipiului Iasi aproba construirea unui biblioteci a municipalitatii si este instalata de indata ce se elibereaza toate documentele necesare. Primii 15 ani de existenta sunt ceva mai grei, insa din anul 1935 biblioteca devine o institutie de sine statatoare si are un buget propriu. Mutata si rasmutata din motive administrative, biblioteca isi schimba de asemenea si statutul de cateva ori, ajungand in anul 1955 sa fie numita biblioteca regionala si sa fie gazduita de fostul Palat Administrativ devenit Palatul Culturii. Noul sediu pare sa ii fi priit bibliotecii care isi mareste semnificativ numarul de volume, iar datorita interiorului locatiei incepe sa atraga si primii turisti curiosi.

Decorul migalos si minutios lucrat reprezinta unul dintre punctele principale de atractie al turistilor, insa pentru iubitorii de carti cu siguranta adevarata comoara sta pe rafturile bibliotecii. Cu un numar impresionant de aproximativ un milion de volume, biblioteca se poate mandri cu un palmares demn de invidiat. Care mai de care mai vechi si mai valoroase, volumele ce stau asezate pe rafturile din biblioteca  “Gheorghe Asachi” abia asteapta sa fie descoperite.

Biblioteca  “Gheorghe Asachi” pentru turisti

Vestea buna pentru studenti si nu numai este ca biblioteca tine portile deschise larg in fata oricui. Accesul in incinta salilor de biblioteca este gratuit, iar programul cu publicul este limitat la orele 9.30 – 16.30 in zilele de luni, 09.00 – 20.00 de marti pana vineri si  8.30 – 15.30 sambata. Chiar si asa, biblioteca poate fi vizitata la orice ora si ar fi mare pacat sa fii prin zona si sa nu dai o fuga pana in salile superbe care au facut-o cunoscuta in toata lumea.

Mai multe despre Iasi

Iasi este unul dintre cele mai ofertante orase din Moldova atunci cand vorbim de obiective turistice, asa ca o vizita aici sigur nu se va termina cu una, cu doua. Pe langa faptul ca spiritul moldovenesc trebuie analizat cu amanuntul in toate coltisoarele orasului, Iasi te va suprinde cu multitudinea de variante pe care ti le ofera pentru petrecerea timpului liber. Daca vrei sa degusti cateva preparate moldovenesti ca la mama acasa, zeci de restaurante isi stau la dispozitie, daca doresti sa vizitezi mai multe obiective turistice asemanatoare bibliotecii “Gheorghe Asachi” ai fi suprins sa afli ca ai numeroase optiuni de unde alege, iar daca duci dorul naturii si vrei sa te relaxezi in aer liber, fii fara grija ca Iasi nu duce lipsa de spatii verzi. Asadar, n-ai niciun motiv sa ocolesti Iasiul! Cauta un loc de cazare in zona si exploreaza orasul cateva zile la rand.