Must-see: 5 parcuri nationale din Croatia de neratat

Foto: Creative Travel Projects/Shutterstock.com

Ritmul alert si sarcinile zilnice ne fac adesea sa uitam de efectul benefic al naturii asupra starii noastre de spirit. Taramuri cu intinderi de verde, coame muntoase care par sa atinga bolta si petice de ape nelinistite regasim din plin in Croatia, respectiv in ale sale parcuri naturale.

Descopera perlele naturale ale Croatiei si da-ti restart in aer liber:

1. Parcul National Plitvice

Aceasta zona naturala detine recordul dimensiunilor si face parte din patrimoniul UNESCO. Frumusetea acesteia este coplesitoare, compunandu-se din 16 lacuri carstice, ale caror nuante variaza in functie de cum razele soarelui se aventureaza asupra lor. Generos in flora si fauna, Parcul este caminul a numeroase specii de pradatori, precum rasul sau lupul. Padurile de pini si fagi se lasa strabatute in tihna, traseele ingenios concepute te poarta pe maluri verzi si pe la poalele cascadelor, iar, pentru o experienta completa, ai posibilitatea sa parcurgi zona cu barca sau cu trenul panoramic.

Foto: mpaniti/Shutterstock.com

2. Parcul National Krka

Parcul este strabatut de raul eponim si gazduieste mai multe obiective naturale care starnesc interesul temerarilor si al iubitorilor de natura. Traseul catre cascadele Skradinski este o experienta in sine, de-a lungul potecilor din lemn, flancate de cascade, lacuri si arbori seculari. Odata ajuns, ti se va infatisa un tablou unic – 17 cascade al caror spectacol se produce de la 45 de metri. Ai posibilitatea sa faci baie intr-un decor unic, animat de zgomotul apei si de bunavointa soarelui.

Merita parcurse si insula Viscovac, cascada Roski si morile Vodenice, unde puteti degusta preparate croate si achizitiona suveniruri.

Foto: xbrchx/Shutterstock.com

3. Parcul National Kopacki Rit

Este cel mai mare parc ornitologic al Europei si este situat in estul Croatiei, respectiv in proximitatea orasului Osijek. Astfel ca aici vei da nas in nas cu vulturi cu coada alba, lebede, cormorani, starci, egrete si berze. Mai mult, ai posibilitatea sa “adopti” o inaripata, careia i se va atasa o eticheta cu numele ales de tine. Alte vietuitoare care iti vor iesi in cale sunt castorul, broasca testoasa, cerbul si mistretul. In zona te poti relaxa la o sesiune de pescuit, poti face excursii pe apa sau pe uscat, poti vizita rezervatiile zoologice si admira din exterior castelul Tikves.

Foto: oriontrai/Shutterstock.com

4. Parcul National Brijuni

Peninsula Istria detine unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale ale lumii, respectiv Parcul Brijuni. Cei cu spirit sportiv au posibilitatea sa joace tenis si golf, aici gasindu-se cel mai vechi teren de golf din Croatia.

Zona poate fi parcursa pe jos ori cu bicicleta, principalele obiective fiind: parcul safari, in cadrul caruia se plimba liberi elefanti, dromaderi, antilope, zebre, struti, ponei si magari. Muzeul Tito, Parcul fiind locul preferat al presedintelui fostei Iugoslavii – Josip Broz Tito, fostele cariere, Biserica Sf. Maria si mlastina. In plimbarile tale exista posibilitatea sa intalnesti exemplare specifice faunei Istriei, precum capre si cornute mari.

Foto: Susy Baels/Shutterstock.com

5. Parcul National Mljet

Situat in partea sudica a Dalmatiei, Parcul Mljet se regaseste pe insula cu acelasi nume. Insula este o oaza de liniste, intruchipata de paduri, campuri, vii si lacuri, parcurse in deplina libertate de catre exemplarele specifice zonei. Peste 80% din suprafata insulei este acoperita de paduri, in principal, de pini mediteraneeni, iar cele doua lacuri gemene (Veliko Jezero si Malo Jezero) sunt, de asemenea, inconjurate de vegetatie tipic mediteraneeana. Patrimoniul sau cultural este extrem de relevant pentru istoria locului. Astfel ca, ai ocazia sa vizitezi manastirea Sfanta Maria si Pestera lui Ulise.

Cei dornici de evadare vor regasi aici un colt paradisiac, cu ape limpezi, cu pini care isi coboara curiosi crengile inspre lacuri, cu zone umbroase si peisaje greu de surprins prin cuvinte.

Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock.com


Recapata-ti buna dispozitie printr-o iesire in sanul naturii!