5 motive pentru care Bucurestiul este numit Micul Paris

Andrii Lutsyk/Shutterstock.com

Bucurestiul este inca asemanat cu capitala Frantei – Parisul – desi perioada in care aceasta sintagma avea insemnatate s-a stins de mult. In urma cu cateva secole, mai exact pe la jumatatea secolului al XIX-lea, Bucurestiul incepe sa infloreasca economic datorita fabricilor de tutun, bere, textile si chiar avioane. Cu un asa avant, Bucurestiul reuseste sa atraga atentia mai multor oameni de afaceri de pe batranul continent, dar si altor muncitori de prin imprejurimile orasului care ajung in Bucuresti ametiti de mirajul imbogatirii. Avand deja numeroase locuri de munca disponibile, cafenele, baruri, restaurante si alte locuri ce serveau drept mijloace de destintere, Bucurestiul cunoaste o perioada de glorie ce avea sa se stinga mai repede decat incepuse.

Odata cu avantul industrial se investeste foarte mult in constructii si se ridica o serie de cladiri “dupa chipul si asemanarea” celor frantuzesti. Iata cateva dintre ele:

1. Palatul Kretzulescu

Palatul Kretzulescu a fost ridicat la inceputul secolului XX in stilul renascentist. Arhitectura cladirii are puternice influente frantuzesti si se aseamana foarte mult cu cladirile ridicate in acea perioada in capitala Frantei. De-a lungul timpului, Palatul Kretzulescu a adapostit numeroase muzee si expozitii, insa niciuna n-au putut eclipsa frumusetea fara seaman a exteriorului si interiorului acestei cladiri. Palatul Kretzulescu poate fi admirat si astazi in apropierea parcului Cismigiu.

2. Casa Vernescu

Casa Vernescu de pe Calea Victoriei este si ea un motiv in plus pentru care Bucuresti a primit apelativul de “Micul Paris”. Cocheta, impunatoare si fidela stilului arhitectural initiat de francezi, Casa Vernescu a reprezentat una dintre cele mai de seama constructii ale secolelor trecute. Se spune ca aceasta cladire era una dintre cele mai frumoase case ridicate in acea vreme si pentru ea s-au “luptat” foarte multi boieri.

3. Palatul CEC

Constructia superba ce domneste pe Calea Victoriei din Bucuresti este una dintre cele mai apreciate cladiri ridicate in secolul al XIX-lea. Atat structura cat si detaliile minutioase ce au fost aplicate exteriorului au fascinat arhitectii vremii.

4. Palatul Cotroceni

Influentele frantuzesti au cuprins majoritatea cladirilor construite intre cea de-a doua jumatate a secolului XIX si prima jumatate a secolului urmator. Din lista constructiilor “afectate” de acest curent face parte si cladirea Palatului Cotroceni. Ridicat de regele Carol I pentru urmasul sau, Ferdinand I, Palatul Cotroceni este o adevarata opera de arta.

5. Arcul de Triumf

Desi la poalele lui nu se intinde un bulevard la fel de faimos ca cel din Paris, Arcul de Triumf din Bucuresti a reusit sa devina unul dintre simbolurile orasului. Folosit in zilele noastre doar pentru paradele militare organizate de ziua nationala sau pentru alte evenimente cu scop onorific, Arcul de Triumf din Bucuresti este unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din oras.

Desi nu sunt singurele motive pentru care Bucurestiul este asemanat cu Parisul, cele cinci constructii mai sus mentionate fac cinste Romaniei si impresioneaza toti turistii care ajung pe meleagurile tarii noastre.

Descopera-le si tu intr-o vizita de cateva zile in Bucuresti. Nu stii unde sa te cazezi? Te ajuta Travelminit! Pe www.Travelminit.ro gasesti sute de locuri de cazare pentru destinatiile din Romania si nu numai. Rezerva acum!