Lepsa – “Mica Elvetie” din muntii Vrancei

Dan Tautan/ Shutterstock.com

    Dan Tautan/ Shutterstock.com

Lepsa este una dintre cele mai cunoscute statiuni din Vrancea, preferata de turistii care cauta liniste si relaxare. Amplasata in inima muntilor Vrancei, beneficiaza de un relief prielnic dezvoltarii turismului montan. Functionala pe toata perioada anului, in Lepsa de regula se strang familii sau grupuri care vor sa fuga de statiunile aglomerate si zgomotoase.

Localizare

Situata pe DN 2D, de-a lungul raului Putna, la circa 75 de kilometri de orasul Focsani, localitatea Lepsa este o veche asezare de padurari si fermieri. Dezvoltandu-se datorita localizarii ideale pentru turism, statiunea Lepsa a prins contur de cativa ani incoace si urca treptat in topul preferintelor de vacanta din zona Vrancea.

Atractii turistice in Lepsa

Statiunea Lepsa este una dedicata relaxarii turistilor, insa nu duce lipsa nici de atractii turistice. Pe langa peisajele pitoresti si mancarea delicioasa specifica zonei, statiunea Lepsa se lauda cu numeroase trasee amenajate pentru drumetii, manastiri, cascade si cu Rezervatia Naturala Cheile Tisitei.

Principalul traseu turistic pe care il aleg cei care ajung in zona localitatii este cel care duce la Cascada Putna. De o frumusete rapitoare, cascada are 80 de metri lungime si isi varsa apele intr-un lac adanc de 12 metri. Un alt traseu cunoscut localnicilor este cel care duce spre Varful Tisatu. Traseul este accesibil tot anul si are punctul final la altitudinea de 1280 de metri.

Cea mai cunoscuta manastire din zona este Manastirea Lepsa, una dintre cele mai vechi manastiri din Vrancea. Asezamantul care poarta hramul Maicii Domnului a fost construit initial de localnici in anul 1789, iar mai apoi daramata in 1927. Biserica a fost refacuta 9 ani mai tarziu, in 1936. In vremea regimului comunist, manastirea a fost inchisa, dar la caderea regimului a fost redeschisa si astazi reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice ale zonei.

Rezervatia Naturala Cheile Tisitei reprezinta o vale adanca sapata de raul Tisita intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei. Cheile au o lungime de 4.5 kilometri si se afla la 850 de metri altitudine. In zona se pot admira capre negre, fluturasul de stanca si ursi. Flora din cadrul rezervatiei este cu adevarat spectaculoasa, aici fiind prezente flori-de-colt, liliac salbatic si brusturele negru. Frumusetea zonei este completata de diferite specii de brazi sau pini care imbraca tabloul pitoresc al zonei.

Vaile inguste, cu aspect de canion pe alocuri, reprezinta un traseu usor de parcurs pentru incepatori si copii, insa exista si bucati de teren accidentat care nu este recomandat sa fie parcurs fara echipament specific. In acest loc de poveste natura inconjoara turistii cu peretii aproape verticali si-i imbie cu susurul Tisitei care ii insoteste pe tot parcursul calatoriei. Cheile Tisitei reprezinta intr-adevar una dintre comorile tarii noastre si trebuie vizitate macar o data in viata.

Cauti cazare? Intra aici!