Lacul Snagov – relaxare in natura la doar 40 de kilometri de Bucuresti

Lacul SnagovCu siguranta cel mai pitoresc loc din imprejururile Bucurestiului, lacul Snagov are o frumusete linistitoare, intregita din padurile din imprejurimi. Lacul Snagov provine din fosta mare Sarmatica, existenta pe Terra acum 2,5 milioane de ani. Marea Neagra, lacul Balaton si lacul Snagov reprezinta ramasitele acestei mari, iar lacul Snagov este un liman fluvial al raului Ialomita. Snagovul este cel mai mare lac din Romania dupa lacul Razelm: are 16 km lungime si o suprafata de 600 de ha, in timp ce adancimea maxima este de 9 m. Astfel, lacul Snagov este si cel mai adanc lac din Campia Romana.

Pe malurile lacurilor turistii pot gasi stuf, papura, dar si nuferi albi si galbeni, specie protejata prin lege. Lotusul indian, o floare superba cu petale roz, se gaseste tot pe lac. Mai putini stiu ca aceasta floare ameninta distrugerea intregului ecosistem si poate provoca disparitia speciilor de nuferi.

Lacul Snagov este o arie naturala protejata de lege, cu peste 120 de specii de plante, animale sau pasari protejate, din care 42 de specii sunt inscrise pe lista rosie. La Snagov turistii pot vedea sarpele de apa, broasca testoasa de apa dulce, brotacelul, racul de rau, vidra, liliacul, barza, starcul, egreta, cufundarul, bufnita, lacul avand un ecosistem extrem de variat.

Cum se ajunge la lacul Snagov

Lacul Snagov se afla la doar 40 de kilometri de Bucuresti, de aceea este o destinatie favorita in randul locuitorilor Capitalei. Soferii vor urma soseaua nationala Bucuresti – Ploiesti (DN1 – E60) pana la kilometrul 35, apoi vor face dreapta aproximativ 4,5 km pe drumul DC2 (drum asfaltat). Se trece prin Vladiceasca, Ciofliceni, Ghermanesti si apoi se ajunge in Snagov.

Iesirile principale din Snagov Sat prin care se poate ajunge la lac sunt: Str. Merilor, Str. Lalelelor, Str. Zambilelor si Str. Intrarea Florilor.

Cazare in Snagov

Se pot gasi in Snagov locatii de cazare premium: Club Snagov, hotel de 5 stele este amenajat pe malul lacului Snagov. Casa Vlasia sau Hotel Complex Astoria din Snagov sunt alte destinatii de vis pentru turistii ce doresc momente de relaxare si rasfat pe malul unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Romania.

Pescuitul pe lac

In Snagov este permis pescuitul sportiv si amator, dar numai in ariile care nu sunt protejate. Aici, pescarii pot pescui specii precum obletele, platica, carasul, balosul, crabul, linul, stiuca, bibanul, salaul, somnul, tiparul sau guvidul. Nu se plateste taxa pentru a pescui la Snagov, dar este necesar un permis ANPA. Cei care vor sa isi incarce bateriile intr-un mediu linistit si apropiat de natura vor gasi pescuitul pe lacul Snagov un prilej grozav de delectare.

Ce putem face la Snagov?

Strandul Snagov de pe peninsula este un loc ideal, avand si spatii intinse la umbra copacilor. De asemenea, la complexul Turistic Snagov Astoria turistii pot face plaja la piscina amenajata si se pot plimba cu barca pe lac.

Lacul Snagov ofera mai multe modalitati de distractie si agrement: terenuri de tenis, locuri de joaca pentru copii, terase si restaurante cu preparate delicioase.

Lacul Snagov din vaporas

Lacul Snagov este fabulos daca il strabati cu vaporul de agrement. Circuitul cu vaporasul pe lacul Snagov este o ocazie unica de a admira frumusetile lacului si atractiile turistice din zona. CD-ul audio si pliantele vor oferi turistilor mai multe informatii despre Palatul Snagov, Manastirea Snagov, vilele lui Ceasusescu, precum si alte puncte istorice de interes din imprejurimi.

Circuitul cu vaporasul pe Snagov poate avea 3 rute:

  • Circuitul din Artha Parc, care dureaza 2 ore si se opreste 30 de minute la manastirea Snagov. Pentru aceasta excursie tariful este de 70 lei/persoana.
  • Circuitul care pleaca de la Debarcaderul Central Snagov (pontonul public, statia 3A). Acest circuit dureaza 1 ora si are un tarif 35 de lei.
  • Din Manastirea Snagov se pot face tururi de insula de 12 minute, cu doar 5 lei de persoana.

Aceste tarife nu includ si vizitarea obiectivelor turistice si sunt valabile doar pentru circuitele inchise de duminica, cand se formeaza grupuri complete. La cerere, se pot face circuite si pe alte trasee sau perioade, cu programare prealabila. Costul unui astfel de circuit ajunge pana la 600 lei. Pentru a sti exact activitatile disponibile la un moment dat in Snagov (circuite, inchirieri, activitati de agrement si altele), puteti vizualiza calendarul oficial de activitati.

La Centrul de Inchirieri Snagov turistii pot gasi diferite ambarcatiuni pentru inchiriere, deplasare sau circuit: vaporasul Vlad Tepes, TitiCar, caiace sau biciclete.

Manastirea Snagov

Manastirea Snagov mai este denumita si Manastirea Vlad Tepes, desi aceasta frumoasa biserica nu are legatura cu fiorosul domnitor. Biserica poarta hramul “Intrarea in biserica a Maicii domnului” si este o constructie in stil bizantin din anii 1517 – 1521. Biserica a fost construita de Neagoe Basarab si are influente grecesti care amintesc de manastirile de la muntele Athos. In vremea domnitorului Petru cel Tanar, manastirea Snagov a fost pictata, dupa aproape 100 de ani.

La Manastirea Snagov s-a infiintat prima tiparnita din Muntenia, in anul 1643. Dupa perioada in care Antim Ivireanu a ajutat biserica sa devina un locas cultural deosebit, lacasul a fost preluat de calugarii greci si ulterior transformata in inchisoare.

In interiorul ei se va putea observa piatra de mormant a lui Vlad Tepes, biserica Snagov fiind folosita ca necropola domneasca. Manastirea Snagov se afla pe insula Vlad Tepes si poate fi admirata chiar si din satele din apropiere.

Padurea Snagov

O alta placere turistica a zonei Snagovului este palcul din vechii Codri ai Vlasiei, care formeaza padurea Snagov de astazi. Padurea este amenajata sub forma de parc si are o intindere de 1470 de hectare. In jur de 10 hectare de padure sunt protejate, iar turistii pot gasi stejari, frasini si tei de pana la 30 de metri. Aici turistii pot admira aluni, catina, lemn cainesc sau soc, dar si flori de primavara precum ghioceii, brandusele, brebeneii, crinul de padure sau margaritarul.

In padurea Snagov se pot gasi de asemenea caprioare, cerbi, pisici salbatice, fazani, potarnichi, pitigoi, provighetori, turturele, sitari si alte animale de padure.