Informatii utile pentru drumul catre Croatia

paul prescott/Shutterstock.com

Este extraordinar de simplu sa calatoresti in ziua de azi – te urci in avion si in cateva ore ai ajuns unde ti-ai dorit. Totusi, daca esti in cautarea unei experiente autentice, masina personala este exact tipul de transport de care ai nevoie. Beneficiezi de tot confortul, poti decide unde si cand sa te opresti si te bucuri de toate peisajele superbe de pe drum. Pentru a se asigura ca ai parte de o vacanta perfecta, echipa Travelminit a pregatit pentru tine cateva informatii utile care te vor ajuta sa planifici mult mai simplu excursia visurilor tale.

Croatia este una dintre cele mai iubite destinatii din Europa de catre turistii aflati in cautarea unei plaje linistite. Peisajele de vis, intimitatea pe care ti-o ofera majoritatea plajelor si ospitalitatea localnicilor sunt doar cateva dintre motivele care conving an de an mii de turisti sa aleaga coasta Dalmatiei ca destinatie pentru vacanta de vara. Pentru ca stim cat de mult iti place soarele si cat de mult iubesti vacantele, am selectat cateva informatii esentiale care te vor ajuta in pregatirea vacantei catre Croatia cu masina personala.

Cum ajung cu masina in Croatia?

Sa ajungi in Croatia cu masina personala nu este deloc complicat. Distanta intre Romania si Croatia este de aproximativ 1000 de kilometri si poate fi parcursa in 12 ore daca decizi sa nu faci nicio oprire. Totusi, ar fi pacat sa ratezi unele obiective turistice de pe drum, asa ca iti recomandam sa iti rezervi cam 24 de ore pentru drum in care sa incluzi si vizitarea – macar pentru cateva ore – unor orase aflate pe ruta aleasa.

Daca destinatia la care doresti sa ajungi este Zagreb, atunci cea mai potrivita ruta din Bucuresti pana in Croatia este
Bucuresti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Portile de Fier – Kladovo – Belgrad – Batrovici – Zagreb. Din Bucuresti pana in Belgrad se fac in jur de 8 ore, iar din Belgrad la Zagreb sunt aproximativ 400 de km pe care ii poti parcurge in aproximativ 4 ore.
Daca iti doresti sa mergi in sudul tarii, din Zagreb  poti ajunge cu usurinta in Plitvice, Split sau Dubrovnik.

Care sunt documentele necesare?

Atat in Croatia cat si in tarile intermediare, se poate intra doar cu buletinul, dar intotdeauna este recomandat sa ai pasaportul la tine. La granita ar trebui sa ai la indemana buletinul, asigurarea masinii, talonul si permisul de conducere. Avand in vedere ca toata calatoria se desfasoara pe teritoriul Uniunii Europene, nu ai nevoie de nicio viza pentru a tranzita tarile mentionate mai sus.

Ce taxe de drum se percep?
Atat in Serbia cat si in Croatia sunt percepute taxe de autostrada. Taxarea se face in functie de kilometrii parcursi, pe sectiuni. Pentru drumul parcurs pe Zagreb pana la granita Croatiei, in functie de tipul autoturismului, taxa de autostrada porneste de la 350 de dinari (aprox. 3 euro). Un km parcurs pe o autostrada in Croatia costa in jur de 0,06 euro, ceea ce inseamna ca la traversarea unei autostrazi de 300 de km se va percepe o taxa de aproximativ 18 euro. Atentie! Nu la toate iesirile de pe autostrazi se poate plati in euro, la majoritatea fiind necesari kuna (moneda lor nationala, unde 7,5ku = 1 euro).

Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la drum?

  • ai nevoie de vigneta
  • afla daca RCA-ul acopera daunele produse pe teritoriul Serbiei
  • in Serbia, se circula cu luminile de intalnire atat pe timpul noptii cat si pe timpul zilei, iar limitele de viteza trebuie respectate ca atare deoarece politia din Serbia este destul de aspra
  • in Croatia, purtarea centurii de siguranta este obligatorie atat pentru pasagerii din fata cat si pentru cei aflati pe locurile din spate