Informatii despre statiunea de tratament balnear Amara

Statiunea AmaraIntrata intr-un con de umbra imediat dupa anii comunismului, statiunea de tratament balnear Amara din judetul Ialomita incepe sa recastige o parte din recunoasterea de odinioara. Amplasata in centrul Campiei Baraganului, la sapte kilometri de Slobozia, statiunea Amara atrage pe de o parte turistii care viziteaza litoralul si aleg sa faca o escala la lac, iar pe de alta parte – turistii care opteaza pentru un sejur placut, cumulat cu cateva sedinte de tratament balnear. Indiferent din ce categorie faceti parte, iata ce puteti vizita in zona Lacului Amara si ce optiuni de cazare aveti.

Cum ajungeti in statiunea Amara

Cu masina:
• Daca veniti dinspre Bucuresti, traseul pe care trebuie sa-l urmati este Bucuresti – Urziceni – Slobozia, pe DN 2 si DN 2A;
• Daca veniti dinspre Constanta, drumul este drept pana in Slobozia, pe DN 2A;
• Dinspre Braila, traseul este direct catre Slobozia, pe DN 2.

Cu trenul:
Bucuresti – Slobozia Veche (via Ciulnita);
• Ploiesti Sud – Urziceni – Slobozia Veche;
• Galati – Braila – Faurei – Urziceni – Slobozia Veche.

Amara este localizata in zona de sud a tarii, la doar 7 km de Slobozia, orasul resedinta al judetului Ialomita. Marea Neagra este la doar 120 km distanta, iar Delta Dunarii – la 130 km.

Statiunea balneara Amara a fost atestata documentar inca de pe vremea lui Matei Basarab si a inceput sa functioneze in 1892. Patru ani mai tarziu, Amara devenise o destinatie obisnuita, dar sezoniera, pentru cei care doreau sa faca tratamente cu namolurile sapropelice depuse pe fundul Lacului Amara, care contin 40% substante organice si 41% substante minerale. Namolul extras din lac este sulfurat, cloruro-sodic si magnezian, fiind indicat (la fel ca apele minerale, care sunt sulfuroase, bicarbonatate, sodice si hipotone) pentru diferite afectiuni. Apa lacului are un continut crescut de sulfat, clorura de sodiu si de magneziu.

Cele mai indicate sunt afectiunile reumatismale degenerative, inflamatorii (in afara puseului inflamator) si posttraumatice ale aparatului locomotor. In secundar, tratamentele facute la Amara sunt indicate pentru boli ginecologice si boli asociate (endocrine, urologice, dermatologice, boli profesionale). Ca si proceduri, puteti face bai si impachetari calde cu namol, cataplasme cu namol rece, cure cu ape minerale, hidroterapie, aerohelioterapie si electroterapie.

Atractii turistice in zona

Muzeul National al Agriculturii
Este singurul muzeu de acest fel din Romania si se afla in Slobozia, fiind deschis in martie 1996. Muzeul este amplasat intr-un parc dendrologic, cu o suprafata totala de 17.000 de metri patrati. Muzeul are in patrimoniu mai multe anexe in aer liber, printre care ferma model Perieti, moara cu pietre pentru macinat grau si porumb “Korona” din judetul Brasov, o moara taraneasca in judetul Hunedoara si Biserica de lemn “Sfantul Nicolae”, pe care o puteti vedea chiar in curtea muzeului. Biserica este atestata documentar la 1737, fiind mutata in parcul Muzeului Agriculturii in septembrie 2000. Este inscrisa pe lista monumentelor istorice.

La Muzeul National al Agriculturii aveti ocazia sa aflati cate ceva din istoria agriculturii, antropologia agrara si arheologia industriala specifica intregii tari.

Cetatea Histria
Complexul de la Istria, aflat la aproape 60 de kilometri de orasul Constanta, este alcatuit din ruinele orasului greco-roman si Muzeul Cetatii Histria. In muzeu sunt expuse numeroase basoreliefuri, o colectie de amfore si altare vechi de peste 2000 de ani si un fragment din fatada de marmura a templului inchinat “Marelui Zeu”.

Cetatea greceasca Histria a fost intemeiata in anul 657 i.Hr. pe malul lacului Sinoe de catre colonistii greci din Milet (Asia Mica), ca port la Marea Neagra, fiind prima colonie greaca din vestul Marii Negre. Astazi nu se pastreaza decat o parte din ruinele cetatii, dar tot mai pot fi vazute (in exterior) zidul de aparare al cetatii, prevazut cu turnuri si bastioane, ruinele templelor grecesti foarte bine conservate, cateva strazi pavate, locuinte, mai multe bazilici crestine datand din secolul VI d.Hr., templul Afroditei, templul lui Zeus, forumul, piata, terme romane, reteaua stradala si chiar cateva conducte de canalizare. Cetatea Histria figureaza din 2007 in Lista Patrimoniului European.

Unde ne cazam

Hotel Dana Amara****
Complexul hotelier de patru stele este amplasat intr-o oaza de verdeata, in apropierea parcului din localitate. A fost renovat recent, oferindu-le turistilor conditii excelente de cazare. Hotelul dispune si de o plaja privata si asigura servicii de wellness si tratament balnear. Restaurantul Dana, din incinta hotelului, serveste preparate din bucataria traditionala si internationala.

Cele 39 de camere (din care 12 apartamente, 13 camere duble si 14 camere duble superior sunt spatioase si au balcon. Fiecare camera are aer conditionat si incalzire centrala, telefon, baie proprie, halat de baie si papuci, birou, TV plasma, seif, minibar si internet Wi-Fi gratuit.
Tarif: 100 lei/persoana / noapte camera twin (cu mic dejun)