In aceasta primavara incarca-ti bateriile cu o excursie in Delta Dunarii!

Delta Dunarii

Stefan Sorean / Shutterstock

Stim ca romanilor le place sa-si organizeze din timp vacanta de vara si sa-si faca rezervari odata cu topirea zapezii. Stim ca numeri deja saptamanile care te despart de momentul acela perfect in care sa-ti simti talpile ude si invelite de nisipul fin al unei plaje idilice. Of, mai e pana atunci!

N-ar fi mai bine ca pana atunci sa-ti incarci bateriile cu o excursie in Delta Dunarii? Ti-ar mai trece putin dorul de mare si de plaja. Si apoi, Delta este atat de frumoasa primavara!

Se spune ca primavara este cel mai bun moment pentru o excursie sau o vacanta in Delta Dunarii. In perioada aprilie-mai infloresc irisii de balta si zalogii, oferind imagini de vis. Delta incepe sa se coloreze in nuante placute si vii de verde crud, si tot atunci apar nuferii, ca niste bijuterii naturale care rasar din luciul apei.

Primavara te bucuri nu doar de reintoarcerea celor peste 2000 de specii de pasari migratoare (printre care starci, berze, vanturei de seara si pelicani), ci si de penajul lor deosebit. Ai ocazia sa le admiri pofta de viata si delicatetea, pentru ca tot atunci este si perioada imperecherii. Ai vazut vreodata dansul de imperechere al unui cormoran? Este pur si simplu spectaculos!

Malurile canalelor se imbraca in covoare de flori de primavara, iar zonele stufoase in cuibare pretioase rezervate garlitei mari, ratelor nordice, gastii cu gat rosu si multor alte specii de pasari care prefera biosfera Deltei Dunarii.

Sa nu-ti imaginezi ca daca ai mai fost in Delta si cu alte ocazii nu mai ai ce vedea; Delta Dunarii are farmecul propriu si se transforma in fiecare an astfel incat acelasi loc vizitat de cateva ori, in perioade diferite, nu va fi niciodata la fel. Iar primavara cu atat mai mult; migratia pasarilor reconfigureaza mare parte din teritoriu.

Si iti mai oferim un motiv pentru care merita sa vizitezi delta primavara: ai ocazia sa te plimbi pe toate canalele ei, pentru ca, spre deosebire de celelalte perioade ale anului, primavara delta este inundata de apele Dunarii, ajungand uneori la un debit de 16.000 de metri cubi pe secunda. Chiar si padurile sunt inundate, oferindu-ti un spectacol minunat. Nu trebuie sa ratezi Padurea Letea, rezervatia naturala cu un peisaj aproape imposibil de descris. Doar sufletul unui fotograf profesionist ar putea sa-i dezvaluie adevarata frumusete, insa pana nu o vezi cu ochii tai, nu ai cum sa intelegi ce forta zace in natura si de i se spune mica “jungla” a Europei.

Nu mai incape indoiala, o excursie in Delta Dunarii este oricand binevenita, dar daca ajungi acolo primavara, iti vei incarca bateriile la maxim. Poti lua in calcul o minivacanta de Paste, in care sa te bucuri, printre altele, de un festin pescaresc si de o ciorba storceag asa cum numai in Delta Dunarii se poate prepara.
Iar aici vei gasi 5 idei de excursii pe care poti sa le faci in delta.

Cum ajungi in Delta Dunarii

Cei mai multi turisti care isi doresc sa ajunga in Delta Dunarii stiu ca pot merge cu masina pana in municipiul Tulcea (cu acces de pe DN22 sau DN22A), iar de acolo pot lua un vaporas sau o salupa.

Exista insa cateva zone mult mai departe de Tulcea, spre Dunavat, in care se poate merge cu masina, cum ar fi Mahmudia (adica 28km mai departe de Tulcea) si mai departe, spre Murighiol (inca 10km pe drumul 222C), zona in care poate fi vizitat complexul lagunar Razim-Sinoe, o superba salba de lacuri salbatice. De la Murighiol la Dunavat nu mai sunt decat vreo 9km, pe drumul judetean 229L.

Spre deosebire de traseul de mai sus, care poate fi facut cu orice tip de masina, cel spre Chilia Veche este musai sa fie parcurs cu o masina de teren. De la Tulcea se poate lua bacul o portiune de drum, dupa care va trebui sa parcurgeti un drum neasfaltat si nemarcat. Nu va sfiiti sa apelati la cunostintentele unui localnic, care va poate ghida pe acest traseu astfel incat sa nu va rataciti.

Dar drumul merita orice efort, pentru ca are o frumusete salbatica iesita din comun, traversata din cand in cand de fazani si cai salbatici, pe care nu o vei regasi in nicio alta regiune din tara.

Sugestii de cazare in Delta

Locuitorii deltei sunt foarte ospitalieri si dispusi oricand sa-i ofere unui turist o mancare delicioasa si o camera de odihna. Aproape in toate localitatile din Delta Dunarii vei gasi pensiuni dragute si confortabile la care sa tragi macar pentru o noapte. Poti sa alegi intre Sulina, Tulcea, Murighiol, Mila 23, Gorgova, Vulturu sau orice sat in care vei intalni suflare omeneasca.