Iti place vinul? Iata un scurt tur al cramelor din Romania

CrameCe-ai zice daca ti-am propune o excursie tematica? Pe tema vinului, sa zicem. In Romania exista multe podgorii, unele cu zeci de ani de traditie, altele mai noi dar la fel de interesante si de frumoase. In plus, in aceasta excursie nu te vom trimite sa vezi pur si simplu sirurile de vita de vie; ai ocazia sa vizitezi cramele, sa afli detalii despre procesul de fabricare a vinului si, bineinteles, sa-l degusti (un aspect deloc de neglijat). Exista programe speciale care includ toate aceste activitati, insa poti sa mergi sa le vizitezi si singur.

Ca sa te ajutam, iti oferim mai jos o lista cu o parte din cramele si podgoriile romanesti si ceva detalii pentru fiecare dintre ele. Poti sa faci turul cramelor cu masina sau cu bicicleta, asa ca nu-ti mai ramane decat sa faci loc in agenda pentru o astfel de excursie si sa pornesti la drum. Nu uita ca o parte din ele au si “sectiune gastronomica” si chiar cazare – in cazul in care degustarile se prelungesc.

Crama Jidvei

Zona Tarnavelor este poate cea mai veche regiune viticola din Romania, fiind mentionata ca “tara vinului” (Weinland) inca din jurul anului 1200. Dar renumele viticultorilor de pe vaile Tarnavelor era cunoscut inca de pe vremea lui Herodot. Vinurile produse pe Domeniul Jidvei (care isi trage seva din Podgoria Tarnave si se afla aproape de municipiul Alba Iulia) au in spate o traditie indelungata, capatata de-a lungul catorva secole in care podgoria a cunoscut momente bune, mai putin bune si stralucite. Merita sa afli toate amanuntele direct de la sursa, mai ales ca dupa vizitarea cramei poti sa vezi si Castelul Jidvei construit intre anii 1570 si 1580 si refacut substantial 40 de ani mai tarziu dupa modelul castelului frantuzesc Chambord.
Ce poti sa degusti la Crama Jidvei? Chardonnay, Pinor Gris, Gewurztraminer, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel.

Crama Stirbey

Traditia viticulturii s-a pastrat si in familia Stirbey, care a fost proprietara podgoriilor din zona Dragasanilor mai bine de 300 ani; crama Stirbey a fost construita la inceputul secolului XX dupa conceptul Printului Barbu Alexandru Stirbey. Poti sa-ti programezi o vizita a domeniului si a cramei, ocazie cu care vei degusta cinci soiuri de vinuri si vei gusta din specialitatile traditionale din zona Olteniei. Daca vrei sa ramai mai multe zile in regiune, cei de la crama Stirbey se vor ocupa si de cazare pentru tine. Sau iti poti face rezervare aici.
Pe Domeniul Stirbey se produc cateva soiuri de vinuri nobile: Negru de Dragasani, Cabernet Sauvignon, Rose Cuvee, Sauvignon Blanc, Merlot, Tamaioasa si Feteasca Regala.

Crama M1 Atelier

Este crama premium a celor de la Murfatlar si o gasesti in localitatea cu acelasi nume din judetul Constanta. Detine un spatiu fascinant destinat degustarii celor mai bune soiuri de vin, o linie tehnologica ultra-moderna si baricuri noi de stejar romanesc. Cu alte cuvinte, ai ce vedea si ce degusta in timpul vizitei tale la crama. Vinurile sunt produse in serii limitate, echilibrate si atent realizate, astfel ca la crama M1 Atelier ai ocazia sa degusti Sable Noble (un soi de vin prietenos, bogat si intens), Arezan (soiuri de vin romanesc), Leat 6500 The Origin (soiuri internationale), Amprenta (terroir), Charme de la Mer (produs nou, destinat tinerilor) si Fatum (reprezentat, pe scurt, prin doua cuvinte: arta si vin).

Crama Lacerta

Crama este situata intr-o alta regiune cu traditie viticola, Dealu Mare, din judetul Buzau, si a fost construita recent dupa proiectul arhitectilor tirolezi V. Miklautz si M. Gaertner. Locatia dispune de un salon destinat degustarii, doua terase care ofera peisaje de vis si momente de liniste si relaxare in fata unui pahar de vin bun si o curte superba. Pentru ca in cursul saptamanii proprietarii gazduiesc seminarii, turistii sunt invitati de joi pana duminica intre orele 10:00-17:00. Ai de ales intre doua optiuni de degustare: “Prima impresie”, in care poti alege sa degusti 3 din cele 20 de soiuri de vinuri si “Degustare intensiva”, unde poti opta pentru 6 soiuri de vin.

Crama Cotnari

Daca ajungi in vinoteca, singurul cuvant pe care vei apuca sa il rostesti este “wow!” Vinoteca de la Cotnari, in judetul Iasi, este impresionanta, adaposteste peste un milion de sticle de vin, unele dintre ele foarte, foarte vechi. Grasa de Cotnari a fost premiata pentru prima data la Paris in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. O vizita la crama cuprinde un tur al Combinatului de vinificatie si, bineinteles, al cramei si o degustare a cinci soiuri de vin. La final veti putea servi masa de pranz sau cina (ambele formate din doua feluri de mancare, desert, cafea, apa, vin si visinata).

Cauti cazare? Intra aici!