Iata cateva obiective turistice de neratat pe drumul Sibiu – Sighisoara!

Castelul Bethlen, drumul Sibiu-SighisoaraRareori ai sa mai vezi un drum, undeva in lumea asta mare, care sa adune pe aproape o suta de kilometri 55 de obiective turistice! Ei bine, in Romania exista un astfel de drum: este vorba de DN14, care leaga municipiul Sibiu de superbul oras Sighisoara, distanta totala fiind de 90 km. Drumul are atat de multe biserici, castele, lacuri si obiective turistice interesante, incat probabil ti-ar trebui o saptamana sa le vizitezi si sa te bucuri de ele. Dintre toate acestea, selectam cateva obiective turistice pe care nu ar trebui sa le ratezi sub nicio forma daca te hotarasti sa parcurgi acest traseu.

Biserica evanghelica fortificata din Sura Mare

Biserica localitatii Sura Mare a fost atestata pentru prima data in anul 1332; cea pe care o vei intalni mergand pe drumul dintre Sibiu si Sighisoara a fost construita la sfarsitul secolului XII in stil romanic vechi (in sistem de trei nave delimitate de arcade). Nava centrala dispunea de o clopotnita cu trei etaje si tavan plat. Dupa invaziile turcesti, in anul 1854, a fost reconstruita clopotnita, adaugandu-i-se inca un nivel. Tot atunci au fost inlaturate si picturile gotice care infrumusetau interiorul bisericii – pastrandu-se doar cateva in partea de nord a altarului. O portiune din zidul vestic si un turn de aparare sunt singurele urme ale cetatii de odinioara, care se mai pastreaza si astazi.

Cetatea taraneasca de la Slimnic

In localitatea Slimnic (Stolzenburg), de origine saseasca (aflata la numai 18 km nord de Sibiu), exista aceasta cetate construita de taranii sasi pe dealul Burgbasch. Cetatea a fost construita in secolul XV in jurul unei biserici gotice care, din pacate, nu a fost finalizata niciodata. Interiorul este foarte frumos: curtile de nord (in forma patrata) si de sud (triunghiulara), precum si curtea fantanii au un farmec aparte, pastrandu-si inca aerul medieval. Iar turnul de aparare, restaurat la sfarsitul anilor ’50, este impresionant.

Biserica evanghelica fortificata de la Rusi

Ai auzit, desigur, de Turnul din Pisa, ajuns celebru datorita inclinatiei sale de aproape 4 grade. Dar suntem aproape siguri ca nu ai auzit de turnul inclinat al Bisericii evanghelice fortificate de la Rusi (reussen in limba germana), o localitate aflata pe drumul Sibiu-Sighisoara. Biserica din prezent este a treia construita in acest loc, care dateaza din secolul XIV; altarul insa dateaza din anul 1641 iar picturile din anul 1785 si apartin lui Daniel Knoblauch. Biserica nu poate fi vizitata decat vara si in primul weekend din august, cand are loc intalnirea traditionala a sasilor din localitate. Insa atractia principala o reprezinta turnul bisericii, construit la 1748, care are o inclinatie de aproape un metru (din cauza alunecarilor de teren).

Canionul de la Mihaileni

I se mai spune si Rapa lui Brod si se afla la numai un kilometru distanta de localitatea Mihaileni. Canionul de la Mihaileni apartine rezervatiei geologice si peisagistice cu acelasi nume. Aparut in urma eroziunii solului, canionul are o lungime de o jumatate de kilometru; inaltimea peretilor variaza intre 6 si 25 de metri.

Biserica fortificata din Seica Mica

Construita in anul 1411 in stil gotic, biserica evanghelica din localitatea Seica Mica are trei nave cu tavan drept, un turn clopotnita si cor alungit. Navele sunt legate intre ele prin arcade gotice sustinute de patru stalpi. Altarul actual al bisericii, construit din marmura, dateaza din anul 1762; a existat inca un altar, construit in 1552, dar care a fost furat in anul 1999. Biserica a fost fortificata in secolul XVI, fiind inconjurata de un zid de aparare prevazut cu trei turnuri si ulterior de un al doilea zid de aparare (pastrat pana astazi in intregime).

Biserica evanghelica fortificata de la Valea Viilor

Este una dintre cele mai frumoase biserici sasesti din Transilvania, inclusa in patrimoniul UNESCO. Construita intre secolele XV-XVI in stil gotic, in forma de nava, biserica are o cristelnita din 1746 si un altar construit de Johann Folbarth in 1779. Fortificarea bisericii s-a incheiat la 1520; astazi, doar 4 turnuri mai pot fi admirate. Zidul este inalt de aproape 7 metri si are metereze, contraforturi si guri de aruncare.

Tot pe drumul care leaga Sibiu de Sighisoara poti sa vizitezi si frumosul sat transilvan Biertan (unul dintre primele asezari sasesti din Ardeal), unde exista si cetatea cu acelasi nume.

Biserica evanghelica fortificata de la Malancrav

Localitatea Malancrav nu mai este un sat uitat de lume, ci o atractie turistica in sine. Pe teritoriul sau exista doua obiective pe care nu trebuie sa le ratati: Conacul Apafi si Biserica evanghelica fortificata. Familia de nobili Apafi, care a construit si conacul de la Malancrav, a detinut localitatea Malancrav dupa ce i-a fost atribuita de regele Ungariei. Nu se cunoaste data exacta de constructie a bisericii, insa numele lacasului de cult a fost pomenit pentru prima data in testamentul lui Nikolaus Apafi.

In interiorul lacasului de cult exista un superb ansamblu format din 53 de picturi gotice reprezentand imagini din Vechiul si Noul Testament, pictate in secolul XIV.

Castelul Bethlen din Cris

Mergand spre Sighisoara, la numai cativa kilometri de cetatea medievala – in Cris – se afla Castelul Bethlen, un alt obiectiv “must-see”. Castelul construit de familia Bethlen (avand o arhitectura germana) este astazi inconjurat de un minunat parc dendrologic. Desi castelul a traversat o perioada zbuciumata, a reusit sa reintre in posesia unuia dintre mostenitorii familiei fondatoare, contesa Aniko.

Cazare poti gasi aici!