Iasi – ghid de oras

Palatul Culturii din IasiIasiul este si nu (mai) este cel de altadata. Cladirile simbol respira inca aerul boem de odinioara, iar cele noi insista sa transforme capitala Moldovei intr-un oras modern. Si nu-i vorba, la Iasi gasesti tot ce-ti pofteste inima: cafenele pentru toate buzunarele, cu aer aristocratic sau studentesc, restaurante si bistro-uri in care sa pranzesti pe-ndelete sau doar sa iei o mica gustare, stradute intortocheate pe care sa te plimbi cat te tin picioarele, mall-uri pentru fashionisti, muzee si tot felul de atractii turistice. Cu ce sa incepem?

Unde sa te cazezi

Daca nu ajungi la Iasi doar ca sa-ti vezi rudele, s-ar putea sa ai nevoie de cazare. Iasi-ul are insa cu ce se lauda: ofertele de cazare sunt foarte numeroase, depinde doar ce zona vrei sa alegi si cat de pretentios esti.

Pleiada Boutique Hotel Iasi*****

Daca esti foarte, foarte pretentios sau vrei sa dai gata grupul afaceristilor cu care ai venit la Iasi, iti recomandam acest hotel. Este elegant, departe de zgomotul orasului, desi la doar 5 km distanta de centru. Ai acces gratuit la piscina interioara si un centru de fitness.

Tarife: 330,84 lei camera dubla, cu mic dejun

Pensiunea Crystal II****

O pensiune extrem de eleganta, cu camere confortabile, o terasa generoasa si un restaurant select.

Tarife: 99 de lei, camera dubla deluxe, cu mic dejun

Hotel Bellaria****

Deschis recent, hotelul a fost conceput pentru a satisface si cele mai exigente gusturi – tehnologiile si materialele de ultima generatie sunt la ele acasa in acest hotel, fara sa se renunte la aerul de intimitate.

Tarife: 219 lei camera dubla deluxe, cu mic dejun

Hotel Amadeo***

Amplasat la doar sapte minute de Aeroportul International Iasi si zece minute distanta de centrul orasului, locatia moderna dispune de 15 camere si un apartament, toate cu internet wireless. Pentru intalnirile de afaceri sau traininguri exista doua sali de conferinte, de 20, respectiv 100 de locuri.

Tarife: 115 lei camera dubla cu mic dejun

Unde sa mananci

In Iasi se mananca bine oriunde ai merge, pentru ca moldovenii stiu sa gateasca si sa puna suflet in preparatele lor, nu doar ingrediente. In caz ca nu ai vazut cele 5 restaurante pe care le-am mai recomandat in Iasi, mai adaugam cateva si aici.

Restaurantul Panoramic

Str. Piata Unirii nr.5 (tel: 0232.205.013)

La etajul 13 al Hotelului Unirea, cea mai inalta cladire din Iasi, se afla acest restaurant romantic. Poti sa vezi Iasiul de sus, pe un fundal de muzica live. Cei 15 bucatari ai locatiei se intrec sa-si rasfete clientii cu preparate precum mousse de pui cu ciupercute, sos Bourguignonne cu trei feluri de peste de apa dulce, limba de vita sau soufflé de fructe de padure.

Restaurant Baron

Str. Sf. Lazar nr.52 (tel: 0744.543.234)

Specificul romanesc al acestui restaurant si atmosfera rustica te vor satisface cu siguranta. Localnicii spun ca atractia principala a restaurantului e vinul casei, rubiniu, servit la carafa – uleios si primitor. Aici vei avea parte de muzica live, lautareasca. Merge de minune cu un cotlet sau o pastrama de berbecut.

Restaurant Oedosushi

Strada de la Sararie nr. 45 (tel: 0332.440.808)

Nu toti romanii prefera mancarea traditionala, oricat ar fi de apetisanta – stim asta. Si nu ni se pare o blasfemie sa mananci mancare japoneza in Iasi. Nici celor de la Oedosushi nu li s-a parut, mai ales ca vorbim de maestri ai artei culinare: bucatarii de aici au absolvit Tokyo Sushi Academy. Pe langa un sushi ca la carte, aici vei manca supe cu scoici, tofu sau legume, fructe de mare, pui sau porc inabusit in tot felul de sosuri. Nu lipseste nici celebrul sake, si nici lichiorurile japoneze.

Unde servim cafeaua

Un aristocrat adevarat se respecta intotdeauna cu o cafea buna. Ei bine, afla de la noi ca la Iasi s-a deschis recent una dintre cele mai elegante si sofisticate cafenele – Aristocrat Chocolate. O gasesti pe strada Anastasie Panu 54 – 56, langa Moldova Mall. Intr-o atmosfera retro a anilor ’50, poti sa-ti alegi una din cele 32 de sortimente de ciocolata calda, 40 de tipuri de ceaiuri si cafea aromata.

La Folie – in cafeneaua boulangerie cu aer frantuzesc din incinta Palas Iasi poti sa-ti petreci timpul o zi intreaga, fara sa te plictisesti. Nu vei rezista in fata produselor de patiserie, a tartelor sarate (care tin loc de pranz) sau a cocktailurilor de seara. Meniul este foarte bogat: vei gasi tot ce-ti doresti, de la cafeaua simpla si celebrul cappuccino, pana la mixurile fericite, care combina cafeaua cu lichiorurile, inghetata si tot felul de creme. O alegere foarte inspirata!

Ce putem vizita

Cu siguranta, daca ai intrebat pe cineva ce sa vizitezi in Iasi, nu a omis sa-ti spuna sa nu ratezi Parcul Copou, Palatul Culturii sau, Doamne fereste!, teiul lui Eminescu. Nimic de zis, trebuie sa le vezi si pe acestea, dar mai sunt si altele.

Ai auzit de Palatul Braunstein? Este una dintre cele mai emblematice cladiri ale Iasiului si a fost construita prin 1900 de un evreu, Adolf Braunstein, la kilometrul 0 al orasului. De-alungul timpului, cladirea a tinut loc de hotel, banca, redactii de presa, sedii de firma, partide politice si, mai nou, sala de expozitie a Uniunii Artistilor Plastici.

Gradina Botanica din Iasi este una dintre cele mai mari gradini din lume, cu o suprafata de peste o suta de hectare. Cele trei sectoare (Sere, Ornamental, Rozariu) adapostesc plante mediteraneene, tropicale, plante decorative si aproape 800 de soiuri de trandafiri nobili. Este deschisa in fiecare zi intre orele 9.00 si 20.00.

Turnul Goliei este un alt simbol al Iasiului. De la inaltimea celor 120 de trepte puteti admira intregul oras. Turnul poate fi vizitat zilnic intre orele 11.00 si 17.00.

In bojdeuca din cartierul Ticau, marele povestitor Ion Creanga a trait ultimii ani din viata, acompaniat – timp de cateva luni ale anului 1879 – si de prietenul sau, Mihai Eminescu. Dupa moartea lui Creanga, bojdeuca a devenit prima casa memoriala din Romania, in anul 1918. Poate fi vizitata de luni pana vineri intre 11.00 si 17.00, iar sambata intre 10.00 si 14.00.

Castelul Sturdza de la Miclauseni (sau Palatul Sturdza) se afla la 65 de kilometri distanta de Iasi. A fost construit de Gheorghe Sturdza si sotia sa Maria.