Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului

Herschel Hoffmeyer/Shutterstock.com

Herschel Hoffmeyer/Shutterstock.com

Geoparcul Dinozaurilor reprezinta un teritoriu in care sunt cuprinse elemente de geodiversitate, biodiversitate si de identitate culturala deosebite. Aici au fost descoperite fosile de dinozauri care au fost expuse  ulterior in expozitii.

Istoric

In urma cu peste 70 de milioane de ani, Tara Hategului facea parte dintr-o insula tropicala unde traiau dinozauri. Din cauza evolutiei continue a stratului tectonic, Pamantul a inceput sa se fragmenteze. In urma acestor fragmentari au fost create continentele si insulele, iar Tara Hategului era una dintre ele. Fiind despartiti de alte forme de uscat, inconjurati de ape, dinozaurii refugiati pe insula din care facea parte Tara Hategului au fost nevoiti sa se adapteze la noile conditii de viata. Astfel, din lipsa varietatii hranei si numarului redus de resurse, dinozaurii aflati pe insula au ajuns sa dezvolte o forma de nanism care i-a diferentiat fata de cei care au trait pe continent. Aceasta ar fi explicatia pentru descoperirile facute in geositurile de la Hateg , unde fosilele de dinozaur sunt de dimensiuni reduse.

Cele mai cunoscute exponate

In cadrul Geoparcului din Tara Hategului pot fi admirate doua reproduceri in marime naturala a unor exemplare de Magyarosaurus dacus si Balaur bondoc, acestea fiind vedetele rezervatiei. Un alt punct de interes il reprezinta cuiburile cu oua de dinozaur  care au fost descoperite in zona si astazi se afla expuse la Centrul de stiinta si arta din incinta Geoparcului.

In Casa Dinozaurilor Pitici si Casa Traditiilor se organizeaza periodic activitati de promovare a traditiilor populare, diverse ateliere, si tot aici se serbeaza si Zilele Geoparcului.

Despre Geoparcul Dinozaurilor

Geoparcul din Tara Hategului a luat nastere in urma unui parteneriat intre Universitatea din Bucuresti si Consiliul Judetean Hunedoara. Din dorinta de a conserva si proteja aceasta suprafata cu o valoare deosebita pentru intreaga comunitate de oameni de stiinta, au fost delimitate geositurile in care au fost gasit fosile de dinozauri. Pentru a vizita Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului cel mai sigur ar fi sa aveti o rezervare in prealabil care sa va asigure ca vizita va fi una reusita si ca va veti bucura de tot ce are Geoparcul mai frumos.

Cauti cazare in zona? Intra aici!